Sokan azt gondolják, hogy az egészség megőrzése drága gyógyszereken és csillagászati áron elérhető táplálék kiegészítőkön múlik. Pedig ez egyáltalán nem igaz. Számos könnyen elérhető és kifejezetten olcsó, egyszerű megoldás létezik arra, hogy megóvjuk testünk egészségét. Érdemes már gyerekkortól odafigyelni a mindennapi táplálkozásra, mert így könnyen elkerülhetjük a betegségek jelentős többségének kialakulását. A megelőzés ugyan is a leghatásosabb orvosság. Azonban bármely életkor alkalmas arra, hogy áttérjünk az egészségtudatos életmódra. Nem kell hozzá más, csak egy kis odafigyelés. A kedv és az akaraterő is könnyen megjön, ha az alábbi, a mindennapokban könnyen beiktatható táplálkozási szokásokat alakítjuk ki.

 

A szív és érrendszeri problémák valóságos népbetegséggé nőtték ki magukat. Pedig az egészséges szív, az egészséges keringés fenntartása, életünk záloga. A betegség részével sokan tisztában vannak. Azonban azt kevesen tudják, hogy milyen természetes módszerekkel vigyázhatunk szívünk egészségére. Pedig tényleg egyszerű a megoldás. Ha életmódszerűen állunk át az alábbi ételek fogyasztására, akkor számos problémától kímélhetjük meg magunkat és családunkat. Érdemes tudni, hogy a betegségek hátterében lelki okok is állhatnak. Első lépésként a test rendben tartásához, az fizikai egészségmegőrzéshez álljon itt néhány egyszerű megoldás. A sorozatot folytatva számos a lelki, szellemi gyógyító hatás is bemutatásra kerül.

 

 

 

 

 "Mindennap egy alma, az orvost távol tartja!" 

 

Ez a mondás tökéletesen igaz a szívre és a vérkeringésre is. Tehát napi 1 alma, a legegyszerűbb, legolcsóbb és egyben a legjobb gyógyító és megelőző szer. Érdemes a piacon beszerezni, lehetőleg vegyszermentes, biogyümölcsöt válasszunk. A boltban, piacon vásárolt gyümölcs és zöldség megmosásánál érdemes szódabikarbónás vizet használni. A szódabikarbónás lemosás után öblítsük le tiszta vízzel és így fogyasszuk el a friss gyümölcsöt, zöldséget.

 

 

 

 

 

Kurkuma az egészség szolgálatában

 

A kurkuma sárga színű, por alakban kapható fűszer. Hasonló a curryhez. A szív és a vérkeringés egészséges működését segíti elő. A vérereket tisztítja, a lerakódásokat idővel oldja, ezáltal a szív működését megkönnyíti. Napi 1 kávéskanálnyit ajánlott az ételbe tenni. Én a kész levesbe ebédnél a tálamba teszem. Salátába és köretbe szórva is finom.  

 

 

 

 

A hagyma tisztítja az ereket

 

A fokhagyma, vöröshagyma, fehérhagyma, lilahagyma, póréhagyma, új hagyma igen jó hatással tisztítja az ereket. 3 hónapig, kúraszerűen érdemes alkalmazni a fokhagyma-citrom receptet, amit a "A hosszú élet titka" cikkben már ajánlottam.

 

 

 

 

 

 

Fokhagyma- citrom

 

30 fokhagymagerezdet megpucolunk és a turmixgépbe tesszük. 5 db szép héjú citromot megmosunk, apróra vágunk és az egészet beletesszük a turmixgépbe. A fokhagymát és a citromot összeturmixoljuk. 1 liter vizet felforralunk, hagyjuk kihűlni, aztán a fokhagyma-citrom keverékhez öntjük, még egyszer röviden összeturmixoljuk. Üres üvegekbe töltjük, a hűtőben (mint a fehér bort) tároljuk. Napi 1 kupicával fogyasztunk belőle. Az immunrendszert erősíti, méregtelenít, antibiotikum. Az elkészített folyadéknak nincs semmilyen kísérő illata, ezért nyugodtan fogyaszthatjuk.

 

A kúra után lehetőleg naponta 2-3 gerezd nyers fokhagymát valamilyen formában meg kell enni. Ha utána petrezselyem zöldet, vagy egy fél almát eszünk, az leköti, semlegesíti a fokhagyma intenzív illatát, nem fog zavarni sem bennünket, sem a környezetünket. Lehetőleg ezt is piacon vegyük, figyeljünk rá, hogy ne legyen "régi", mert akkor a hatása nem olyan jó. Mindig nyersen együk! A főtt, vagy sütött fokhagymának kellemes íze van, de gyógyhatása már nincs!

 

 

 

 

 

A Cayenne bors titkai

 

Friss, szárított, por vagy folyékony állapotban /Habanero bors/ kapható. Tudni kell róla, hogy nagyon csípős! Paradox, hogy ez a nagyon csípős bors, mind a magas, mind az alacsony vérnyomást normalizálja. A szívproblémákkal küzdő emberek általában félnek a csípős ételektől, de a kivétel ezúttal is erősíti a szabályt! Ki hinné, hogy a szénsavval dúsított víz sokkal jobbban árt a beteg szívnek, ettől azonban nem tartanak az emberek. Valószínűleg nem is tudják, hogy így van.

 

Hogyan használjuk?

 

Ajánlott egy liter sima vízbe egy csipetnyi cayenne borsot tenni. Jól rázzuk össze és naponta 1-2 dl-t igyunk meg. Ha folyékony állapotú cayennet használunk, akkor 1 cseppet tegyünk egy liter vízbe. Érdemes figyelni arra, hogy jó minőségű tiszta vizet használjunk, lehetőleg ne műanyag flakonos vizet vegyünk. A vizet üvegben tartsuk, mert így nem oldódik ki a műanyag flakonból káros anyag.

 

 

 

 

 

 

A citrom fél egészség

 

Készítsünk egészséges frissítőt. Egy liter sima vízbe csavarjuk bele egy 1/2 citrom levét. Ne használjunk hozzá cukrot, vagy édesítőt! Napi 1-2 dl-t igyunk belőle. Kitűnő minden betegségre. Előnye még, hogy nagyon jót tesz a bőrnek. Szépít, ránctalanít, világosítja a bőrön a foltokat.

 

 

 

 

 

 

Bazsalikom az éltető erő

 

Mindig legyen otthon 1-2 cserépben szép, friss bazsalikom. Ha lehet, piacon vegyük meg. Figyeljünk rá, hogy jó minőségű legyen. Hetente 2-3 alkalommal együnk a friss levelekből. Szívgyógyító és vérjavító hatása van. Az érfalakat is tisztítja. Főételhez, vagy salátához is kitűnő. Felhasználhatjuk tésztafélékhez (mediterrán konyha). Egy igen jó recept, ami II. Janos Pál pápa kedvenc étele volt, melyet személyi titkára, Englisch András árult el nekem. Hetente egy alkalommal érdemes beiktatni az étrendbe ezt az immunerősítő, könnyű ételt.

 

 

 

 

 

A recept két személyre

 

Mossunk meg 4 szem paradicsomot és vágjuk karikára és sózzuk meg Himalája sóval. Tisztítsunk meg 1 fej lilahagymát és azt is karikázzuk fel, finoman hintsük meg Himalája sóval. Mossunk meg egy csokor friss bazsalikom levelet. Hidegen sajtolt, jó minőségű olíva olajjal locsoljuk meg a teljes kiőrlésű kenyér szeletet. Tegyünk a tetejére egy réteg paradicsom karikát, majd egy réteg lilahagyma karika következik. A friss bazsalikom levéllel a tetején fogyasztjuk. Nem csak pompás íz harmóniát kapunk a friss, nyers zöldségeknek, és a fűszernövénynek, valamint az olíva olajnak köszönhetően, hanem életerővel, energiával töltjük fel a szervezetünket a rendszeres fogyasztásával. A mindennapok rohanó világában is könnyen megoldható, egyszerű, pompás recept.

 

Busch-Turcsányi Éva

 

Természettudományok docense

[email protected] 

eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest