Aki hagyományosan táplálkozik, nem is gondolná, hogy milyen gondot okoz egy gluténérzékeny embernek – különösen, ha még tapasztalatlan a témában -, a mindennapos megszokott táplálkozásról való átállás. Az ételek elkészítése, a péksütemények, sütemények helyettesítése igazi kihívás!

 

Más az íz világ, ezért meg kell találni azt a megoldást, ami a legközelebb áll az addig megszokotthoz. A tortát, palacsintát, nokedlit olyan alapanyagokból kénytelen készíteni a glutén érzékenységgel küzdő, amik teljesen máshogy viselkednek, mint a jól megszokott búzaliszt. Ezért kevesen gondolják, pedig van teljes élet glutén nélkül.

 

 

 

Új íz-világ kialakítása

 

 

 

Régen szinte minden gluténmentes késztermék és lisztkeverék kukoricalisztből, esetleg rizslisztből készült, különböző keményítők hozzáadásával. Egyrészt sokaknak ez súlyproblémákat okozott, másrészt mindennek egyforma íze, állaga lett. Nem csoda, ha ezt nehéz volt megszokni.

 

Szerencsére ma már alkalmaznak olyan egyéb gluténmentes gabonákat és gyökérliszteket, amelyekkel sokkal finomabb, táplálóbb ételeket készíthetünk.  Kevésbé hizlalnak, ezért is könnyebb megbarátkozni velük. Persze nem egyszerű ezeknek a felhasználása sem, nehéz megtalálni az arányokat. Könnyítésként alkotnak az egyre jobb szakácskönyvek mellett, olyan kiváló lisztkeverékeket, melyekből egyszerűen lehet elkészíteni a megszokott ízekhez hasonlóan finom péksüteményeket, süteményeket és köreteket.

 

Az egyik legjobb ilyen a Glutenno gluténmentes lisztkeverékek családja.

 

Élelmi rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag gluténmentes gabonákat és egyéb őrleményeket tartalmaznak, hogy ne kelljen lemondani az igazán finom, teljes értékű ételekről.

 

A 4 féle lisztkeverékből készíthetünk: kenyeret, zsemlét, hamburgerzsemlét, bagettet, formában sült szendvicskenyeret, kalácsot, kiflit, brióst, kekszet, pitetésztát, nyújtott tésztás süteményeket (pl. zserbó, hatlapos), vajas leveles tésztát. Emellett alkalmas olyan tésztaféléknek is, mint a spagetti, ravioli, nokedli.

 

 

 

 

 

 

RIO BARNA CIPÓ A TÖKÉLETES VÁLASZTÁS

 

 

 

Gazdag ízű, kényeztetően puha belsejű kenyér ínyenceknek.

 

Karobbal, csicseriborsóliszttel és cirokliszttel. Cipónak, formakenyérnek, kalácsnak is megsüthető. Gyorsan megkel, időszűkében tökéletes választás. Őrölt köménnyel, koriandermaggal vagy narancshéjjal fűszerezve a fekete kenyerek világát idézi.

 

 

 

ALBA FEHÉR CIPÓ A HAGYOMÁNYOS ÍZEKET IDÉZI

 

 

 

Igazi ropogós, belül puha fehér kenyér, teljes őrlésű lisztekkel. Cirokliszttel és barna jázminrizs liszttel. A hagyományos ízek kedvelőinek ajánlom. Cipónak, formakenyérnek, kalácsnak is megsüthető.

 

 

 

NAPOLI PIZZA AZ OLASZ ÍZEK SZERELMESEINEK

 

 

 

A tökéletes pizza: vékony tészta, ropogós szél. Pont, mint egy olasz pizzériában.

 

Cirokliszttel, barna jázmin rizsliszttel és csicseriborsóliszttel. Pizzakenyérnek, focacciának és kenyérlángosnak is megsüthető. A pizza lapok előre elkészíthetők, lefagyaszthatók.

 

 

 

 

 

 

DOLCE VITA SÜTEMÉNYLISZT AZ ÉDESSZÁJÚAKNAK

 

 

 

 

A Dolce Vita lisztkeveréket speciálisan a habkönnyű gluténmentes sütemények készítéséhez fejlesztették ki. Tökéletesen helyettesíti a finomlisztet, 1:1 arányban használható. Púderfinomságú rizsliszttel, szuper-finom ragacsos rizsliszttel, tápióka liszttel, barna rizsliszttel és teljes őrlésű cirokliszttel. A tökéletes piskóta, kuglóf, muffin alapja. 1:1 arányban használható finomliszt helyett. A legfinomabb palacsinta, császármorzsa ebből készül.

 

Nem csak édes tésztának kiváló! Panírozáshoz, sörtészta készítéséhez is remek.

 

Alba vagy Rio kenyérliszttel, Napoli pizza liszttel keverve könnyedebb textúrájú péksütemények süthetők belőle.

 

 

 

 

 

 

Süssünk otthon kenyeret

 

Rio barna cipó (gluténmentes, tejmentes, tojásmentes)

 

 

 

Az egészségmegőrzés fontos dolog. Kétségtelen tény, hogy több figyelmet kell fordítanunk a táplálkozásra, ha eltérünk a hagyományos, bárhol elérhető étrendtől. Azonban a kiváló alapanyagoknak köszönhetően, otthon is könnyen elkészíthetjük még a kenyerünket is. Ehhez az alábbi receptet javaslom. A legpuhább gluténmentes kenyér, amit valaha kóstoltunk. Kömény helyett koriandermaggal, vagy akár a kettő keverékével is készíthetjük. Nem csak glutén érzékenyeknek ajánlom. Azoknak is érdemes kipróbálni, akik egyébként bármit megehetnek. Nagyon finom!

 

 

 

 

 

HOZZÁVALÓK:

 

1 tasak Rio gluténmentes lisztkeverék

1 teáskanál cukor

1 csapott teáskanál só

1 teáskanál szárított élesztő

1 evőkanál őrölt köménymag

1 evőkanál kókuszolaj

 

 

 

ELKÉSZÍTÉS:

 

 

A lisztet keverjük össze egy nagy keverőtálban a hozzávalókban megadott mennyiségben a cukorral, sóval, élesztővel és a köménnyel. Locsoljunk rá 2 dl vizet, adjuk hozzá az olajat, és egy spatulával, vagy kézi robotgéppel dolgozzuk simára. Ragacsos, sűrű nokedlitésztát fogunk kapni. Ha szükséges, adunk hozzá még kevés vizet. A tálat takarjuk le és a tésztát legalább 30 percig hagyjuk kelni. Közben előmelegítjük a sütőt 230 fokra (gázsütőn 8-as fokozat). Ha van pizza kövünk, betesszük a rácsra, a sütő aljába pedig bekészítünk egy kisebb tepsit.

 

Ha a tészta megkelt, magunk elé terítünk egy nagydarab sütőpapírt, és vizes kézzel hosszúkás cipóra formázzuk rajta a tésztát. A felületét vizes kézzel teljesen egyenletesre simítjuk és csinálunk rajta a spatulával három kereszt irányú bevágást.

 

Ha a sütő elérte a kívánt hőfokot, vízforralóban 2 dl vizet forralunk.  Sütőkesztyűt húzunk, a sütőpapír alá csúsztatjuk a pizza lapátot, majd megfogjuk, és sütőpapírostul becsúsztatjuk a kenyeret a forró pizza kőre. Gyorsan becsukjuk a sütőajtót, de még annyira kinyitjuk, hogy az alsó tepsibe beleöntsük a forró vizet. Vigyázat, forró gőz fog felcsapni, ezért ne hajoljunk túl közel az ajtóhoz! A sütő hőfokát 210 fokra mérsékeljük, és kb. 45 perc alatt megsütjük a kenyeret. Ha készen van, rácsra tesszük, és csak azután vágjuk fel, ha már teljesen kihűlt.

 

 

 

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

 

 

 

Aki több receptet is szívesen kipróbál, annak ajánlom a Gluténmentes és Finom szakácskönyvet, amelyben számos kiváló étel elkészítését találja meg az olvasó.

 

Ha bizonytalan vagy, melyik a Neked való táplálkozási forma, fordulj hozzám bizalommal.

 

 

 

Machnitz Rozália

 

+36 20 235-8897

 

[email protected]

 

www.gluteno.net

 

GluteNo Élelmiszer-allergia és Paleo bolt

 

1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 156.