A kézmosás, illetve a tiszta kéz fontos szerepet játszik a betegségek megelőzésében. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) statisztikája szerint a betegségeket előidéző kórokozók kb. 85%-a a kezeinken keresztül jutnak hozzánk és aztán tovább adjuk egy másik embernek. pl. egy beteg ember trüszköl, a kezét a szája elé tartja a metróban, aztán megkapaszkodik egy fogantyúba és ott a betegség kórokozóit hagyja maga után. Jön egy újabb és újabb utas a metróba és ugyanazt a fogantyút fogja meg. Aztán nyúl az arcához, szeméhez, orrához vagy épp enni kezd. Így a kórokozóknak egyszerű útjuk van az egészséges ember légcsőjébe vagy a tápcsatornájába bejutni.
 
 
Németországban az „alvási laboratoriumok” statisztikája szerint, anélkül, hogy ezt tudatos lenne, óránként 16-20-szor nyúlunk alvó állapotban, de éber állapotban is a testünk különböző részeihez.
 
Mikor a legfontosabb a kézmosás?
 
 • ha hazaértünk
 • WC után
 • főzés és evés előtt
 • trüszkölés, orrtisztítás után
 • betegekkel történő találkozás előtt és utána is
 • állatokkal való érintkezés után
 • pénz érintése után (a pénz a legszennyezettebb eszköz, melyhez hozzá érünk)
 • sminkelés előtt
 • kontaktlencse kivételekor és betételekor
 • egzotikus gyümölcs hámozása után
 
A WHO statisztikája szerint, ha rendszeresen és rendesen kezet mosunk, akkor 60%-al csökken a veszélye egy légúti vagy emésztési megbetegedés kockázata.
 
 
Egészségesebb, ha törölköző helyett letéphető papírtőrlőt használunk. Az erős levegő sugárzással történő kéz szárítása a WHO szerint nem egészséges. Az erős levegő hatására a betegségeket okozó részecskék a levegőbe jutnak, majd a kézszárító kikapcsolása után leszállnak egy felületre. Annak megérintésével a kórokozókat már megszereztük magunknak. A kezeket csak vízzel megmosni nem eredményes. A szappan hatására a baktériumok és vírusok a vízzel lemoshatóak a kéz felületéről. De a szappanon a betegség kórokozói meg is tudnak tapadni, és ha egy egészséges ember használja ezt a szappant, akkor a betegség tovább adódik. Ezért jobb, ha folyékony szappant használunk.
 
Különös higiénia szükséges, ha kórházba megyünk látogatóba, de akkor is, ha csak az ambulancián van dolgunk. Nagyon figyeljünk a kezeink tisztaságára, ha gyermek vagy beteg van a családban.
 
Hogyan mossunk kezet?
 • nedvesítsük be a kezeinket a csuklóig
 • szappanozzuk a kezeinket minden oldalon
 • különösen szappanozzuk az ujjak hegyét, ahol a legtöbb kórokozó van
 • a szappant kenjük az ujjaink közé is
 • öblítsük le vízzel, a víz hőmérsékletének nincs jelentősége
 • lehetőség esetén krémezzük a kezeinket
Kémiai fertőtlenítőt (kb. 90%-os alkohol tartalmú) csak akkor használjunk, ha egyes megbetegedéseknél a kórokozókat a fenti módon nem lehet lemosni. Ez jobban fertőtleníti a kezeket, de sokkal jobban kiszárítja azt. Ilyenkor minden mosás után krémezzük be a kezeinket.
 
Ajánlom a kéz és az ujjak krémezés alatti masszírozását. Kezeinken, illetve ujjainkon nagyon sok meridián kezdődik és végződik. Ezeknek a meridiánoknak a másik vége egy szervünkhöz kapcsolódik. Így az ujjaink és a kéz masszírozásával, egyben impulzusokat is adunk a belső szerveinknek.
 
Hasznos és egyszerű mód az ujjak masszírozása ayurveda gyűrűvel. Ez egy kívül-belül kis fogakkal rendelkező gyűrűszerű spirál, ami ezt a hatást még felfokozza. Használhatjuk a kéz és láb ujjaira is.
 
 
Előnye, hogy rendszeres használatával az arthrose kialakulása csökken vagy teljesen elkerülhető. Ahol esetleg ez a masszírozás fáj vagy kellemetlen lenne, ott masszírozzuk hosszabb ideig az ujjainkat. Az indiaiak szerint ilyenkor a „betegségeket elmasszírozzuk” és nincs lehetősége létrejönni.
 
A hosszú ápolt körmök és műköröm szép látvány. Mégis sok orvos lép fel ellene. Az ujjaink hegyén van a legtöbb szabad szemmel nem látható kórokozó. Ezeknek egy optimális bunkerjük van a hosszú körmök alatt. Ott sokkal nehezebb, az orvosok szerint „abszolút nem lehetséges” megfelelően tisztítani. Ezért sok cég Németországban az élelmiszeripar és az egészségügy területén, kötelezően előírja a rövidre vágott körmöket.
 
Itt is, mind az élet sok területén saját magunknak kell eldöntenünk, hogy a divatot vagy az egészséget helyezzük előtérbe.
 
Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense