Miután megtanultunk helyesen veteményezni és elterveztük, hogy valóban elkezdjük a kert kialakítását ideje megtanulni azt, hogy milyen zöldségeket ültessünk egymás mellé! Ez azért fontos, hogy a termésünk gazdag és egészséges legyen.

Nem érdemes össze-vissza ültetni, hiszen akkor könnyen kialakulhat a növények között a „káosz”. Jönni fognak majd az: „Oh, ezt hova is ültettem? Ez micsoda? Mikor ültettem én ezt? stb.” kérdések….

Tehát, ha jó termést szeretnénk, akkor kövessünk egy precízen és pontosan kialakított tervet! Érdemes néhány zöldséget egymás mellé ültetni, hiszen nem csak a termést növelhetjük ezzel a módszerrel, hanem kártevőket és a gyomot is egyszerűbb eltávolítani! Ezenkívül, ha bizonyos növényeket egymás mellé ültetünk, akkor gyorsabban és egészségesebben fognak fejlődni. De figyelni kell arra is, hogy nem minden növény fér meg egymás mellett.

Mit ültethetünk egymás mellé?

A pityóka mellé nyugodtan ültethetünk spenótot, karalábét, babot, kaprot. A zeller mellé hagymát, babot, spenótot, káposztát, uborkát, paradicsomot, karalábét. Az uborka remek társa lehet a zeller, bab, hagyma, cékla, saláta, petrezselyem, káposzta, karalábé. A paradicsom mellé káposztát zellert, petrezselymet, spenótot, hagymát, salátát, babot, sárgarépát érdemes ültetni. A saláta szereti a hagyma, bab, retek, paradicsom, kapor, uborka, borsó, sárgarépa, káposzta és az eper társaságát. A spenótot mellé ültethetjük a paradicsomot, karalábét, káposztát, sárgarépát, pityókát, és az epret. A hagyma mellett jól megfér az uborka paradicsom, eper, petrezselyem, saláta, karalábé. Az epernek remek társasága lehet a sárgarépa, hagyma, retek, káposzta, saláta és a spenót.

Mit ne ültessünk egymás mellé?

Ne ültessük egymás mellé a babot és hagymát. A babot és a borsót. A borsót és a paradicsomot. A céklát és a paradicsomot. A salátát és a petrezselymet. A paradicsomot és a vörös káposztát. A krumplit és a hagymát. A káposztát és a hagymát se.

Valamint érdemes olyan növényeket is elültetni, melyek természetes módon elriasztják a kártevőket.

Melyek ezek?

Ültessünk tormát a burgonyához. A torma elriasztja a krumplibogarat. De a tormát ültethetjük a gyümölcsfák tövébe is, hiszen akkor a monília ellen nyújt védelmet. Kamillát ültethetünk a káposzta és a burgonya közé, de tehetjük a zeller és a póréhagymához is. A ribiszke mellé ültessünk a fehér ürömöt, mely védelmet nyújt a ribizkerozsda ellen. Bazsalikomot ültethetünk a paradicsom mellé, de az uborka egészségére is jó hatással van. A fokhagyma segít távol tartani a gombát és a csigákat is. Ültethetjük szamóca, málna, gyümölcsfák, paradicsom, cékla, sárgarépa és uborka mellé, de a virágos kertben is, a rózsa, a tulipán és a liliom társaságában is remekül kifejti a hatását. A sárgarépa és a hagyma jó szomszédságot ápol, hiszen kölcsönösen elűzik egymástól a répa- és a hagymalegyet.

Összegezve a fent leírtakat nem bonyolult dolog a kertészkedés, csak néhány apró szabályra érdemes odafigyelni!

Nemes Gábor
Biogazda
+36/70-701-7447
nemesokogazdasag.hu