A hívatlan vendég neve Tinnitus (tartós fülzúgás). Nem kértük, hogy jöjjön el hozzánk, mégis váratlanul megjelenik. Ha megnézzük a hivatalos orvosi statisztikákat, szemünkben ötlik a Tinnitus ugrásszerű növekedése, az utóbbi harminc évben. Németországban ca. 12 millió ember szenved tőle, számuk emelkedő tendenciát mutat. Sokáig felnőttek, különösen az idősebb korosztály „hívatlan vendége” volt. Meglepő, hogy pár éve, fiataloknál is egyre nő a Tinnitus betegek száma. Fülorvosok, tisztelet a kivétlenek, kevés kézzelfogható javulással bíztatják a zajtól szenvedő embereket. Az általános orvoslás, belsőfül operációt vagy hallókészülék viselését ajánlja. Cseng, sípol, kopog, susog, az egyik vagy mindkét fülünk. Ezeket a zajokat nem külső tényező hozza létre.

„Én hallom azt, mit a mellettem lévő ember nem hall!”

Orvosok a Tinnitus okát, valamilyen fülbetegség, állkapocs ízületi betegség, nyakcsigolya probléma, diabétesz vagy magas vérnyomásban, érszűkületben, autoimmun betegség a belső fülben, fülizom betegségben, anyagcsere és vesebetegségben, tartós félelemben, gyulladásban, vírusos és bakteriális fülbetegségekben, idegbetegségekben látták. Szakorvosok szerint, ha a gyermekkorban valamiféle fülbetegségben szenvedtünk, később óhatatlanul jön a Tinnitus. Újabb ismeretek szerint, a Tinnitus létrejöttének okát, nem a fülben, hanem az agyban végbemenő akusztikai jelzések, hibás feldolgozásában kell keresni.

Ez hogy jön létre?

Fül egészségével foglalkozó szakemberek szerint, minden harmadik Tinnitus betegnél, az előzmény, a kiváltó ok, a belsőfül meghibásodása, valamilyen magas frekvenciájú zaj által. Rövid ideig tartó szilveszteri petárda, több mint 130 Decibel. Tartósan hallott zaj, az utcai közlekedésben, vagy az utca javításnál, több mint 100 Decibel. Hangos muzsika a koncerten, több mint 150 Decibel.

Mindez elég ahhoz, hogy a belsőfül sejtjeiben, tartós sérülések jönnek létre. A hallóideg ezáltal, bizonyos frekvencián nem kap impulzust. Az agy ezt helyettesíti egy „fantom” hanggal.

Ha hosszú ideig stresszben élünk, sokan hallás zavarral reagálnak erre. A fül elkezd sípolni. Stresszhormon kortizol,  a belső fül működését erősen befolyásolja. Szakemberek szerint, depresszió, negatív lelkiállapot is kiváltó ok lehet. Tartós Tinnitus nem csak a napjainkat, hanem az éjszakát is tönkre teheti, ami rányomja  bélyegét a következő napra. Ördögi kör, mindig nagyobb negatívitással.

Az agy nem kap impulzust a halló idegtől, mert a belső fülben lévő igen kicsi hajszálak, megsebesültek vagy elhaltak valamilyen erős zaj után. Kezdeti stádiumban segít az autogén tréning vagy a Shioja féle légzés. Más stressz levezetési technikák is eredményesek lehetnek. A csend, ebben az esetben nem segít. Ajánlom mindenkinek (nem csak a Tinnitusos betegeknek), fülünk naponkénti masszírozását. Füleinken éppúgy, mint a tenyerünkön, talpunkon, nyelvünkön, ott vannak (az alternatív gyógyászat szerint), a test szervei.

tinnitus1

Ha naponta a fül külső kagylóját és a külső hallójáratot finoman, (hosszú körmök nélkül!!!) masszírozzuk, akkor a kezdeti Tinnitus hangzavar  megszüntethető. Segít a Ginkgo (1 levél/nap) rágás vagy a Ginkgo krém (1 kávéskanál/nap). Fahéj és a kakukkfű fogyasztás. Akupunktúra javítja a Tinnitust. Tartós, nem látható tűket tesz a szakember a fülkagylóba (hosszú távra).

Akupresszúrával is segíthetünk. Kezünk mutató és középső ujját V formában megfeszítjük. A megfeszített ujjak közé vesszük a fülünket. Mutató és középső új begyével (párnájával) masszírozzuk a fülünket, elől és hátul, le és fel. Hosszú köröm használata itt sem ajánlott!

Ne tegyünk piercinget a fülünkbe! A hallóideg legkisebb sérülése Tinnitushoz vezet! A Tradicionális Kínai Orvoslás (TCM) szerint, a fülcimpa kilyukasztása nőknél, férfiaknál, gyermekeknél, erősen hozzájárul a felnőttkori  Tinnitus betegséghez! Szerintük, arany fülbevaló a fülben, a szemet nem erősíti, hanem a luk miatt csökkenti.

Homeopátiás készítmények eredményességéről is tudunk (arnica, aconitum, baldrian, hopfen, Kava-Kava stb.).  Megfelelő zene,  a meleg hőmérséklet is gyógyító hatású. Gyömbér tea, gyömbér-méz keverék vagy egyszerűen  gyömbér rágás vezethet eredményre. Fontos a megfelelő C-, E-Vitamin, Béta Karotin, szelén,  magnézium, kalcium bevitele. Mint mindig, hazai friss zöldségek, gyümölcsök és teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása. Tinnitusban szenvedőknek korlátozniuk kell az alkohol, kávé és a nikotin fogyasztást!

Moxibustion (TCM kezelési mód), lézer, biomentale, magnetfeld (mágneses) és a pszichoterápia is hasznos lehet. Vannak olyan hallási tréningek, ahol megtanítják a Tinnitusban szenvedőket, nem befelé, hanem kifelé hallani. Megelőzésként mindenki sokat tehet azért, hogy a Tinnitus, a „hívatlan vendég” ne tudjon bekopogni náluk.

Ginko krém

tinnitus2

Hozzávalók

2-3 marék ginko levél

3-4 evőkanál akác, vagy fenyőméz

1 kávéskanál fahéj

1 kávéskanál őrölt kakukkfű

Elkészítés

Leveleket megtisztítjuk, levegőn megszárítjuk. Kézzel apró darabokra szaggatjuk. (Tiszteletből nem vágom késsel, közben köszönetet mondok  a segítésért). Összekeverem mézzel, fahéjjal, kakukkfűvel. Jól záródó üvegekbe teszem. Naponta kevergetem. Két hét múlva a kis levél darabok megpuhulnak a mézben, ehetők lesznek.

Jó egészséget kívánok!

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
[email protected]
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest