Tradíció

Húsvét előtt  40 nappal hamvazószerdán kezdődik a böjti időszak. Idén március 1-én. Vannak népcsoportok, akik a nagyböjtöt be is tartják, a  maguk úgymond szigorúságával.  A keresztény  emberek is  szeretettel töltik ezt az időszakot a megtisztulással.

 

 

Megtisztulás, vagy kitisztulás???  

 

A magyar nyelv  tökéletesen kifejezi a böjt  igazi értelmét. A böjt egyben meg és kitisztulás.

Gondolom,  – bár ez az én hitem -,  nem csak az a  fontos, táplálékkal mit viszünk be a testbe. Mivel minden energia és teremtő erő, az is lényeges, hogy  mi  jön  ki  az ember száján,  szavak  formájában. Lásd  a Bibliában az erre utaló részeket. Efezus 4.29.  : „semmi  rothadt  beszéd ne jöjjön ki a szádon…………..”

 

Annak is érdemes időnként a Bibliába beleolvasni, aki egyébként semmilyen szempontból nem tartozik felekezethez.

 

 

 
 

A tapasztalat minden visz!

 

Magam is megcsináltam a 40  napos  böjtöt. Élményekkel telve, nagy  alázattal  fogadtam a megélt élményeket. 40 nap. Nem  csupán  1-2 napos tisztítókúra, ha komolyan  gondolja valaki.  Én nem a húsvéti böjthöz kapcsolva hamvazószerdán csináltam meg a böjtöt, hanem csak úgy.  Nagyon szerettem volna megtudni,  mekkora önfegyelem kell hozzá. Tudni akartam, hogy  én  képes vagyok-e erre?  Képes vagyok.  Mindenre van  erőm  a Krisztusban  – mondanám  ma, akkor csak csendben hittem, és  tettem.

  

 

Hogyan csináljunk végig egy 40 napos böjtöt?

 

 

Mit is tegyen aki komolyan gondolja? A legfontosabb kérdés mi a célja ezzel a megmérettetéssel?

 

Fontos tényező a cél!

 

Önmagát  akarja igazolni a böjtölő? Kihívásnak tekinti,  avagy tényleg tisztulni akar testileg és lelkileg is.

 

 

 
 

Nagy a kísértés?

 

Először is, ne verd nagy dobra, hogy böjtölni fogsz! Nem attól lesz erőd hozzá. Senkinek semmi köze ahhoz mit teszel, hisz  a „csorda közé keveredve”,  könnyen  eltérülhetsz.

 

Hiszen  azok akik  csupa jó szándékkal, meg akarnak Téged védeni a nehézségektől, nem ismerik a Te szándékaidat.  Ne aggódj, csak mert  Ők  nem képesek, vagy nem akarják megtenni.  Saját nézőpontjukból próbálnak majd lebeszélni róla. Én bátorítalak,  vidd végig a saját döntésedet.  Ha kell, segítek, inspirállak. Lelkileg támogatlak, imáimmal erősítelek, de nem csinálom meg helyetted. Veled sem tartok most a böjtben. Ez a Te utad! De támogatlak a Te törekvésedben!

 

 

Indulj el, hogy célba érhess! 

 

Nézzük akkor,  hogyan is kezdj  a böjthöz. Akkor indulj el, ha eldöntötted, végig csinálod.  Elég stressz van amúgy is az embereken, talán rajtad is nagy a nyomás,  nem kell még egy  lehetőséggel többet adni a nyomásnak.  Kezd el bátran, és csináld végig.

 

Választhatod  a pár napos, 1 hetes kezdést  is, amennyiben  meg akarod tapasztalni  a böjt tisztító hatását.

 

 

Mi  történik a testben a böjt hatására?   

 

Az emésztőtraktusban  letisztíthatók a bélbolyhok. A nyálkahártya, és  utat  enged az újonnan bevitt természetes értékes vitaminoknak, nyomelemeknek ásványi anyagoknak, amik elengedhetetlen a szervezet számára.  Az igazi  böjt az  nem enged meg mást, mint  vizet. Ezt én sem mertem megcsinálni,  de még lesz alkalmam hogy  megtegyem. Első nekifutásra nem is ajánlatos ennyire drasztikus változás.

 

A  folyékony  étkek bevitele legyen a cél, levesek, zöldség és gyümölcslevek formájában. — nem pálinkára és borra gondolok. Alkohol a böjt alatt kifejezetten kerülendő!

 

A  Nemes ÖkoGazdaságból beszerezhető  minőségi, vegyszermentes zöldségek  leve, és gyümölcsök  általad kifacsart leve a  célra vezető. Ne a készen kapott, tartósítószeres  italokat vedd meg.

 

 

 
 

Víz, víz, tiszta víz…

 

 

A víz szerepe a böjtben

 

A böjt folyamán a legfontosabb a elegendő víz fogyasztása.  Itt is a forrásvíz, a PI víz, a Tisztított víz ajánlott. Ha  javasolhatom az igazoltan  legprofibbat, akkor eSpring készüléket érdemes választani. Nézz utána, semmiképpen  nem  a palackba  zárt csodák a megfelelőek, amik tele vannak tartósítószerrel és szénsavval.  Vízből bizony naponta 2-3 literre lesz szükséged.

 

 

 
 

Kezdj bele, és tart ki!

 

Próbáld ki  1-2 napig, bár  a legnehezebbek ez első napok. Ha ezeken sikeresen túl jutsz, a többi már menni fog.

 

Aki napi munkát végez, annak javaslom a  zöldségleveses változatot, hisz kell az energia a munkához.  Én annak idején  ezt  tettem, hisz  naponta  több 10 emberrel  foglalkoztunk.  Na,  és  jó, ha találsz egy segítőt, vagy egy  hasonlóan gondolkodót, aki végig csinálja veled ezt a  szép feladatot.

 

 

Mi a haszna, ha végigcsinálod a böjt teljes idejét?

 

Mit kapsz cserébe?

  • először is kapsz EGY  KITISZTULT SZERVEZETET,  felkészítve az új és  szép tavaszra, változásra.
  • másodszor  kapsz egy  egészséges ÖNBECSÜLÉST,  amivel felvértezve magad,  mindenre képes lehetsz, ha hiszel magadban.
  • harmadszor, egy  tudatállapot változási lehetőség tárulhat eléd,  amivel tisztábban tudod  fogni  a benned élő Szentlélek jelzéseit, vezetését, intéseit és iránymutatásait.

 

A  böjt valamikor  dogma is  volt,  kellett  csinálni, mert kellett. Nem  volt  más választásod, ha tartoztál valahová.  Ma  nem kell,  lehet,  a Te  döntésed, hogy mit választasz?

 

 

 

 

Szabadítsd fel magad a korlátaid alól! Tapasztald meg, és  meglátod, mit adhat.  Én már megtapasztaltam a hatását. És ma  is azt mondom:  "Semmiféle rossz szó ne hagyja el ajkatokat, hanem csak olyan, amely alkalmas az épülésre, hogy amiben kell, javára váljék hallgatóitoknak."

 

 

Lektorálta: párom Benkő Péter

Szigeti Erzsébet

életminőség, életvezetési tréner

 

 

Elérhetőség:

Szigeti Erzsébet

Tel: +36 70/3638094

E-mail: [email protected]