Az egészséges szaruhártya és szemlencse az UV-fény nagy részét, kb. 98,5 százalékát képes önmaga megszűrni. A maradék 1,5 százalék azonban a természetes védekező rendszer ellenére is behatol a szembe, és eléri a különösen sérülékeny retinát. A világosabb, kék, zöld szemű emberek érzékenyebbek ezekre a káros sugarakra, míg a barna szeműek kevésbé, az ő íriszük erősebben pigmentált, ez adja a nagyobb védelmet, ahogy a fehér, illetve sötétebb bőr esetén is. A jó napszemüveg tehát mindenképpen hasznos, és ugyanúgy hozzátartozik a védelemhez, mint télen a sapka, sál és a kesztyű. Ha szemünk hozzászokik a védelemhez, később is természetesnek tartja és igényli a viselését. Ezért fontos, hogy következetesen bánjunk vele és figyeljünk erre a gyerekek esetében is!

 


 

A 2019. év divatja még a nyár csillogását és a vizek visszatükröződésének illúzióját kergeti. Az áttetszőség és a bohókás formák gyakrabban elegánsan visszafogottak és púderesek. 

 

A rózsaszín inkább a hölgyek körében dívik, míg a klasszikus fekete a fáradtabb napok, kialvatlan szemek biztos palástolójaként unisex viselet minden korosztálynak. Mindig kéznél van és nagy védelem az UV sugarak ellen is, a szemnek egy-egy napsütéses téli verőfényben. Ilyenkor vagány formákkal és nagyobb kerettel tesznek ellenállhatatlanná és titokzatossá. Ez a férfiaknál nagyon eredeti tud lenni.

 

2019 téli napszemüveg divatjában továbbra is folytatódik a nemek karaktereinek felemás játéka. Egy hölgynél a fiúsan rövid frizura és a nagy keretes, napszemüvege ma nagyon fiatalosnak számít. A női tekintet így az áttetsző napszemüveg mögül kacérkodhat, kiemelve a rejtett értékeink hozzáférhetetlenségét. Ettől persze még izgalmasabb a „gyengébb” nem képviselője. Próbálják ki!

 

Tanácsok:

1, Téli sportokhoz! Ne feledjük, hogy a szem védelme nem elegendő, mert a bőrünk az a nagyobb felület, ami a legdirektebb módon ki van téve a nap sugarainak, a károsaknak is. Ha a szemünket védjük, a szervezet azt fogja érzékelni, hogy védve van, tehát a bőr védelmi funkcióiból is visszavesz! Ez veszélyes lehet a gyerekeknél és az időseknél még inkább, mert kevésbé érzékelhetik a bőrön a túlzott, káros napsugarak hatásait – s védtelenül, bár napszemüvegben, leégnek!  Télen ez főleg az arc kiugró (orca, áll, orr) részeire veszélyes lehet!

 

2.  2019 slágere a nagyon nagy és az icipici napszemüveg . Mindenképp az öltözék részeként kezeli, s nem a funkcióban gondolkodik első sorban a téli divat. A napsugárzás ilyenkor az esetleges hó-fehérség miatt még intenzívebb, érdemes sportoláshoz szakboltban vásárolni és meggyőződni az UV sugárzással szembeni védelmet jelző címke valódiságáról!

 

 

Linka