Majdnem a német lett az Egyesült Államok hivatalos nyelve?

Amikor szavazásra került Amerikában, hogy mi legyen a közös nyelv, mindössze egy, vagy két szavazat döntött az angol mellett a német ellenében……. a legenda szerint.
Időnként megjelennek valósnak mondott, de többségében hamis, vagy csúsztatott történelmi példák, mondják a történelem igazságait kutatók.
A sokat idézett történet nem igaz, bár van valóság alapja (még mindig a kutatók szerint). A legenda 1794-re vezethető vissza, amikor a virginiai német ajkú amerikaiak egy csoportja petíciót nyújtott be, amiben azt az igényt fogalmazták meg, hogy a törvények német nyelven is íródjanak. Tehát nem az angol helyett, hanem mellette.

Az indítvány megvitatására 1975. januárjában került volna sor, de érdemi döntés nem született. Csupán arról döntöttek a jelen lévők, hogy elnapolják-e a kérdés megvitatását egy későbbi időpontra. Végül 42-41 arányban az az álláspont „diadalmaskodott”, hogy nincs szükség újratárgyalásra, vagyis ezzel megfojtották az előterjesztést.

Sőt, szövetségi szinten nincs is hivatalos nyelv az Egyesült Államokban, olvasható az Urbanlegends.hu weboldalon. Sajnálom, csalódott vagyok, hogy egyik kedvenc „legendámat” tönkre kellett tennem.

makóanna