Jó kérdés? Igen!

 

Ha van egy kérdésed, amire egyedül nem találod a választ, Te kitől kérsz tanácsot? Barátoktól? Családtagtól? Tanácsadótól?

 

 

Baráttól

Előnye:

 

Közeli. Érzelmi kötelék köt össze. Ismeri az életedet és annak szereplőit. Többnyire lojális hozzád. Ismeri a döntési mechanizmusaidat. Többnyire jóindulatú feléd. Drukker. Merít a saját tapasztalataiból, ez lehet hasznos.

 

 

 

Hátránya:

 

Érzelmileg kötődtök egymáshoz. Elfogult lehet. Ismeri az életedet és annak szereplőit. Ismeri a döntési mechanizmusodat. Jóindulatúan ad tanácsot, de nem feltétlenül szakértője a területnek, tehát outsider. Mert nagyon ismer, prekoncepciója lehet. Mert úgy véli ismer, nem feltétlenül hisz abban, hogy meg tudod csinálni! Merít a saját tapasztalatrendszeréből. Ami neki nem sikerült, azt eleve kudarcosnak tartja. Ezért téged is lebeszélhet.

 

 

Családtagtól

Előnye:

 

Közeli. Érzelmi kötődése erős. Ismeri az életedet és annak szereplőit. Többnyire lojális hozzád. Ismeri a korábbi döntéseidet. Támogat, mint a szerettét.

 

 

 

Hátránya

 

Közeli érzelmi kötődés miatt, prekoncepcióval élhet. Saját élettapasztalatából merítve, akár téves ítéletet mond. A rokoni kapcsolattal együtt sem feltétlenül jóindulatú. Nem mindig őszinte a drukkolása. Korábbi kudarcaidat eleve gátló tényezőként ítéli meg. Ha neki is problémás az életterület, akkor hibás következtetést vonhat le. A bezzeg…kezdetű szólamokkal, könnyen elbizonytalanít. Ellenpólus, ha ő valamit megcsinált volna, és benned potenciált lát, akkor is megpróbál rábeszélni, ha neked egyáltalán nem passzol a dolog.

 

 

 

Tanácsadó

Előnye:

 

 

Szakmai alapon dolgozik. Nincs érzelmi kötelék. Külső szemlélőként lát rá a kérdésre, tehát olyan tényezőket is észrevesz, amiket egy bennfentes nem lát meg. Tárgyilagosan csak a kérdésre fókuszál. Semleges, tehát nem fogja senki pártját. Korrekten, csak a kérdésre fókuszálva ad nézőpontot. Szempontokat, fókuszokat ad, amiből Te választasz megfelelőt. Nem ismeri az életed szereplőit, tehát prekoncepció mentes. Olyan szakmai tapasztalatok összességéből merít, amit a tanulmányai és munkái alapján szerzett meg, tehát nem Én központú az ügyedben. Sosem mondja meg mit csinálj, és  nem sértődik meg „halálosan”, ha nem úgy cselekszel. Bármikor visszamehetsz hozzá és folytathatod a vele megkezdett munkát. Nem akarja nálad jobban tudni, mi jó neked! Megmutat lehetséges irányokat, és enged Téged dönteni. Motivál és őszintén kívánja a sikeredet. Semmiképpen sem ad érzelmi alapon tanácsot.

 

Nyíltabban lehet vele beszélni a konkrét kérdésről. Nem kell „becsomagolni” a megfogalmazást. Nem jár érzelem vagy szeretetvesztéssel a konzultáció. Nem vagyunk függő viszonyban vele.

 

 

„Hátránya”?

 

Mindenképpen pénzbe kerül.

Ha kicsit panaszkodni szeretnél, teheted barátnál, családtagnál. Meghallgathatod a tanácsaikat. Odabújhatsz és örülhetsz a szeretetüknek.

Amennyiben megoldani szeretnél egy kérdést, akkor viszont érdemes tanácsadóhoz fordulni (Life coach, életstratégia tanácsadó).

 

 

E heti kérdésünk:

Miért érdemes tanácsadóhoz fordulni?

  1. Mert nem érzelmi alapon ad tanácsot.
  2. Mert szakember.
  3. Mert a szabadabb a kommunikáció.

 

A helyes választ, a [email protected] címre várjuk.

 

Csaba Beatrix

life coach, kapcsolatszakértő

konfliktuskezelő, mediátor

+36 30 3378450

[email protected]

 

http://mediaciospont.com/donteshozatali-attitud-fejleszto-trening/