A nyári kertápolás rejtelmei!
 
Nyár, napfény, pihenés, fű! Igen ám, de hol? Mit kell tennünk, hogy kertünk nyáron is a megpihenésünket szolgálja?
 
Bizony nem könnyű a nyári rekkenő hőségben életben tartani a kertünket – sem. Ha picit mögé gondolsz a feladatnak, és elolvasod ezt a kis ajánlást, rájössz, hogy kis odafigyeléssel valóban lehet szebb a te kerted, mint a szomszédé. Persze nem ez a cél, csupán a rendezettség ahhoz, hogy a családod valóban pihenhessen, játszhasson, vagy épp partizhasson a barátokkal a kertedben.
 
A jó hír, hogy csak néhány fontos szabályt kell betartanunk a fentiek megvalósulásához:
 
Fűnyírás?
Ó, igen! Minden kerttulajdonos sejti, hogy a nyári hónapokban a fűnyírás az elsődleges kerti program. A gyep a hő és szárazság miatt legalább annyira stressznek van kitéve, mint te. Ezért fokozottan ügyelj arra, hogy nyírásnál az „1/3-os” szabály minden körülmény között megvalósulhasson. Mit is jelent ez?  A levélzet hosszúságának max. 1/3-át szabad levágni. Ha te alacsonyabb fűszáll magasságot szeretnél, akkor sűrűbben kell végigfutnod a terepen a gépeddel. Azt viszon tartsd szem előtt, hogy forróságban, aszály idején inkább ne vágj füvet, engedd meg ilyenkor a kicsit hosszabbra nőtt pázsitot.
 
 
Öntözés?
Ó, igen! De nem akárhogyan és akármikor. Ez aranyszabály, mert a mindennapos locsolás akár több alkalommal is/nap folyamatosan nedvesen tartja a pázsitot, így a fű levélzete nem tud megszáradni, s könnyen megtelepednek a gombák utat engedve a gonbás fertőzéseknek.
Persze nyár derekán az eső ritkán fedezi nálunk a fű vízigényét, ekkor valóban locsolni kell.
Honnan tudod, hogy szomjas a fű?
 
A kertben a kiszáradás első figyelmeztető jele lehet a „lábnyom-hatás”, azaz taposás után a kókadt, vízhiányos fűszálak nem egyenesednek fel, a lábnyomok sokáig láthatóak maradnak a gyepfelületen.
 
Mi az öntözés helyes menete?
Inkább ritkábban és nagyobb adagokkal öntözz, mint sokszor kis vízadaggal. Ha jól öntözöl, hatására mélyre hatoló gyökérzet alakul ki, a megfelelő gyökérmélység pedig a szárazságnak is ellenálló, így stressz-tűrő füvet alakíthatsz ki. A pázsit öntözését mindig a reggeli órákban érdemes végezni. Ilyenkor kisebb az elpárolgás veszélye, és van ideje a fűszálaknak megszáradni, ami segít megelőzni a már említett gombás megbetegedések megjelenését.
 
 
Tápanyagok?
Ó, igen! Júniustól augusztusig magas a gyep vízigénye nálunk, mint olvashattad feljebb, viszont az intenzívebb öntözés a tápanyag kimosódásához is vezethet. Ha sárgulást, legyengülést, kiritkulást vagy épp foltos kipusztulást tapasztalunk, akkor meg is történt tápanyagvesztés. Ekkor mindezeket pótolni kell a földbe, ami a  Nemes Öko Gazdaság szerint csak szerves eredetű lehet.
Jó pihenést kívánunk neked a gyönyörűen nyírt egészséges pázsitodon heverve és lazítva!
 
Nemes Gábor
biogazda
+36/70-701-7447