Tény, hogy az európai, amerikai és a keleti emberek között az egyik fontos különbség, hogy a keleti emberek megőrizték a természet közeliségüket, és a prevencióra helyezik a hangsúlyt, amiből az egészségtudatosságuk fakad.

 

Ezzel szemben az európai és amerikai társadalmakra a betegségtudatosság jellemző, azaz akkor kezdenek el gondolkodni étkezésükről, életvezetésükről, amikor egészségi állapotuk kimutathatóan, tapasztalhatóan megváltozott.

Tapasztalatunk szerint az utóbbi 10-15 évben ez tendencia változóban van, és a tudatos táplálkozás, életvitel, sportolás a mindennapi élet részévé kezd válni.

 

A keleti ember számára teljesen természetes, hogy az év minden hónapjában foglakozik szervezete megújításával, miközben figyelembe veszi a természet ciklikusságát és tudja azt is, hogy szervezetének összhangban kell lennie az évszakok változásával.

Nézzük hónapról-hónapra, hogyan tudjuk ezt a keleti életmódot alkalmazni európai szemlélettel és gyógynövényekkel.
A leírtak nem vonatkoztathatóak krónikus betegségben szenvedőkre, az alapbetegségükből eredő kezelés miatt.

 

Március

 

Kiemelt szerve a vastagbél, hiszen a tavasszal a természettel együtt szervezetünkben is elkezdődik a megújulás a friss táplálékok, a napfény és a mozgáslehetőségek bővülése következtében. Ebben a hónapban szervezetünk is kész a tisztulásra, a méreganyagok elengedésére.
Növények – magvak – fűszerek – zöldségek – gyümölcsök, amelyekre ebben a hónapban gondolhatunk: medvehagyma, máriatövis, gyermekláncfű, csalán, homoktövis, sárgabarack, mezei zsurló, körömvirág.

 

Április

 

Kiemelt szerve a gyomor. Erre a hónapra jellemző, hogy minden zsírban oldódó vitaminkészletünk elfogy, illetve ébredezik a hormonszintünk. Étkezésben az első friss gyümölcsök zöldségek megjelenéséig akár házilag készített csírákkal pótolhatjuk ásványi-anyag és vitaminkészleteinket.
Növények – magvak – fűszerek – zöldségek – gyümölcsök amelyekre ebben a hónapban gondolhatunk: csírafélék, mák, sárgarépa, csalán, máriatövis, tőzegáfonya, kendermag, lenmag.

 

Május

 

Kiemelt szerv a lép és hasnyálmirigy. Ekkor felpezsdül az anyagcserénk, fokozódik az energiatermelésünk. Erősödnek az allergiás tünetek, így az erre érzékenyeknek már az allergén szezonja előtti időszakban érdemes felkészülni.
Növények – magvak – fűszerek – zöldségek – gyümölcsök, amelyekre ebben a hónapban gondolhatunk: kisvirágú füzike, palástfű, cickafarkfű, pásztortáska, csalán, feketekömény, héjnélküli tökmag.