Aki valamilyen edzésprogramot végez, tisztában kell lennie azzal, hogy hol, milyen izmot vagy izomcsoportot dolgoztat meg. A befektetett munka sikere növelhető, ha tudjuk, hogy pontosan hova hat az a gyakorlat, amelyet éppen csinálunk. Így a tudatosan, pszichikai síkon is megerősített és kifejtett izom munkával jobban irányíthatjuk és megsokszorozhatjuk az edzések hatékonyságát. A célzott vagy az elkülönített gyakorlatok így pontosabban kivitelezhetőek. 

 

 

 

 

 

 

Váll izomzata

A vállöv izmainak gyakorlatai meghatározzák felsőestünk, illetve a váll formáját. A szép, kerek, formás és kiemelt vállakért minden oldalról egyformán meg kell dolgoztatnunk izmainkat. A váll megerősítésével egy nagyobb körméretű derék is optikailag karcsúbbnak tűnik. A váll gyakorlatai a mell tartó izmait is erősítik, mert összekötés van a két izomcsoport között.  

 

 

Kar izomzata

A felkaron elhelyezkedő izmok adják meg a kar formáját. A hajlítóizom elől helyezkedik el, ezt nevezik bicepsznek. A feszítőizom hátul uralja a térséget, ez a tricepsz. Amennyiben edzetlenek ezek az izmok, puha jelleget kölcsönöznek karformánknak. Még a cellulitisz is megjelenhet ezen a tájékon, ha nem eddzük kellőképpen. 

 

 

Hát izomzata

Az emberi test legszélesebb izma. Több izomcsoportból áll. A deréktól a vállig terjed, ezért a testtartást is nagyban befolyásolja, az alakot és a formát is meghatározza. Fontos, hogy a hát gerinctartó izmait erősítsük, hogy a helyes testtartás kialakuljon. Az egyenes szép tartás kiemeli a mellkast, ezáltal előnyösebb megjelenést biztosít. A hátizom fejlesztésével a váll deltája is jobban kiemelkedik, és a csípő és a derék még vékonyabbnak tűnik. A test egyensúlyát, feszességét, tartását a hátizom edzettsége határozza meg. 

 

 

Mell izomzata

A nőknek a mellizom fejlettsége nagyon fontos, mert a mell zsír- és mirigytartományát ezen izmok által megtámasztott szalagok tartják. A mell tónusa, formájának feszessége és külső megjelenése attól is függ, hogy a mellizmok milyen erősek és edzettek. A mell méretét nem tudjuk növelni, de a mellizomfejlesztésével esztétikus, teltebb, feszesebb, fiatalosabb formát érhetünk el. Dekoltázsunk szépsége tehát azon múlik, hogy milyen kitartóan végezzük a mellizmokat fejlesztő gyakorlatokat.

 

 

 

Has izomzata

A hasizomnak nagy szerepe van a megjelenésben, de élettanilag is nagyon fontos, hogy milyen az edzettsége. Oltalmazzák a belső hasi szerveket, toló hatásuk révén részt vesznek az emésztés befejezésében, a nőknél a szülésnél is aktív szerepük van. A has a légzés minőségét is befolyásolja. A hasizom fejlettsége hatással van a gerincünk keresztcsonti szakaszára. Ha renyhe és erőtlen, akkor a has előre domborodik és megfeszül. Sokszor az erőtlen hasizom a bűnös a rejtélyes derékfájdalomért. 

 

 

 

 

 

 

Far izomzata

A far vagy a csípő izmainak megalapozását nem lehet függetleníteni a comb egyéb izmaitól. Minden erőkifejtés, mely a far izmaira koncentrálódik, a lábon lévő egyéb izmok munkáját is igénybe veszi. A farizom edzése a legfárasztóbb és legnagyobb kitartást igénylő gyakorlatsorok egyike. 

 

 

Comb izomzata

A comb izomzatának a megdolgozása és a zsírfeleslegének fogyasztása több izomegyüttes munkájával jön létre. Vagyis amikor a farizmainkra dolgozunk, combunk hátsó része automatikusan részesül az edzés hatásából. Az első és a hátsó combizmok edzése ezért így egyidejűleg több módon, más izmok edzése miatt is jól karbantartható. Ellenben a comb külső és belső részének puhaságát, izmainak gyengeségét és a zsírlerakódásokat külön célirányos edzéssel kell megoldanunk.

 

 

Vádli lábszárizomzata

A lábszáron elhelyezkedő izmok formája határozza meg alsó végtagunk karcsú vagy tömzsi kinézetét. Ha a vádli izomzatát alaposan megdolgoztatjuk, akkor a körülötte lévő zsírt „leégetjük”, bokánk karcsúbb, lábunk formásabb lesz. Minden gyakorlat, amelyet lábon állva végzünk, hat a vádlink edzettségére is.