Az, hogy pici, könnyű és borzalmasan környezetszennyező.

A vendéglátóhelyek nagy részében kérés nélkül is tesznek az italokba szívószálat vagy műanyag keverőpálcát, mert olcsó, nem kell mosogatni, jól néz ki, feldobja a poharat és imádják a gyerekek.

Egy szívószál vagy műanyag pálca nagyjából 500 év alatt bomlik le. A The Washington Post szerint csak Amerikában naponta 500 millió darabot használnak fel és dobnak el, ennyi szívószállal 2,5-szer körbe lehetne tekerni a földet.

Belegondoltál már, vajon hova kerül ez a rövidéletű luxuscikk? Jó esetben hulladéklerakókba, mert még az újrahasznosítása is gazdaságtalan a kis méret és súly miatt.

Ezért leginkább a tengerekben, óceánokban, tavakban végzi, mert könnyedén felkapja a szél még a köztéri kukákból is, berepíti egy csatornába, tóba, folyóba, onnan pedig egyenes út vezet a nagyobb vizekhez. Az élővizekben a szívószálak és egyéb könnyű, nem lebomló műanyagok beláthatatlan károkat okoznak az élővilágnak. Rátekerednek a vízi növények, lenyelik a halak, teknősök orrába, szemébe fúródhatnak. Nem beszélve arról, hogy csak gyűlik és gyűlik, hely pedig nem lesz több a Földön.

Mindezt azért a kb. 20 perces „plusz”-ért, amit egy szívószál hozzátesz az italunkhoz.

Mit tehetsz Te ez ellen?

Nagyon egyszerű! Ne használj műanyag szívószálat!

  • Vendéglátóhelyeken szólj előre, hogy nem kérsz az italodba szívószálat!
  • Ne vásárolj szívószálat tartalmazó dobozos üdítőket!
  • Ne vegyél otthonra sem, ha bulit rendezel, illetve összejöveteleken se fogadd el!

Mit tehetsz a környezetvédelemért, ha valamiért mégis szükséged van szívószálra? (Pl. magas, széles pohárból kellene kinyerni az italodat, kicsi gyereked van, orvosi, fogorvosi problémák miatt átmenetileg csak így tudsz enni-inni stb.)

  • Léteznek fém szívószálak tisztítókefével, tokkal, amit magaddal vihetsz, higiénikusan elmosogathatsz és annyiszor használod, ahányszor csak akarod.
  • Léteznek papírból és bambuszból készült, garantáltan lebomló, egyszer használatos szívószálak is.

szivoszal-1

Nagyon nehéz valóságosnak éreznünk, hogy egy ilyen apróság, mint a szívószál ekkora méretű környezetvédelmi problémává nőtte ki magát.

Pedig sajnos nagyon is így van. Mert hiába pici kis semmiség, ha szinte végtelen mennyiséget állítunk elő belőle fillérekért, majd elhajítjuk. A szeméthegy percről percre nagyobb Földünkön, a bolygó azonban nem nő meg, eltartóképessége, teherbírása véges.

A mi jelenünk és gyermekeink jövője is a Földön van. Vigyázzunk rá együtt!

Farkas Bernadett