A Csak a Nőknek Magazin nő klubja szeptemberi összejövetelén, amikor, 2 éves születésnapját ünnepelte, különleges programmal várta vendégeit, nevezetesen: élőzenés, ír táncházzal, melyet Bojtor Mária tánctanár vezényelt le és a Greenfields Együttes húzta a talp alá valót. Ebből az alkalomból beszélgettünk a nemzetközi és történelmi táncok szerelmesével és szakértőjével, az európai táncok táncház mozgalom megteremtőjével, Bojtor Máriával.

A tánc szinte egyidős az emberiség történetével. Kezdetben inkább ösztönös, mint tudatos tevékenység volt, sokszor összefüggött a munkával, a varázslással, később örömforrássá, párválasztási ritussá, szórakozási formává vált. Régen az emberek élete elképzelhetetlen volt tánc nélkül. A tánc azonban ennél is több.

Bojtor Mária szerint: „A tánc híd az emberek között és én segítek ezen a hídon átmenni.” Életét és munkásságát is ez a szemlélet határozza meg. Ezért tart táncház foglalkozásokat, ahol európai nemzetek táncait, történelmi táncokat tanít és mozgáskoordinációs foglalkozásokat tart.

 

 

Szakmai útjáról a következőkben vall:

 

„Frissen alakult tánccsoportba kerültem, ahol európai népek táncait tanultuk. Innen indult el a tánc iránti szeretetem és elkezdtem tudatosan keresni a tánctanulás lehetőségeit. Olyan workshopokat látogattam, ahol neves mesterektől lehetett tanulni. Az igazi kiteljesedés azonban akkor kezdődött, amikor felkerültem Budapestre.

 

 

Európai táncok

 

Ma már tánctanárként igyekszem az emberekkel, nőkkel és férfiakkal egyaránt, megismertetni a tánc szépségét. Elsősorban európai nemzetek táncait tanítom. Ezek a foglalkozások a mozgás, a tánc öröméről szólnak. A néptáncoknak kötött koreográfiája és lépéssorai vannak, aki ezeket megtanulja már örömtáncként tudja megélni.

Hogy hol lehet engem és a táncházat megtalálni? A Fővárosi Művelődési Házban, ahol két táncházat tartok rendszeresen.  Az egyik ír táncház a Greenfields Együttessel. A másik pedig a Les Alouettes formáció francia táncháza. Olyan jellegzetes francia táncokat tanítok meg, mint a bourrée, a különféle rond-ok, gavotte, avant deux, hogy csak néhányat említsek. A táncházainkat mindenki látogathatja, így a táncolók köre változó, de van egy 30 fős „törzsgárdánk”. Egy évadzáró – vagy nyitó rendezvényünkön azonban nem ritka a 80 – 100 fős részvétel. Az emberek jönnek a város minden részéből, kispesti tagunk ugyanúgy van, mint kelenföldi. De korosztályok tekintetében is igen széles a spektrum. Gyerekek éppúgy előfordulnak táncház foglalkozásainkon, mint 70 éves nyugdíjasok. A foglalkozásokat a Greenfields Együttes élő zenéje még varázslatosabbá teszi. A francia esteken a Les Alouettes zenekar játszik.

 

 

Történelmi táncok

 

Minden kornak megvannak a jellegzetes táncai, zenéi, öltözetei.

Tagja vagyok a Mare Temporis Történelmi Hagyományőrző Alapítványnak, és szervezője a Történelmi táncklubunknak.

Nem csak táncolom, hanem tanítom is a reneszánsz, kora barokk és egyéb táncokat a XV. – XIX sz. – ig. Kedvenceim az angol kontratáncok a 17-18. századból.

A történelmi táncokat fellépéseinken korhű ruhákban táncoljuk. A ruhákat magunk varrjuk, magunk kutatunk, hogy tudjuk hozni a hiteles formákat és színeket. Sok forrásunk van, de elsősorban korabeli festmények alapján tudjuk rekonstruálni a modelleket. Ruháinknál különösen fontos az alapanyag kérdése, ami kizárólag természetes lehet. Mivel egy – egy ruha elkészítése nem két fillér, ezért a fellépéseinkért kapott pénzt forgatjuk be azok készítésébe.

Mozgáskoordináció – Tánclépésről tánclépésre

Hitem, hogy a test-lélek-szellem harmóniája nagyon fontos. Ezt a harmóniát a tánc, a mozgás segítségével meg tudjuk teremteni. A mozgáskoordinációs órámat azoknak szánom, akiknek gondjai vannak a táncirányokkal, lépésekkel. Akik nem mernek közösségbe menni, mert valamilyen félelem, blokk akadályozza őket, de szeretnének felzárkózni a gyakorlottabb táncosok közé. Olyan gyakorlatokat állítok össze, melyek segítik a test tudatos használatát, hiszen az egy szakrális jelzőrendszer, melyre jó, ha hallgatunk.

Ezek a gyakorlatok hatással vannak az agymunkára, a figyelemre, összeszedettséget adnak, tartást javítanak, egyensúlyba hoznak, nem csak fizikailag koordinálnak. A táncos feladatokat meditáció és légző gyakorlatok egészítik ki.

Ilyenkor kapcsolódik össze a test, a lélek és a szellem. Ezzel érjük el, hogy mozgáskoordinációnk javuljon, amivel összefüggésben a személyiségünk is pozitív irányban kezd változni.

Jobb lesz a fellépésünk, a kisugárzásunk, magabiztosabbak leszünk és javul a kapcsolatteremtő képességünk.

Konklúzió

Napjainkban a legtöbb ember mozgásszegény életet él. Aki nem tud, vagy nem akar fitness termekből fitness termekbe járni, vagy nap, mint nap futni, az menjen el a Fővárosi Művelődési Házba és próbálja ki a táncot, a táncházat, ahonnan testileg és lelkileg is felfrissülve térhet haza.

Bojtor Mária táncházairól, előadásairól a youtube-on több videót lehet találni, ami még nagyobb kedvet csinál az európai nép- és történelmi táncokhoz.

 

(Ács Klára)

 

Elérhetőség: Bojtor Mária