„Mert a lelkedből látod. A tavaszt. Szíved tavaszát”… Milyen szép gondolat!

Ilyenkor tavasszal mindenki izgatott, várja a simogató napsugarakat, a daloló madarakat, a fák virágait, az illatos réteket… Már gondolatban is egy csodaszép virágos réten érzem magam. Elképzelem, ahogyan a madarak énekelnek, az apró bogarak dünnyögnek, a nap végig simít az arcomon! Csodás érzés!

De ebben az időszakban sokaknak jut eszébe a nagytakarítás is, mely egy kicsit visszarángat a valóságba. Otthon várnak a porcicák a szekrény mögött, az ablak tisztítása, hogy a napsugarak fényesen csillogjanak rajta, a sok-sok ruha, mely szortírozásra vár. Ebben az időszakban ez teljesen természetes. 1-2 hét és ragyogóan várja az otthonunk a tavaszt. De mi történik a lélekkel? Mit érez most? Ő is várja a „nagytakarítást”?

Nem is kell ezeken a kérdéseken tovább gondolkodni! A válasz IGEN!

Tavasszal a lélek is várja a megtisztulást, az új erőt és a szeretet, nem mástól, hanem önmagunktól! Legfeljebb segítséget kérhetünk hozzá szakemberektől.

Most biztosan felmerül benned a kérdés, hogy mitől kell megtisztítani a lelket?!

Manapság sok mindennek vagyunk kitéve, bezárások és korlátozások, betegségek, stressz, szeretethiány… Ezek csak néhány példák a minket ért atrocitásokból. Bizony ezeket nem könnyű feldolgozni, megbirkózni velük. Van, akinek könnyen megy, de akad olyan is aki, nem vagy csak nagyon nehezen tud ezeken túl lépni. Ez mind-mind megnehezíti az életünket és a lélek is elfárad. Lehet, hogy nem vesszük észre ezt azonnal, hanem csak később vagy csak akkor, mikor a test is jelez nekünk. Ne hagyjuk, hogy a testünket megbetegítse a lélek, mert nem foglalkozunk vele. Mindenkinek érdemes egy picit „nagytakarítást” csinálni, hogy a harmónia ne boruljon meg és a minden napi akadályokat könnyen átlépjük.

De mit is jelent a lélek? Ennek több magyarázata van!

Vallási, filozófiai, mitológiai hagyományban az élőlény testetlen lényege. Gyakran használják a szellem szinonimájaként is.

Spirituális értelemben a halhatatlan rész, az ember örök és elpusztíthatatlan esszenciája.

Tudományos szempontból a lélek nem más, mint a psziché, az érzelem, a tudat és az éntudat.

Mindegy, hogy ki-miként értelmezi, ez egy roppantul összetett „dolog”, ezért is fontos, hogy foglalkozzunk vele, hiszen a lélek határozza meg a minden napi gondolatainkat, a körülményeinket és az egyéniségünket!

De mielőtt belemélyednénk a lélek tisztításába egy csodaszép idézettel hangolódjunk rá!

A tavasz nem csak önmagában szép, nem csak önmagáért szereted. (…) A tavaszban ugyanis már ott van a nyár ígérete. A ragyogó napsütésé, a melegé, az életé. Még nincs nyár, de már tudod, hogy jön, hogy az következik. Így a boldog várakozás ideje is a tavasz. És így kétszeresen szép. De van egy még szebb tavasz. Ami a szívedben, a lelkedben ébred. És ez a tavasz a legszebb, a legfontosabb. Mert ha a szívedben, a lelkedben tavasz él, akkor az ablakon túl lehet tél, lehet vihar, lehet bármi… ha kinézel, te csak virágzó magnóliát, nyíló virágokat, repdeső katicákat, csörgedező patakot látsz. Mert a lelkedből látod. A tavaszt. Szíved tavaszát.”-Csitáry-Hock Tamás

Hogyan foglalkozz a lelkeddel? Tudatos tisztítással!

A régi és az elavult dolgok, gondolatok elengedésével. Fontos, hogy ezeket gondoljuk át jól és ami már nem szolgálja a javunkat engedjük el, ne erőltessük őket.

Ne legyél haragba önmagaddal, békélj meg és tanulj meg élni önvalóddal. Senki nem mondta, hogy ez könnyű folyamat, de megéri! Ha ez meg van, akkor a harmónia ajtóstól ront be az életedbe!

Ha szükséges, vonulj el a világ zaja elől, légy egy kicsit a saját társaságodba! Ha szükséges, beszélj magaddal hangosan, mondd ki amit szeretnél!

Ne engedd, hogy mások mondják meg Neked mi a jó! Állj ki magadért!

Dícsérd és jutalmazd magad! Megtetted az első lépést a céljaid felé?! Mondj magadhoz egy jó szót!

Ezek csak néhány jó tanácsok, hogy elindulj a lélek tavaszi nagytakarítása felé. Mindenki maga dönti el, hogy mit szeretne. De érdemes őket megfogadni és újból erővel, egészséggel, hittel és kitartással állni a mindennapok előtt!

Természetesen, ha szükséged van segítségre keress fel bátran egy szakembert! Hidd el, jobban fogod magad érezni!

Nyári Szimonetta