Megérkezett a tavasz, a korai napsugarak, a természet éledezik… Ezzel együtt a kertészkedés ideje is beköszöntött! Te is gondolkozol már azon, hogy belevágsz a kert rejtélyes útvesztőjébe? Ha igen, tudod már, hogy mit fogsz ültetni?

Ugyan a teljes kertben nem tudok Neked segíteni, de ha gondolkodsz azon, hogy kísérletezel a csili paprikával is, néhány hasznos tudnivalót nagyon szívesen megosztok Veled!

Kezdjük az elején!

A csili termesztése nagyon egyszerű! Nem kell túl gondolni, bonyolítani. Piciny országunk a közép-európai időjárási zónában helyezkedik el, ennek köszönhetően igen változékony. De ettől függetlenül a klimatikus adottságok kedveznek a növénytermesztésnek. Azonban mielőtt elindulnánk a gazdaboltokba beszerezni a hiper-szuper, legmodernebb inkubátorokat, hősugárzókat, grow-bokszokat érdemes a pontos természeti adottságokat felmérni. Érdemes tudni a helység hőmérsékletét és annak szabályozását, a talajminőséget és a vízminőséget. A rendelkezésre álló terület mennyi növény termesztésére alkalmas, milyen fajta növényeket termeszthetünk és milyen növények férnek meg egymás mellett. Mennyi cserépre/nevelő tálcára lesz szükség, milyen vitaminokat/tápanyagokat kell még pluszba beszerezni.

Ha ezek meg vannak, akkor érdemes egy olyan termelőhöz fordulni, aki megbízható forrásból tud magokat adni a csili paprika neveléséhez. A magok palántáztatására érdemes egy olyan helyet keresni, ahol egyenletesen éri őket a nap. Nem elég csak kitenni az ablakpárkányra, hiszen ennél nagyobb fényigénnyel rendelkeznek az apró palánták. Ilyekor szokott elfordulni, hogy a növények abba az irányba nőnek, ahonnan kapják a fényt. Ennek hatására a növény szára megnyúlik, elvékonyul és gyenge lesz. Ezt a jelenséget nem szabad összekeverni a palánta dőléssel és egyből a vegyszerekhez nyúlni. Ebben az esetben csökkenteni kell a vízmennyiséget, épp, hogy nedves legyen a föld felszíne és olyan helyet keresni a palántáknak, ahol egyenletesen éri a fény. Az is fontos még, hogy melegen legyenek tartva a növények, így erősek lesznek majd.

tanacsok-hobbi-kerteszeknek1

Ahhoz, hogy szép és egészséges csili paprikákat neveljünk a palántákat többszőr is érdemes átültetni.

Első átültetés, melyet február és április között kell végre hajtani.

A szépen kifejlődött palántákat február és április között kell átültetni nagyobb cserépbe, ennek köszönhetően a növény gyökérzete megerősödik.

Második átültetés, amely március és április között esedékes.

Ha az első átültetés jó volt, akkor azt abból tudjuk észre venni, hogy a palánták gyors növekedésnek indultak. Ebben az esetben érdemes mégnagyobb cserépbe átültetni. Ilyenkor a gyökerek már megjelennek a cserép alján lévő lukakon.

Harmadik átültetést március és május között kell elvégezni.

Ilyenkor már bátran kiültethetjük a növényeket a kertbe is, de figyelni kell arra, hogy napos ugyanakkor védett helyen legyen. Az öntözésre is nagy hangsúlyt kell fektetni, de nem szabad túl sok vizet kapni. Metszése se bonyolult folyamat, hiszen nem kell úgy metszeni, mint a paradicsomot vagy a paprikát. Elég, ha az első néhány virágot lecsipkedjük, így a növénynek több energiája lesz arra, hogy megerősödjön és a gyökérzete tovább fejlődjön.

Ezek után már csak az a dolgunk, hogy nevelgessük, óvjuk csili paprikáinkat, majd a szüret idején összegyűjteni a saját kezűleg termesztett „csili-gyerekeket”!

Miért érdemes csilit termeszteni? Erre a kérdésre 5 érvvel tudok Neked szolgálni!

  1. Egészséges.

Segítenek a fertőzések, a diabétesz és az egyes daganatos megbetegedések megelőzésében.

  1. Az otthoni finomabb

Bebizonyított tény, hogy az otthon termelt zöldségek és növények sokkal ízletesebbek, lédúsabbak.

  1. Némi mozgás a mindennapokban

A kerti munka kifejezetten jót tesz az egészségnek, főleg azoknál, akik egésznapos ülőmunkát végeznek. A fizikai aktivitás öröme, a természet nem csak a testnek, hanem a léleknek is jót tesz. Nem utolsó sorban edzésnek is kiváló!

  1. Spórolni is lehet

Ha otthon termelsz magadnak zöldségeket, gyümölcsöket akkor a boltban keletkező számlák jóval lecsökkenek.

  1. A kosz boldogít

A kerti munka bizony kosszal is együtt jár. De ez így van helyén! 2007-es kutatás szerint, a Bristoli egyetemről Angliában, egerekbe injektálva, egy bizonyos talaj baktérium, Mycobacterium vakcina, megcélozza az immunsejteket, amik bizonyos kémiai anyagokat adnak ki magukból, amelyek stimulálják a szerotonin kibocsájtást az agyban lévő idegek számára – ugyanazon idegek amelyeket a fluoxetin és egyéb antidepresszánsok aktiválnak.

Tehát érdemes otthon belekezdeni a kertészkedésbe. Nem kell egyből a nagy termőföldekre gondolni. Egy apró szeglet a kert végében vagy egy picike rész a teraszon, ahol a bakon ládákat lehet tartani elegendő ahhoz, hogy kényelmesen megtermesszük magunknak némelyik zöldséget, gyümölcsöt vagy a csilipaprikát.

Én imádom az általam termesztett csiliket és fenséges szószokat is lehet készíteni a paprikákból, melyeket szintén én készítek, és ezeket itt megtekintheted, ha kedvet kaptál hozzá meg is rendelheted!

Koletán Gergely
chiliYard
+36-30 / 291-7949
[email protected]
www.chiliyard.hu