Vannak betegségek, amelyeknek a tünetei bizonyos évszakokban felerősödnek. Ilyen az ekcéma is, amelynek a kezelése a téli időszakban nehezebb lehet.

 

Szappankészítő karrierem körülbelül 10 éve kezdődött. A kislányomon, Borostyánon előjöttek az ekcéma tipikus tünetei. Főként hajlatokban piros, viszkető foltok jelentek meg rajta, ami a vakargatás hatására hamar kisebesedett. Eleinte patikai krémekkel próbáltuk kezelni, de sajnos nem segítettek. Amikor szteroidos krémet kaptunk, úgy döntöttem, hogy más megoldást keresünk.

 

 

 

 

Mivel kozmetikus a szakmám és szappanokat előtte is szívesen alkalmaztam, beiratkoztam egy szappankészítő tanfolyamra, amin az összes modult végigjártam.

 

Hosszas kísérletezés eredménye lett a shea vajas, kakaóvajas szappanom, ami elmulasztotta a kislányom és a férjem ekcémáját is. Azóta is ez a legsikeresebb szappanunk. Kisfiamnál 3 hónapos kora után kezdtem el használni tisztálkodáshoz ezt a verziót.

 

 

 

Erősebb gyulladás, psoritasis esetén a Holt-tengeri iszapos szappan nyújthat segítséget. Az iszap magas ásványi anyag, nyomelem tartalmát gyulladáscsökkentő illóolajok teszik hatékonyabbá a szappanban. Érdemes kipróbálni!

 

Mi az ekcéma?

 

A dermeatitisz akut formájában a bőr kipirosodik, hólyagok jelennek meg rajt, ami később kisebesedik, hámlik. Krónikus formában a bőr megvastagszik, lemezesen hámlik, pigmentálódik. Az ekcémát okozhatja külső tényező: por, pollen, fém, vegyszerek, illetve környezeti hatások.

 

 

 

 

Miért erősödnek fel az ekcéma tünetei télen?

 

Sajnos a hideg, száraz időjárás, jeges szelek megnehezítik a bőr hidratáltságának megőrzését. Belső okozói a stressz, lehet a háttérben hajlam, ami már egészen pici korban, kisbabákon is megjelenik. A gyerekek többsége kinövi tizenéves korára. 

 

 

 

 

Ekcéma okozója lehet a bőrön elszaporodó gomba és baktérium antigénjei.

 

Mit tehetünk önmagunkért?

 

A bőr megfelelő ápolása nagyon fontos. Fürdő helyett válasszuk inkább a zuhanyzást. Pamut ruhákat hordjunk, a tisztítószerek legyenek vegyszermentesek. Érdemes bio zöldséget, gyümölcsöt választani. Amit lehet, azt otthon készítsünk el, hogy tartósítószer és adalékmentes élelmiszereket fogyaszthassunk. Körültekintően válasszunk a bolti vásárlásoknál, hogy tartósítószer mentesen tudjunk táplálkozni.

 

 

 

 

Kívül, belül egészség

 

Nem csak a táplálkozással tehetünk a bőrünk egészségéért. Nagyon fontos a kozmetikumok megfelelő használata. Én a natur szappanok mellé shea vajat használok a szárazabb területekre, sőt télen éjszakai krémként is használom  shea vajat illóolajokkal , E vitaminnal keverve. 

 

 

 

 

www.naturita.hu

 

 

Dülk Rita

 a NatuRita cég megálmodója

 

+36-70/947-3681

[email protected]