Tavasszal mindenhol és mindenkiben feltámad a nagytakarítás iránti vágy. A tisztasági roham alól egy helyiség sem menekülhet, de ma már tudjuk, hogy a ragyogó eredményhez nem csak a vegyi tisztítószerek használata vezet.

Természetes szerekkel takarítani jó dolog: környezetbarát, egészségbarát és hatékony. Különben sincs már tisztítószer a boltokban…

Nagyszüleinknek még evidens volt, nekünk azonban már némi utánjárást igényel, hogy a mesterséges, klór- és foszfát tartalmú, illatanyaggal dúsított tisztítószerekkel mi veheti fel a versenyt.

Persze nem kell elmennünk a végletekig és Móricz Zsigmond Árvácskájának sorsára jutnunk, akinek kisebesedett a keze a lúgtól és a kőportól, mert azokkal kellett naphosszat sikálnia az edényeket.

Lássuk, hogyan és hol tudjuk bevetni ezeket a csodaszereket! Biotakarításra fel!

Mosószóda – nátrium-karbonát vagy sziksó – zsíroldó, vízlágyító és tisztító tulajdonságú természetes vegyület. Kiválóan alkalmazható nagyon szennyezett felületek és textíliák tisztítására – például a fű- és tintafolt -, vagy eldugult lefolyók és csatornák feloldására. Ruhák és kárpitok tisztítása előtt előbb egy nem látható részen próbáljuk ki, mert előfordulhat, hogy az anyag színét is oldja.

Teafaolaj – antibakteriális és antiszeptikus hatású olaj, gombaölő szerként is használható. A konyhában vagy a fürdőszobában fertőtleníthetünk néhány csepp olajjal készült meleg vizes oldattal. Ügyeljünk rá, hogy valódi teafaolajat vásároljunk, ne teafa illatút!

Ecet – a jolly joker. Rendkívül sokoldalúan felhasználható: ablakok, üvegek, poharak, tükrök tisztítására az étkezési ecet meleg vízzel keverjük el: készítsünk kétharmad-egyharmad arányban keveréket, öntsük egy spriccelős flakonba, és kész az üvegpucoló.

takaritas-termeszetes-szerekkel1

Fényessé varázsolhatjuk a csapokat is vele, ha mosószódával összekeverjük. Kiváló zsíroldó is.

A lefolyók dugulását megszüntethetjük, ha forrásban lévő vízben feloldunk fél kg sót, majd hozzáadunk nem kevés ecetet, és a keveréket az eldugult lefolyóba öntjük. Lehetőleg nyissunk ablakot és ne maradjunk a helyiségben, viszont „kezelés után” a lefolyó kellemetlen szaga is megszűnik.

A kávé- és teafoltoknak is kiváló ellenszere, ha a meleg vízzel keverve mosás előtt 30 perccel a ruhát befújjuk a megfelelő helyen vele.

Bútortisztítót is készíthetünk, ha ecetet és olívaolajat fele-fele arányban elkeverjük, de az antik fabútorokat és a tömörfa felületeket inkább lenmagolajjal vagy méhviasszal fényesítsük.

Citromsav –  enyhén savas kémhatású anyag, elsősorban vízkőoldóként használható. Szobahőmérsékleten kristályos, alkalmanként egy-két evőkanálnyi mennyiség is elég belőle. Nagy előnye az ecettel szemben, hogy nincs kellemetlen szaga. Célszerű gumikesztyűben dolgozni vele és ügyelni, hogy ne kerüljön a bőrünkre. Vízben jól oldódik és könnyen leöblíthető; segítségével a különféle fürdőszobai és konyhai felületekről, a csempéről, műanyagról is eltávolítható a vízkő, emellett a WC tisztítására is alkalmas. Fontos, hogy a külön háztartási célokra kapható citromsavat ne használjuk élelmiszerekhez!

Farkas Bernadett