A könyvespolc központi szerepet foglal el a lakásban, különösen akkor, ha a nappaliban helyezkedik el. Egyszerre szolgál dekorációs és tárolási célokat is.

A legtöbb otthonban dugig van a könyvespolc olyan kötetekkel, amiket már biztosan nem nyit ki senki, illetve úgy helyezkednek el a könyvek, ahogyan éppen sikerült feltenni.

Érdemes azonban évente egyszer-kétszer időt szánni a könyvespolc felfrissítésére és rendbe tételére is, egyrészt, hogy szebben mutasson a szobában, másrészt, hogy átláthatóbban helyezzük el a köteteket és tisztában legyünk azzal, hogy mi van a tulajdonunkban.

Pakoljuk le az összeset!

Egyenként szedjük le a könyveket a polcról, törölgessünk le alaposan és gondoljuk át, hogy a közeljövőben kézbe veszi-e valaki a családból az adott példányt. Persze nem az javaslom, hogy dobjuk ki a használaton kívüli darabokat, hanem, hogy amik nélkülözhetőek, kerüljenek dobozban a padlásra, garázsba vagy kamrába. Így nem foglalnak helyet az életterünkben, mégis védelem alá kerülnek.

Mikor elkezdjük visszapakolni a könyveket, csoportosítsuk őket!

Rendszerezzünk úgy, ahogy nekünk tetszik! Felpakolhatunk színek szerint, méret alapján növekvő vagy csökkenő sorrendben vagy tartalmi szempontból (például: oktató könyvek, kalandregények, versek, klasszikusok, sci-fi stb.) állítva vagy fektetve is.  Így könnyen megjegyezhetjük, hogy kedvenceinket melyik polcon találjuk.

Ha marad üres hely a polcokon, töltsük fel dekorációs darabokkal!

Tegyünk a könyvek közé családi képeket, vázát, dobozt, nagyobb gyertyákat, gyertyatartókat vagy kisebb szobrokat. Ügyeljünk azonban arra, hogy ne zsúfoljuk túl a polcokat, legyen szellős, átlátható az összhatás! Ha állítva tesszük fel a könyveket, de mélyek a polcaink, tehetünk a könyvek mögé kisebb tároló dobozokat, amikben kis súlyú, apró dolgokat, kacatokat süllyesztettünk el!

tegyel-rendet

Lehetőleg fordítsunk figyelmet a színharmóniára! Ha hasonló árnyalatokat helyezünk egymás mellé, nagyon dekoratív eredményt kapunk.

Amenyiben selejtezés után sincs elegendő helyünk, pakoljuk állítva, két sorba a könyveket! Ez a megoldás azonban csak akkor javasolt, ha masszív anyagú polcaink vannak és oldalról zártak. Nagyobb mennyiségű könyv két sorban elhelyezve jelentős súlyt képvisel, egy vékony vagy kevésbé jól rögzített polc könnyen leszakadhat alattuk.

Formáljuk a saját képünkre a könyvespolcunkat, a lehetőségeknek csak a fantázia szab határt!

Farkas Bernadett