Kelet csodái Budapesten

 

A szőnyeg fontos kelléke egy otthonnak. Nem csupán kényelmi darab. Koránt sem csak azt szolgálja, hogy a padlót éppen védje, vagy meleg hatást keltsen. Az otthon dísze is egyben, amellett, hogy használati tárgy. Egy jól kiválasztott szőnyeg dísze a lakásnak. Stílusa, színe, mintája otthonossá, meleggé teszi a szobát. Valóságos, kézzel fogható dizájn eleme. Elég komoly terhelésnek van kitéve, hiszen nap, mint nap járunk rajta. Ezért koránt sem mindegy, hogy a formai és esztétikai elemek mellett, milyen minőséget választunk, hiszen ha jól döntünk, hosszú távú szerelem lesz a kiválasztott darab. Az anyaga is meghatározó, hiszen a selyemtől a gyapjúig, a természetes anyagoktól a műszálig, sokféle verzió létezik.

 

 

A keleti szőnyegek azonban kiemelkednek a szőnyeg kínálatból. A tradicionális, kézi készítésű perzsaszőnyegtől, ami az elegancia, a minőség csúcsának számít, a mindennapi használatra szánt darabokig, klasszikus és modern változatban, ma is hódít.

 

Bemutatjuk a szőnyegek birodalmának szakavatott értőjét, Jamal Abdul Nasert, a Kabiri Szőnyegház tulajdonosát.

 

Hogy jött létre a Kabiri Szőnyegház?

 

  • 1985-ben tanulni jöttem Magyarországra. Katonai Főiskolát végeztem, azonban nem voltam akkor még magyar állampolgár, így nem kerülhettem be a magyar hadseregbe. Mivel fontos volt a számomra, hogy itt maradhassak, így a családi tradíciókat követve, létrehoztuk a vállalkozást. Szívvel-lélekkel csinálom, igazi szerelem ez a részemről. Több évtizede ez a szenvedélyem. Selyem, gyapjú és pamut szőnyegek is vannak.  Elsősorban tradicionális mintákkal dolgozunk, de modern mintázatú darabokat is találnak nálunk a vásárlók, a virágmintától a geometriai mintákig, minden igényt ki tudunk szolgálni. A szőnyeg életstílus és életminőség is, valamint kulturális fokmérő is, hiszen a legegyszerűbbtől, a kiemelt minőségig válogathatunk. Vannak olyan exclusive darabok, amelyen az ára egy gépkocsi árával vetekszik. Kunyhótól a palotáig, minden színvonalon lehet nálunk szőnyeget választani. Ez egy komoly szakma. Ismerni kell az anyagot, érteni kell a minőséghez.

 

 

Magyarországon mi a tapasztalat? Mennyire érték a minőségi szőnyeg?

 

  • A magyar vásárlók a tapasztalatom szerint értékelik a minőséget, Szívesen választanak kézi perzsaszőnyeget, a kézi csomózású, szép és egyben minőségi darabokat. Ezek a szőnyegek nem csak azért különlegesek, mert elképesztően sok munkát kíván az elkészítésük. A kézi csomózású perzsaszőnyegek valóságos műalkotások. Valódi művészeti tárgyak, amelyben a kreativitás, a hagyományokon alapuló tudás ötvözetét üdvözölhetjük.

 

 

Honnan érkezett Magyarországra?

  • Afgán származású vagyok. A gimnázium után egyből Magyarországra jöttem tanulni. Kiváló tanulmányi eredményemnek köszönhetően, erre lehetőség nyílt. Hálás vagyok a családomnak a lehetőségért, bár nem könnyű, hiszen messze élünk egymástól. A tanulmányaimat követően itt települtem le, köszönhetően annak, hogy a főiskola elvégzését követően az elöljáróim támogattak abban, hogy Magyarországon maradhassak. Vállalkozást indítottam, családot alapítottam. Több, mint 30 éve élek itt. Ma már magyar állampolgár vagyok. Magyarországot a második hazámnak tekintem. A kapcsolatom nem szakadt meg a hazámmal, hiszen a szőnyegeket elsősorban ma is Afganisztánból hozom. A mostani üzletet 1997-ben nyitottuk. A 20. évfordulót nemrégiben ünnepeltük. Örömmel tölt el bennünket, hogy otthonra találtunk itt azáltal, hogy olyan minőségű termékkel tudjuk szolgálni a magyar embereket, amivel több évtizede elégedettek. Ha nem tartanánk a minőséget, akkor biztos, hogy nem tudtunk volna ilyen sikeressé válni.

 

Kik készítik ezeket a csodás szőnyegeket?

  • Évente egy alkalommal utazom ki 2 hónapra és hozom be a következő év teljes kollekcióját. Így egy kicsit talán segítem is az ott maradottakat, hiszen a kereskedelem, a megélhetést is biztosítja számukra. Ez pedig fontos dolog a számomra. Afganisztán nyugati és északi részén nagy hagyománya van a szőnyegkészítésnek. A szőnyegeink nem nagy gyárakban készülnek. Szőnyegkészítő családoktól, kis családi műhelyekből hozzuk a kollekciónkat. Így a minőség garantált.

 

 

Milyen társadalmi réteg engedheti meg magának a kézi csomózású szőnyegeket?

 

  • A közhiedelem szerint a perzsaszőnyeg drága mulatság. Azonban ez nem így van. Mivel mi közvetlenül a készítőktől szállítunk, a mi áraink nem magasabbak, mint egy gépi perzsaszőnyegé. Az ár azért is kedvező, mert ahonnan ezek a darabok származnak, ott olcsó az alapanyag, a munkaerő is megfizethető, hiszen elsősorban családi vállalkozásoktól vásárolunk. Olyan emberektől, akiknek a szívügyük, az életük a szőnyegkészítés. Tradicionális alapokra építő vállalkozások ezek. Persze vannak különleges darabok nálunk is, amelyek egyedi kívánságot elégítenek ki. Hozzánk nem csak magánszemélyek fordulnak. Belsőépítészek, szállodák tervezői, tulajdonosai, cégek is érdeklődnek a minőségi szőnyeg iránt. Sőt vevőink közé tartozik a Magyar Tudományos Akadémia, Zeneakadémia is. Ezeknél a patinás intézményeknél is megtalálják a szőnyegeinket.

 

 

Elképesztő választékkal találkozunk az üzletben? Hogy lehet ebből választani?

  • Foglalkozunk tanácsadással. Egyrészt, aki betér hozzánk tudja, hova vásárolja a szőnyeget. Ismeri a funkcionális összetevőket. Mi megismerve az igényt, megmutatjuk a skálát és több javaslatot is teszünk. Sőt, akár több darabot is kiválaszthat a vevő. Ez azért fontos, mert az előre kiválasztott több darabot elviheti, kipróbálhatja a tervezett helyen, hozzápróbálva a darabokat a helyszínhez. Így nem vásárol zsákbamacskát. A legmegfelelőbb darab mellett dönthet. Sőt, mi kapcsolatban maradunk az ügyfeleinkkel. Hiszen mi minden tekintetben értünk a szőnyegekhez. Ezért a komplett szolgáltatás keretében, a megvásárolt szőnyegek tisztítását, illetve a hosszú távú használat következtében előforduló sérülések javítását is vállaljuk. Mi felelősséget vállalunk az általunk forgalmazott termékért. Talán ez is hozzájárul ahhoz, hogy visszatérő vásárlóink vannak.

 

 

Sok évszázados tradíció alapján készülnek a szőnyegek, a világ azonban sokat változott ez idő alatt. Van-e divatja a szőnyegeknek? Mennyiben változtak az igények?

  • A készítési technika és az anyag évszázadok óta változatlan. Azonban a kézi perzsaszőnyeg örök divat. Egy modern, minimalista stílusú lakásban is megállja a helyét. Ráadásul most nagy divat a patchwork. A régi szőnyegek darabajaiból varázslatosan szép szőnyegek készülnek. A modern lakásokba szívesen használják. A nagypolgári lakásokba, a klasszikus stílus kedvelői szívesen választanak a kollekciónkból.

 

A tapasztalatok szerint inkább férfiak, vagy nők döntenek vásárláskor?

  • Többnyire inkább a hölgyek választanak. Gyakran előfordul, hogy a nők kiválasztanak néhány nekik tetsző darabot, aztán hozzák el a párjukat, hogy a végső döntést együtt alakítsák ki.

 

 

Van kinek továbbadni a tudást?

  • Igen. 4 gyermekem van. A nagyobbak iskolások, a kicsi még óvodába jár. Ha lesz kedvük hozzá amikor felnőnek, tovább tudják vinni a hagyományokra épített üzletet. Sajnos az én szülőhelyem most nem a legbiztonságosabb hely, így ők nem jöhetnek velem Afganisztánba, amikor az új kollekcióért kiutazom. De remélem, hogy mire felnőnek és tovább viszik ezt az üzletet, addigra általam beletanulhatnak a mesterségbe és talán eljön az az idő, amikor mindannyian együtt utazhatunk haza, hogy megismerjék a helyet, ahonnan a családjuk származik.

 

 

www.kabiriszonyeghaz.hu/