Szeptember 29.

A szív, a szívünk nélkül nem megy semmi, értsük ezt konkrét vagy akár átvitt értelemben is. Éppen ezért fokozottan vigyázzunk rá!

A Szív Világszövetség (WHF) 1998-ban alakult. Nem előzmény nélküli a munkájuk, hisz már 1946-ban is működött egy Nemzetközi Kardiológiai Társaság (ISC) azzal a feladattal, hogy a szív működésére, betegségeire és azok gyógyítására fordítsák a figyelmet.
A Szív Világszövetsége egy felhívással fordult a világhoz, melyben nyilatkozatot tett a stroke és más szívbetegségben szenvedők érdekében egy hosszabb és jobb minőségű élet elérésének segítésére – különös tekintettel a szegény és közepes jövedelmű országok betegeire.

Így 2000 óta minden szeptember utolsó vasárnapján a világon mindenütt egyszerre rendezik meg a Szív napját, azaz a szívünk napját. Magyarország az első évtől csatlakozott a felhíváshoz. A Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány minden évben ezen a napon hívja fel a figyelmet a szív- és érrendszeri megbetegedések túlzott gyakoriságára, és a mindennapi életben is megvalósítható hatékony megelőzési módszerekre.

A Szív Világnapja alkalmából megtartott rendezvényeken a kórházak szakemberei a vérnyomás- és vércukorszintmérésekkel minden évben szűrnek ki olyan betegeket, akiknek azt javasolják, hogy minél előbb forduljanak szakorvoshoz egészségük érdekében.

 

SZÍV világnapja!

 

Hogyan segíthetünk még?

A telefonra letölthető önkénteseknek szóló applikációval, hisz riasztás esetén a gyors és szakszerű segítség életeket menthet. A legfrissebb adatok szerint az applikáció által segítséget adóknak köszönhetően az elmúlt hónapokban több mint 30-an kaptak életmentő segítséget.

Szabó Ági