Most már tényleg itt a tavasz, sőt! Egyre szebb az idő, lelkünket simogatja, és a zöldségeket is egyre finomabbá érleli a tavaszi napsütés.

 

De mi is a teendő a kertben?
Ápolni, hogy életre keljen! A szendergő kertet most fel kell ébreszteni. Mint ahogy a lakásban rendet teszünk egy alapos nagytakarítással, úgy a kertet is megszabadíthatjuk a letört ágaktól, a lehullott faleveleket összegereblyézhetjük. Az eredményt pedig a komposztládába tehetjük, hisz a szerves anyagok onnan a föld táplálását szolgálhatják majd később. A metszés, sebkezelés és permetezés is a tavaszi teendők része.

 

Persze, aki a Nemes ÖKO zöldségeit fogyasztja, s talán kiskertje sincs, annak csupán annyi a teendője, hogy eldöntse, milyen méretű ládával rendel a finomságokból, amik garantáltan frissek és zamatosak.

 

Milyen tavaszi zöldségeket említhetünk?
Spenót: sok jót és rosszat megélt már ez a zöld leveles növény megítélése, de mesélhetne erről inkább Popeye, a  tengerész is, aki a mese szerint a spenóttól lett nagyon erős. Az biztos, hogy kimagasló mennyiségű ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz; sőt E-, B-, C-vitaminokban is gazdag. Így immunerősítő és mindenféle fogyokúrát is segít vízhajtó hatásánál fogva.

 

 

Borsó: gazdag B1-, B2- és C-vitaminban, így ezek az anyagcserében nagyon fontosak, azaz a méregtelenítést és a zsírégetést segítik. Mivel zsenge és édeskés, ezért az édesség utáni vágyat is képes csillapítani. Nagyon finom nyersen is elrágcsálva.

 

Retek: roppanós, pikáns ízű, magas rosttartalmú finomság nyersen salátákba keverve, vagy a szendvicsekbe rejtve. Alacsony az energiatartalma, viszont gazdag C-vitaminban. Íme, egy újabb zsírégetést segítő zöldségfinomság!

Fejes saláta: így tavasszal alig várjuk, hogy a megrendelt ládánkban legyen. A C-vitamin mellett rengeteg béta-karotint és B-vitamint is tartalmaz. Leggyakrabban nyersen, salátaként fogyasztjuk, de sok háziasszony levest vagy főzeléket is készít belőle.

 

 

Sárgarépa: az A-vitamin tartalma a legismertebb a szemek megsegítésére. A benne található értékes hatóanyagok védenek a szabadgyökök ellen is, így sokban hozzájárul a rákos megbetegedések esetleges csökkentéséhez, illetve fiatalít, és a szívre is jó hatással van.

 

Persze ne lepődjünk meg, ha Nemes ÖKO ládánkban találunk még újhagymát, rukkolát vagy éppen karalábét. A mángold ízével is bátran ismerkedjünk, ami kicsit hasonlít a spenótéhoz.

 

Jó étvágyat kívánunk minden friss és finom tavaszi zöldséghez!

 

Nemes Gábor

biogazda

+36/70-701-7447

nemesokogazdasag.hu