A hormonok információt közvetítő anyagok és minden élő testben jelen vannak. A hormonokról (hormon- görög szó, jelentése:„hajtó”) 1905-től beszélünk, a mai napig kb. 150 ilyen hormon ismert, de a tudomány feltételezi, hogy ennél jóval több létezik, úgy 1000 felett lehet a számuk. Minden felnőtt embernek kb. 100 billió testsejtje van és minden sejtnek receptorai és különböző hormonjai, amelyek komplexen irányítják a testünket. Így nem szabad csodálkozni, ha egy mennyiségi vagy minőségi diszharmónia esetén ennek előbb-utóbb következményei lesznek.

A hormonok teszik lehetővé, hogy a testünkben egy akadály nélküli összhang álljon be a vérnyomás, a növekedés, a szívműködés, a testhőmérséklet, a víz háztartás, az izomtónus, a szexuális tényezők, az utódok létrehozása, a vércukorszint, stb. és nem utolsó sorban egy örökké mozgó anyagcserében.

Akinek évek óta súly problémája van vagy az öregkori diabéteszt (cukorbetegség) Tip 2 –t  állapított meg az orvos, az most nagyon figyelmesen olvassa a továbbiakat.

A hormonjaink irányítják az étvágyunkat és azt is eldöntik, hogy túlsúlyosak leszünk vagy nem.
Ebben az esetben két szervünket kell megemlíteni: a pajzsmirigy és a hypotalamusz. Az utóbbi nagyot nyom a latban. Ő határozza meg, mennyi zsírt raktároz el a testünk és meghatározza a lelki és testi függőségünket. Ugyan itt van a testünk „jól lakottsági központja” is. Itt dől el, hogy milyen az étvágyunk, hogy mennyi élelmiszert veszünk magunkhoz.

 

 
A modern agysebészet szerint a kövérség a „saját fejünkben” keletkező jelenség. Az étvágyunkat az agy kedv és kedvtelenségi központja irányítja. Jó ételeknél éppúgy, mint amikor boldogok vagyunk, nagy mennyiségben fog a „boldogság” hormon a Dopamin termelődni. Tulsulyos  emberek mindig több és több Dopamint kiváltó eseteket igényelnek, azaz mindig több és többet esznek, mert az agyukban keves Dopamin termelödik.

Ugyanígy már bebizonyított, hogy tartós stressz kövérré tesz. Ha a stressz hormon cortisol sokáig és nagy mennyiségben keletkezik, akkor az lenyomja az emésztési hormon  a  leptin normális működését. Ugyanis ez jelzi az agyunknak, ha az étkezést abba hagyhatjuk, ha elég volt. Minél többet rágunk, annál több leptin fog keletkezni, tehat hamarabb erkezik az agyba az „eleg”! Ezért kell lassan enni és az ételt jól megrágni. Ha tartósan stresszben vagyunk, akkor az ember a fentiek miatt szünet nélkül eszik.

Ha a mellékvesék egy legyengült állapotban (mint életünk második felében) vannak, akkor kevés cortisolt termelnek, ezért a test sok adrenalint fog előállítani. Az adrenalin a mi vesz  segítőnk. Ahogy az ősembernél „jön a medve!”volt. „Fuss vagy harcolj!” Ez mindent aktivál az életben maradásért.

Minél gyakrabban kapunk adrenalint, annál nagyobb lesz az éhségünk az édességre! Ezt a fenoment már mindegyikünk átélte. És itt kezdődik az ördögi kör. Sok édesség csalogatóan hat az inzulinra. A vércukor szintet gyorsan  leredukálja, ami a testünk anyagcseréjének igen fontos feladata. De minél több inzulint előállít a hasnyálmirigy, annál több új adrenalin fog a mellékvesékben termelődni, hogy a  verben egy alacsony cukor szintet megakadályozzon. Minél több édeset eszünk, annál jobban hozzászokik a testünk a magas inzulin mennyiséghez, így áll elő a diabétesz (cukorbetegség).  azaz  2-es típusú diabétesz veszélye, amelyet öregkori cukorbetegségnek is nevezik.. Ha több inzulin van a vérben  mint vércukor, akkor újabb és újabb éhség érzetet kapunk. Több édességet fogyasztunk, hogy ezt a sok inzulint kiegyenlítsük. Gondoljunk az elelmiszerekben levö „rejtett” cukrokra is!. Éjszakai felébredés, pánik és félelem érzet , valamint egy zavart alvás ritmus.  mind a sok adrenalinra mutat.

 

A változó korban a férfiaknák és a nőknél tipikus tünetek vannak. Már 15 évvel a változó kor előtt idegesség, hangulatváltozás, félelem, ödéma, migrén, depresszió, osteroporoze, hajhullás, vénák gyengesége, különböző allergiák lephetnek fel.. Az idősebb korban fellépő betegségek, gyógyszerek, az élet és étkezési forma, a túlsúlyosság mind a hormon háztartást gyengítik.

Nem csak a hiány, de a túl sok hormon is betegséget okoz (estradioldominanc), epehólyag betegség, magas vérnyomás. Nőknél pl. myóma, ciszta. Férfiaknál pl. prosztata betegségek, mellkas növekedés.

A pajzsmirigy nagyon érzékenyen reagál a hormon változásokra, hogy sok vagy kevés estraidol vagy progeszteron termelődik. Itt lehetőség van egy bioidentikus (ez egy másolat a test saját hormonjaról) hormonpreparátumot használni.

Érdemes egy homeopátia vagy ásványianyag terápiát beiktatni. Igen jo a Schüßler sok terapiaja. Ennek helyes megállapítása az évek óta eredménnyel használt „nyál-teszt vizsgálat” segítségével lehetséges. A nyálban a hormon estradiol, estriol, progeszteron, testoszteron, cortizol, DHEA és a melatonin mérhetőek. 

A hormonháztartás kiegyensúlyozásában nagyon jók a növényi kivonatok, természetes élelmiszerek, a  bioidentikus hormonkrémek, a homeopatikus készítmények. Szintetikus hormon készítmények használatát senkinek n´sem ajánlom, mert ezek az amúgy is rossz testi állapotot még jobban legyengítik. Figyeljünk a megfelelő víz bevitelre. Ha a test nem kap elég vizet, akkor a zsír elégetést leblokkolja igy tulsuly keletkezik!

Kiváló a reggelenként japán vízivás az egészség védelmében.
Reggel  a felkelés után egy evőkanál olajat 3 percig a szájban forgassunk (nem szabad lenyelni, az éjjel összegyűlt mérgek eltávolítása miatt), aztán kiköpni és fogat mosni. Ezt az úgynevezett olajrágást már egy korábbi cikkben leírtam.

Utána 4 pohár meleg vizet (4x 1 dl) lassan meginni, tehetünk bele fél citrom kicsavart levét. Aztán 45 percig nem szabad se inni, se enni. Ez alatt az idő alatt elkészíthetjük a reggelit, tornázhatunk vagy a fürdőszobai dolgainkat csináljuk vagy munkába megyünk. Csak aztan etkezzünk.

Jó lenne megszívlelni, hogy vagy együnk vagy igyunk, mert ha együtt tesszük, akkor ezzel az amúgy is kevés gyomorsavunkat fel hígítjuk. Ezt már a „Tévhitek az étkezésről” című cikkemben bővebben kifejtettem.
Jó egészséget és tudatosságot mindenkinek! 

 

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
eva.turcsanyi.busch@gmail.com
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest