Mi a különbség?
Nemrég egy családi ebéd után nagymamám kitette az asztalra saját készítésű piskótatekercsét, ami természetesen mindig fantasztikusan finom, de ezúttal harsány sárga színben pompázott a tésztája, a szokottnál tömörebb volt, mégis könnyű, egyszóval volt benne valami „plusz”.Megkérdeztem Nagyit, mit újított a recepten?
Házi tojás van benne, fiam! Vettem újra néhány tyúkot.
Ez a rejtély tehát megoldódott, az azonban nem – legalább is számomra, hogy mégis mit tud beletojni egy hátsó udvarban kapirgáló tyúk a tojásba, amitől ennyivel szebb lesz a süti, illetve miért nem tudja a nagyüzemben lakó pipi ugyanezt. Elvégre mindkettőből ugyanúgy jön ki a tojás.
Horváth János Koppány gazda segítségével próbáltam utána járni a kérdésnek.
Akinek a kezében volt már bolti tojás és kertben kapirgáló tyúk terméke, szabad szemmel is érzékelheti a különbségeket: az üzemi tojás nagyobb, vékonyabb a héja, a tanyasi tojásnak harsány a sárgája, feltörés után jobban egyben marad, a fehérje jobban felverhető. Mi okozza ezeket a különbségeket?
Sok tényező befolyásolja egy tojás tulajdonságait, de leginkább a tartás módja, a tyúk fajtája, életkora, az etetés minősége, mennyisége és, hogy esetleg kap-e valamilyen tojótápot. Ketreces és szabad tartásban is lehet nagy és kis tojást találni. Négy méretbe soroljuk a tojásokat: S, M, L, XL. Szabad tartásban sokan – köztük mi sem – válogatjuk szét értékesítéskor méret szerint.
Ezek szerint ugyanaz a tyúk adhat kisebb és nagyobb tojást is?
Igen, nagyjából 30 hetes kortól tojik a tyúk akkora tojásokat, amekkorákat a későbbiekben is fog. A jércetojások, amiket a fiatal tyúk 18-20 hetes korától tojik, kisebbek, tartástól függetlenül.
Feltételezem a Ti tyúkjaitoknak sem egy idős néni vágja minden nap a répalevelet és keveri a magot. Milyen kategóriákba sorolhatóak a tojások tyúktartási körülmények szerint? Mik a szabályok a tartásban?
Három kategória van, amit a tojásokon található számmal jelezni is kell:
- 0 kódjelű: bio tojás: szabad tartású tyúk tojása, amelyet biotakarmánnyal etetnek
- 1 kódjelű: szabad tartású tojás: itt nem kötelező a biotakarmány, a kifutó és istállóméret meghatározott. A kifutó kötelező mérete 4 négyzetméter tyúkonként, istállóban négyzetméterenként hat tojó tartható.
- 2 kódjelű: alternatív vagy mélyalmos tartás: zárt tartás, istállóban szabadon mozoghatnak a tyúkok, van tojófészkük is, de napfényt ők sem látnak, mint a ketreces tartásúak.
- 3 kódjelű: ketreces tartás: a tyúkok darabonként minimum 750 négyzetcentiméteres ketrecben vannak elhelyezve zárt térben. 2012-ben az Unió lecseréltetett minden ketrecet, azóta ülőrudakat, körömkoptatót és tojórészt kell biztosítani a tyúkoknak.
Tehát a ketreces és alternatív tartású baromfiknak a villanykapcsoló mondja meg, mikor van éjjel és nappal, nincs téli időszámítás és takarmányt, tápot esznek?
Igen. Az eledelük nagyrészt kukorica, búza, napraforgó, takarmányborsó és szója. A szója a fehérjebevitel miatt fontos. Tojótápot a szabad tartású tyúkok is kaphatnak, de nem jellemző.
A napfény vagy annak hiánya milyen hatással van a tojás beltartalmára?
A „napsütötte” tyúkok tojásainak D – és E – vitamin tartalma lesz magasabb. Illetve több benne a kalcium és a szabad tartású tyúkok esetében további fehérjeforrást jelent a rovarok felcsipegetése, valamint sok helyen kapnak a fent említett módon gondozóktól zöldségféléket, magokat.
Biztosan elhihetjük a tojáskódnak, hogy bio vagy ketreces tartású tojást vettünk?
Igen, rendszeres hatósági ellenőrzés alatt állnak a termelők.
Mi a helyzet a kód nélküli tojásokkal? Olyan is van a piacokon.
A kistermelői háziállat-tartás szabályai szerint, ha otthon 50 darabnál nem több tyúkot tart valaki, nem kell pecsételtetni a tojásokat, de kereskedelmi forgalomba hozhatóak. 51 darabnál már ki kell váltani a tenyészkódot és muszáj jelölni a tojásokat.
Mi indokolja a nagyüzemi tojástermelés létjogosultságát? Az eddigi beszélgetéseink szerint az állatoknak, a tojásoknak és az egészségünknek sem jó.
Az emberiség tojásfogyasztása. A föld lakosságának jelenlegi tojásfogyasztási igényeit kizárólag szabad tartású tyúkok tojásaival nem lehet kielégíteni. A szabad tartású tyúkok esetében jóval kevésbé kiszámítható a tojáshozam. Ősszel és télen, a nappalok rövidülésével legalább felére csökken egy tyúk tojásainak száma. Ketreces tartásban egész évben vagy két évig, attól függően, hogy a termelő mennyi ideig tartja a tojókat stabilan kiszámítható a tojásmennyiség. Nem mellesleg sokkal olcsóbban lehet értékesíteni a ketreces tojást, hiszen a tartás jóval kevesebb emberi erőforrást igényel. Két ember el tud látni akár ezer tyúkot is. Szabad tartásban ez lehetetlen.
Mit gondolsz, rejt valós egészségügyi kockázatot az üzemi tojás fogyasztása?
Nem valószínű. Szabályos tartás mellett a ketreces tyúkok is nagyrészt ugyanazt eszik, mint a szabad tartásúak, leszámítva a szabadban fellelhető „pluszokat”. Ezek pótlására kapnak még általában tojótápot, ami plusz vitaminbevitelt jelent.
Ennek ellentmond a sok félhiteles információ az interneten és közszájon, amik szerint a ketreces tojók tele vannak tömve antibiotikumokkal, gyógyszerekkel, mesterséges tápokkal stb.
Vannak olyan termelői telepek, ahol nagyobb elhullás esetén megelőzés vagy utókezelés céljából gyógyszerezik a tyúkokat, amíg a betegség és fertőzésveszély fennáll, de nem állandóan. Szabad tartásban ez egyáltalán nem jellemző, nálunk sem. Mi, ahogy más igényes kistermelők is, évente cseréljük az állományt és maximálisan eleget teszünk a higiéniás előírásoknak. Az elhullást veszteségként tudomásul vesszük.
Köszönöm szépen a beszélgetést!
Farkas Bernadett