A tapasztalatok szerint azok az előadások, ahol a zene nem csak aláfestésként szerepel, hanem a művészek impulzív, vagy éppen romantikus dalokban közvetítik a mondanivaló egy részét, nagy hatással vannak az emberekre. A zenés műfaj ezért nagyon népszerű a világ minden pontján. A musicalek kontinenseken átívelő hatása az utóbbi évtizedekben olyan siker sorozatokat hoztak, amelyek túlszárnyaltak minden korábbi elképzelést. Magyarországon is sorra születnek azok az előadások, amelyek számos művésznek adnak különleges teret a tehetségük megmutatásához. Azonban ma már nem csak Andrew Lloyd Webber vitathatatlan népszerűséget hozó művei, Leonard Bernstein világsikerű West Side Story-ja, vagy John Kander világhírű Kabaréja, és Chicago című örökérvényű musicalje vonzza a látogatókat a színházakba. Magyar musicalek is szép számmal születnek, amelyek megdobogtatják a nézők szívét. Az ország egyik legnépszerűbb sztárja kétségkívül Sasvári Sándor, akinek életét végigkíséri a zenés színház, a musicalek csillogó világa. A könnyed műfaj azonban koránt sem jelent könnyű alkotói munkát. Az elmúlt 4 évtized töretlen népszerűsége azonban azt igazolja, hogy megéri szívvel lélekkel belemerülni ebbe a különleges munkába.

 

 

 

 

A művészre hogyan hat a zene, a szerepbe való belehelyezkedésnél?

 

  • A zene nagyon fontos része az emberiség életének. Lehetőség a Léleknek. Az én életem, gyerekkorom óta a zene körül forog. Átitatja a mindennapjaimat. A zene nagy hatást gyakorol a közönségre és a művésznek is könnyebb dalban mondani el a szöveget, hiszen sűrítve lehet átadni a mondanivalót, megmutatni az érzelmeket. Fantasztikus a rock opera és musical irodalom. A szerepeimen keresztül pedig élményt adhatok a hallgatóságnak. Rendkívül szerencsésen alakult az életem, mert nagyon sok darab főszerepét, címszerepét játszhattam el az évek során. Olyan szerepeket, amikbe könnyű volt belehelyezkednem és átélnem a karaktert.

 

Az aktuális szerep hogy válik kedvenccé, hogyan segíti az átlényegülést?

 

  • A pályafutásom során olyan darabok főszerepét játszhattam el, amelyekkel nagyon könnyen tudtam azonosulni. Ez nyilván a szerencsén is múlott. Hősöket, szerelmes hősöket játszhattam, olyan embereket formálhattam meg, akik mindig nagy hatással voltak a történet ívére. Tényleg mindig az a kedvenc szerep, amit éppen játszom. Az is segít a sikeres megvalósításban, hogy 7-8 olyan szerepem van, amely jó néhány éve kísér a pályámon. A magyar musicalek pedig okkal vannak a szívem közepében. A lelkemben is magyar vagyok, ezért ezek az előadások még inkább hatással vannak rám és valószínűleg nem véletlen, hogy megformálásuk a nézőknek is intenzív élményt adnak.

 

 

 

A művészi pályán lehetnek sorsfordító szerepek. Önnek voltak ilyen „nagy találkozásai”?

 

  • A művészi pálya sikeréhez elengedhetetlen, hogy az ember jó lehetőségeket kapjon. Engem minden felkérés jókor talált meg. Még abban is szerencsésnek mondhatom magam, hogy a koromnak megfelelőn játszhattam el a musical irodalom legjobb szerepeit. Ezért talán nem kell sorsfordító szerepekről beszélnem, inkább egy pályaív van mögöttem, amibe nagyon sokféle előadás és szép siker belefért. A Jézus Krisztus Szupersztárt azért emelném ki mégis, mert amikor 1986-ban megkaptam ezt a fantasztikus lehetőséget, onnantól még komolyabban elmélyültem az Isteni kapcsolatban. Ez meghatározta az életemet abban. hogy nem tértem le az utamról. Ebben a szakmában sok a csábítás, azonban a felelősségérzetemben megerősített ez a szerep, ami megkönnyítette a pályán való boldogulásomat.

 

 

 

A siker feldolgozása felelősség. Hogy lehet jól hasznosítani a népszerűséget?

 

  • Hittel, szeretettel, reményt adva az embereknek. Sokan közhelynek tartják ezeket. A valóság azonban az, hogy művészként és magánemberként is a tudatosság, a megfontoltság, a tisztesség és a szakmai hitelesség az, ami példát adhat másoknak. Ez talán művészi kötelezettség is lehet azoktól, akiket színpadon látnak, legyen szó színházi előadásról, vagy koncertről. Fantasztikus élmény számomra átélni a közönség szeretetét, elismerését egy-egy produkció során. Amikor egy koncert végén állva tapsolnak az azonnali, valós visszajelzés. Ebből tudom és érzem, hogy amit csinálok az jó dolog. Igen, formálhatom is a művészi munkámmal az emberek gondolkodását. A szövegekkel, dalokkal hatok rájuk.

 

 

 

 

A magánéletben hogyan kezelhető a siker?

 

  • Igyekszem a mindennapjaimban is a szerint élni, amit mutatok magamból. Nagyon jó dolog megélni azt a hatást, amit a színpadról fejtek ki a munkámmal. Jól esik, amikor emberek odalépnek hozzám az utcán, vagy aláírást kérnek egy előadás, vagy koncert után. Ez közvetlen kapcsolat köztem és a nézők között, ami azt hiszem mindkét fél számára fontos. A magánéletemben nem művész vagyok. Sportember vagyok, természetes számomra, hogy a magánélet nem színpad, tehát nem viselkedem sem sztárként, sem celebként.

 

A lovak természet közeli életszemléletet kívánnak. Nagyon reális, gyakorlati életritmust. Hogyan valósulhat ez meg a színház mellett?

 

  • A lovaglás gyerekkorom óta nagy szerelem az életemben. Hatalmas álom volt egy saját lovarda, amit sikerült megvalósítanom. Ma már saját lovas klubom van és saját tenyésztésű lovakkal versenyzek. Komoly lelki feltöltődést jelent a lovakkal való foglalatosság és roppant felelősséget is jelent. Ahogy én gondoskodom a lovaimról, aszerint tudják ők élni az életüket, tehát bizony ott a felelősség, hogy mit adok meg az állatoknak. Igyekszem a legjobbat adni nekik is. Az élmény, amit a lovaktól kapok, szavakkal el sem mondható. Nagyon sokat jelentenek a számomra.

 

 

 

A saját lovaival szerepel?

 

  • Mindig a saját lovaimat viszem mindenhova. Musicalekben ritkán adódott lehetőség lovas szerepekre, de sok fellépésem van, ahol a lovaimmal szerepelhetek. 20 éve kapok már olyan felkéréseket, ahol lóháton énekelhetek, amikor a dal azt megkívánja, vagy megengedi. Azért fontos, hogy a saját lovam legyen velem, mert idegen állattal nehezebb nagy tömegben mozogni. A sajátjaimat tökéletesen ismerem, én tanítom be őket, ezért is ragaszkodom ehhez a megoldáshoz.

 

Mindig színésznek készült?

 

  • Egyáltalán nem terveztem színészi pályát magamnak. Zenésznek készültem. Klasszikus gitárt tanultam, már az iskolában zenekaraim voltak, a katonaság előtt műsorkísérő zenekarokban basszusgitáros voltam. Máté Péterrel, Zoránnal, Cserháti Zsuzsával jártam az országot. Dolgoztam Harangozó Terivel, Eszményi Viktóriával, Ihász Gáborral, Koós Jánossal, Korda Györggyel, Jákó Verával és Solti Károllyal is. Fantasztikus időszak volt. Nem csak a zenében mélyültem el, nagyon sokat tanultam színpadról, szereplésről. Nagy iskola volt. Aztán ajánlásra kerültem a Rock Színházba, így kezdtem musical színészi pályafutásomat.

 

 

 

Az az élet, ami megadatott egyben lelki szabadságnak is tekinthető?

 

  • Igen, tulajdonképpen lelki szabadság. Csodálatos emberek bőrébe bújhatok a színpadon. A szerepeimen keresztül élményt adok a közönségnek. Amit visszakapok tőlük, az 200 százalék, hiszen a sikert ennek köszönhetem.  Elképesztő belegondolni, hogy az Operaház Fantomjának a 800. előadásához érünk. A Mamma Mia a 300. előadásnál tart idén augusztusban. A Nyomorultak, a Jézus Krisztus Szupersztár, a Zrínyi 1566, a Fejedelem, a Csak azért is szerelem mind olyan előadás, ami nagyon szerethető, mindegyikben mást lehet megmutatni, mindnek más és más a jelentősége. Élmény játszani őket. Az otthonom legalább ilyen fontos. A családom, a gyerekeim, a lovaim, a sport, a színház, a zene olyan teljesség, ami szabadságot, feladatot, szépséget és örömet ad egyszerre. Külön öröm és büszkeség számomra, hogy Léna lányommal közösen is énekelhetünk. Csodás érzés a közös siker. Jönnek a feladatok, a világ minden tájáról érkeznek meghívások. Rengeteg terv van a fejemben és nagyon sok lehetőség vár rám.

 

http://sasvarisandor.hu/sasi/

 

 

Kiemelt fotó: Tarr Máté