Táncművészet Világnapja

„Táncold el életed táncát, legyen abba minden érzelmed, halj bele majd éledj újra, szeress vagy temess el valakit, kötözd le magad vagy engedd szabadjára a benned lakó önmagadat.”

Mindannyian tudjuk, sőt inkább érezzük, mit jelent táncolni, egyedül vagy valakivel, szabályosan vagy szabálytalanul, mindegy hogyan csak Önfeledten. A tánc valami olyan rejtelem aminek ha átadjuk magunkat és sikerül az áttörés repülünk, szárnyalunk, hogy hova, talán az igazi álmaink felé.

Az UNESCO egyik tagszervezetének, a Nemzetközi Táncbizottságnak a felügyelete alatt minden évben a világ mindenféle táncát megünneplik április 29-én. 1727-ben ezen a napon született Jean G. Noverre francia balett-táncos, az egyetemes táncművészet megújítója.

„Az ide évben rendhagyó online gálaműsorral köszönti a Tánc Világnapját a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház. Az április 29-én online megtekinthető előadás a 2019-ben díjazott művészek produkcióiból lett összeállítva, és bemutatják 2020 díjazott alkotóit, művészeit is.”

Salsa, Rock&roll, Step, Bachata, Bécsi keringő, Cha-cha-cha mindegyikről emlékeink lehetnek.

De vajon ismerjük-e a Nia táncalapú mozgást? Röviden bemutatnám nektek, keressetek rá és ha van lehetőségeket próbáljátok ki. A Nia egy táncalapú mozgás, amiben magadra találhatsz. Miközben arra figyelsz, hogy mit üzen a tested, a lelked és az elméd is megpihen. Fantasztikusan felszabadító táncról van szó, amiben a jelenlegi érzelmeid teljes spektrumát megélheted és kifejezheted.

Tehát bátran kijelenthetjük, hogy a lélek tánca a Nia. Mégpedig egy olyan táncolási lehetőség, ahol a testünk és lelkünk jeleire figyelve táncolunk és segítjük a táncon keresztül a lelkünket megérteni az elménknek. Egy állandó oda-vissza ható körforgás.

Táncoljatok hát ezen a napon is önfeledten önmagatoknak!

Mitruczky Szandra