Ebben a „Szahara hőségben” különösen fontos odafigyelni, hogy mit és mennyit iszunk. Mivel minden ember individuum, ezért minden embernél más és más a bevitt folyadék mennyiség mértéke. Alkohol nem tartozik az itt említett folyadékok közé! Ha egészségesen élünk és étkezünk, akkor a test ősi „szomjúság érzete” jelzi, hogy mikor vagyunk deficitben. Erre ajánlom a jó sima víz mellett a teákat. Hogy meleg, langyos vagy hűtött teát iszunk, azt mindenki saját maga döntse el. A tea elkészítse is többféle lehet. Minden fűszerből, minden zöld levélből teát készíthetünk. Zacskós teát nem tartom jónak. Szárított levél vagy friss zöld levelek sokkal nagyobb egészségügyi hatással rendelkeznek. Vegyünk most a legáltalánosabbat: 2-3 kávéskanál teafüvet, 500 ml 80-100 Celsius fokos vízzel leöntünk, lefedjük, 10 percig állni hagyjuk. Leszűrjük. 1-2 evőkanál mézzel, juharsziruppal édesítjük. Hagyjuk lehűlni. Ihatjuk langyosan vagy 500 g jégkockával keverve.

Uborka-menta tea

teak-egeszsegesen1

Hozzávalók

½ uborka

3 kávéskanál marokkói menta levél

Elkészítés

Az uborkát megmossuk. Héjával együtt vékonyan felszeleteljük. A tea levelét 500 ml 80 Celsius fokos vízzel leöntjük, lefedjük, 5 percig hatni hagyjuk. Leszűrjük. Az uborka szeleteket hozzáadjuk. Langyosan vagy 500 g jégkockával tálaljuk. Ha szükséges édesítjük.

Narancs-gyömbér tea

teak-egeszsegesen2

Hozzávalók

3 kávéskanál narancs-gyömbér tea keverék

3 db Bio narancs

½ kávéskanál őrölt kakukkfű

Elkészítés

Narancsokat megtisztítjuk. Az egyik narancsnak kipréseljük a levét, a másikat héjával együtt vékony szeletekre vágjuk. A teakeveréket 500 ml forrásban lévő vízzel felöntjük, lefedjük, 10 percig állni hagyjuk. Leszűrjük. Hozzáadjuk a narancs levét, a narancs szeleteket és a kakukkfüvet. Ihatjuk langyosan vagy jégkockával. Ha szükséges édesítjük.

Málna-kék bogyó tea

teak-egeszsegesen3

Hozzávalók

2 evőkanál friss málna vagy cukrozatlan mirelit

2 evőkanál kék bogyó vagy cukrozatlan mirelit

Elkészítés

A gyümölcsöket megtisztítjuk, kicsit összetörjük. 500 ml forrásban lévő vízzel leöntjük. Lefedjük. 10 percig állni hagyjuk. Langyosan vagy jégkockával fogyasztjuk. Ha kell édesítjük.

Citromos tea

teak-egeszsegesen4

Hozzávalók

1 db Bio citrom

3 kávéskanál zöld, fehér vagy fekete tea keverék

Elkészítés

Citromot megtisztítjuk, felezzük. Egyik felének kinyomjuk a levét, másik felét vékonyan felszeleteljük. 500 ml forróvízzel leöntjük. Lefedjük 10 percig állni hagyjuk. Hozzáadjuk a citrom levet és a felszeletelt citromokat. Langyosan vagy jégkockával tálaljuk. Szükség esetén édesítjük.

Kender tea

teak-egeszsegesen5

Hozzávalók

2 evőkanál szárított kender levél

½ kávéskanál őrölt kakukkfű levél

1/8 kávéskanál őrölt rozmaring levél

Elkészítés

A leveleket 500 ml forrásban lévő vízzel leöntjük, lefedjük. 10 percig állni hagyjuk. Leszűrjük. Langyosan vagy jégkockával keverve tálaljuk. Ha kell édesítjük.

Sok sikert!

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
[email protected]
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest