A karácsony egyik legfontosabb kelléke a karácsonyfa, amelyet szebbnél szebb díszekkel szoktunk díszíteni, hogy aztán együtt gyönyörködhessünk a csillagfényes fánkban. Gondosan válasszuk ki a fenyőt. Érdemes a méretét előre meghatározni. Arra is gondoljunk, hogy milyen típusú fát választunk. Hagyományos fenyőt, Ezüstfenyőt, vagy Lucfenyőt képzelünk el. Egyre többen választanak földlabdás fenyőfát, amely az ünnepek után kihelyezhető a kertbe. Érdemesebb a kicsit drágább, de a levelét kevéssé hullató fajta mellett dönteni.  A fát olyan helyre állítsuk, ahol stabilan el tudjuk helyezni. Ha kutya, cica, kisállat van a lakásban, feltétlenül vegyük figyelembe a fenyő helyét a lakáson belül, a biztonságos elhelyezés érdekében. 

 

A karácsonyfa kiválasztásába és díszítésébe a nagyobb gyermekeket is bevonhatjuk. Ez remek alkalom arra, hogy együtt legyen a család és az ünnep is meghittebb lesz. Ha meg szeretnénk őrizni a karácsony titkát, akkor a gyereket a fadíszítésbe vonjuk be úgy, hogy a feldíszített fa alá érkezik majd karácsony éjjelén az ajándék, amit a családi szokást figyelembe véve a Jézuska, vagy a Karácsony Angyalok helyeznek el.

 

A családi karácsonyfa díszítéséhez néhány tippel segítünk hozzá

 

A díszítésnél kövessük a sorrendet. Mindig kezdjünk a fényekkel, utána a girlandokkal, majd jöhetnek a gömb díszek és szaloncukrok.

 

 

 

A dekorációnak csak a fantázia szab határt, de ügyeljünk arra, hogy ne keverjünk több témájú dekorációt, kerüljük a giccses hatást.

Készíthetünk mi magunk is díszeket, nem kell megvenni a szupermarketekben a legdrágább fényfűzéreket. Az erdőben szedett tobozokból, csonthéjas termésekből egy kis festék segítségével egyszerű, de szemet gyönyörködtető díszeket készíthetünk.

 

 

 

Süthetünk mézeskalácsot is, melyet kedvünkre díszíthetünk és felakaszthatunk a fára.

 

 

 

 

A karácsonyfa elhelyezésénél érdemes kialakítani helyet az ajándékoknak. Vigyázzunk a csillagszórókkal. Olyan díszeket válasszunk, amelyek a csillagszórótól nem kapnak lángra.