Nem öregebbek, hanem mindig jobbak leszünk!!!!!
 
Számtalan testápoló, fiatalítást kecsegtető krém, kozmetikai kezelés, plasztikai és sebészeti beavatkozás ígérgeti manapság, hogy általuk fiatalabbak és szebbek leszünk.
 
De hogy tudják ezek a drága dolgok az ígért „fiatalságot” megadni, ha mellette továbbra is negatívan gondolkozunk, félünk a megöregedéstől, a betegségektől, az újtól és nem fejlődünk tovább a tudatosságunkban?
 
A külsőleges fiatalító szerek láthatóan nem elégségesek, ha a belső tényezőkön nem változtatunk. A testet talán így vagy úgy megfiatalítjuk, de a sokat említett harmóniához a testen kívül a lélek és a szellem is beletartozik.
 
„ A ma döntései határozzák meg a holnapi életünket! ”-  Hippokrates
 
40 év után mindenkinek fel kell tenni a kérdést: mit kell tennem, hogy életem második felében aktív, egészséges, életvidám, boldog ember legyek? Hogyan tovább? Mi az, amin változtatnom kell?
 
Mert változtatni kell mindenkinek, hiszen az egész élet is állandó változásban van.
 
„Kétszer nem léphetsz ugyanabba a folyóba!”  –  Herakleitosz (Kr. e. 6. Század)
 
Az öregedést, a leépülést, az esetleges testi fájdalmakat mind elkerülhetetlen végzetnek nézzük?
 
Túlsúlyunk van, kedvtelenek vagyunk és növekvő egzisztenciális félelemben élünk? Keressük az élet értelmét? Elégedetlenek vagyunk az eddigi eredményeinkkel? Mindezeken változtatni akarunk vagy a babérjainkon szeretnénk pihenni?
 
Az öregedés egy természetes jelenség, az élet minőségünk rosszabbodása viszont nem!
 
„Minden a fejben kezdődik!”- ez egy ismerős mondás és nagy igazság van benne.
 
A legtöbb ember megveszi azt, amit a pénztárcája megenged. Drága krémek, kezelések, szépészeti beavatkozások. De a helyes étkezés- légzés- gondolkodás- testmozgás stb. hiányában ez nem valós fiatalítás.
 
 
Az érzések, mint a félelem, harag, veszekedés, szorongás, irigység, ha sokáig tartanak ezek mind a korai megöregedést és a betegségeket vonják maguk után. Az, hogy magas korban életvidám és egészségesek vagyunk, annak előfeltétele a sejtjeink egészsége! (Erről már a detox cikkben írtam) Ez határozza meg a mi „biológiai” korunkat, ami a személyigazolványban álló korunktól nagyon eltérő lehet. Az idősödést nem lehet megállítani, de lassítani lehet!
 
40 év körül kellene megkezdeni a sejtjeink aktiválását, pontosabban természetes úton a kromoszómák vegein levö TELOMEREK (a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található kis „sapkák”) aktiválását.
 
Mit jelen ez?
 
A telomeráze (a fennt emlitett telomere enzimje) 1985-ben lett felfedezve. Ezek a kromoszómák végén lévő „kis sapkák” (Most hatalma cikkben már leírtam) döntik el a sejtjeink egészségét. Minden sejtosztódással megrövidül a telomere, amely hossza egyben az emberek biológiai korát is jelentik és ez a biológiai évszám sokkal fontosabb, mint az, ami a személyinkben áll. Ha ezek a telomerek egy bizonyos minimumot elérnek, akkor már nem osztódnak tovább ezért elhalnak.
 
 
Természetes úton elérhetjük azt, hogy a telomerek állapota egy bizonyos fokig regenerálódjon. Ilyen természetes út a rendszeres meditálás, jóga, tai-chi, pilates, a test méregtelenítése stb. Egy nem természetes út mindig veszélyes. A telomerek aktiválására jó hatással van az egészséges életmód- étkezés- gondolkozás, a szabadlevegőn történő mozgás és a tudatosság. Az állandó stressz, negatív dolgok, betegségek viszont megrövidítik a telomerek hosszát és korai elöregedéshez vezetnek.
 
Így mindenki előtt ott áll a kérdés: felépülés vagy leépülés?
 
Naponta valamit mindig tennünk kell, ami jelzi, hogy felépülést szeretnénk, tehát pozitív dolgokkal kell foglalkoznunk. A negatív stressz amúgy is majdnem kiiktathatatlan a mai „modern” életünkből. Tehát a napi tevékenységünkben a pozitív dolgoknak kell túlsúlyban lenni és a tudatosságban kell tovább fejlődni.
 
 
"Ha az emberek tudatosabbak lennének, akkor nem lennének balesetek, sem betegségek!" – kínai bölcselet
 
Tanácsok, a jobb életminőség eléréséhez:
 • Igazodjunk a nap-éj ritmushoz
 • Tartózkodjunk többet a friss levegőn és a természetben
 • Kerüljük a természetellenes, egyoldalú tevékenységeket (hosszantartó televízió nézés és számítógép)
 • Ne felejtsük el, hogy mi is részei vagyunk a természetnek, melynek törvényei ránk is érvényesek és ezek alapján dolgozik a testünk összes szerve is (a tradicionális kínai orvoslás szerinti szervek óráját egy korábbi cikkben leírtam)
 • Mindennap aktiváljuk a tudatosságunkat, ennek növekedésével együtt jár a fiatalosság
 • Szerezzük vissza a „regi” gyermekkori kíváncsiságunkat, ez is fiatalít
 • Tudjunk a dolgokra újra rácsodálkozni
 • Semmi sem természetes, legyünk hálásak mindenért
 • Gondolkodjunk pozitívan
 • Amit el szeretnénk érni, írjuk fel kis papír darabokra és tegyük pl. a tükör mellé vagy ragasszuk a hűtőszekrényre, hogy gyakran lássuk és olvassuk (pl. erős vagyok, egészséges vagyok, ezt és ezt szeretném elérni, stb.). Ha a célunkat a lelki szemeink előtt látjuk, akkor a tudatalatti dolgozni fog, hogy ezt a valóságban megteremtse számunkra.
 
Kérdezzük meg magunktól rendszeresen:
 
 • Van elég időm saját magammal törődni?
 • Milyen családi és munkahelyi állapotban élek?
 • Van valaki, akiben 100%-ig megbízhatok?
 • Van időm hetente minimum háromszor fél órát sportolni?

 
Legvégül ne feledjük, mi "nem öregebbek, hanem mindig jobbak leszünk!"
 
Sok sikert!
 
Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense