A köznyelv szerint a haj, a bőr és a köröm a lelkiállapotunk „tükre”. Ha jól érezzük magunkat, akkor a belső szépség kívülre is kivetődik. Tehát fényes hajat, erős körmöket és szép bőrt mutat. Sajnos a minden napos stressz, a hormonok ingadozása, de a külső tényezők is nyomokat hagynak rajtunk.

Törékeny köröm egész évben, de különösen a téli hideg időszakban téma. A körmök, a lakás melege és a külső hideg levegő közötti különbségben, erősen ki vannak téve szélsőséges hatásoknak. A körmök kettéválnak, berepedeznek és könnyen letörnek. A szakértők szerint a mikrotápanyagok a körmeink egészsége szempontjából nagyon fontosak. A köröm erősítők közti választás nehéz, mert sok termék van a piacon. Némelyik még többet ront a köröm állagán, mint segít.

A legfontosabb mikrotápanyagok a köröm számára a következők: biotin, kalcium, vas, kén, szilícium, cink, A-Vitamin, stb.

Biotin: alátámasztja a kén lerakódást a körömlemezbe és ezzel a keratin  részt is. A keratin fontos a kemény körömnél.

MSM: egy szerves kén, amit mi kis mértékben az élelmiszerekből is fel tudunk venni. Ha nincs elég kén jelen, akkor a köröm törékeny lesz.

Gyógyföld: a benne lévő szilícium fontos a köröm keményítésében.

Arany köles: ugyanúgy a szilícium tartalma miatt hasznos.

torekeny-korom1

A körmökön hosszanti és kereszt irányban csíkok, valamint fehér foltok is megjelenhetnek. Ezek az ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminok hiányára hívják fel a figyelmet és szervi gyengeségek előfutárai is lehetnek.

A hosszanti csíkok a szakemberek (egy része) szerint, 35 év után normális. Más orvosok a vitamin és ásványi anyagok hiányát látják benne. Azon kívül vízhiányra is utal (!!!) Megint más orvosok szerint, ez a hosszanti köröm vonal „örökletes”. Vannak orvosok, akik a máj működés elégtelenségét (májtisztítás!!!) és reumás betegséget látnak benne.

A keresztbe futó körömcsíkok rendszerint a körömágy sérülésből vagy rossz manikűrből származnak. Az orvosok, vitamin és ásványi anyag hiányát,  a rossz diéták mellékhatását, pajzsmirigy elégtelenségét, gyógyszertúladagolást, stresszt és depresszió másodhatását említik ennél a jelenségnél.

A körmökön megjelenő fehér foltok kialakulásáról is különböznek a felvetések. Egyes orvosok szerint a szívműködés gyengeségére utal. A körömrágás negatívumait mindenki ismeri. Számos fertőzés (gombás) számára nyitott kapu a lerágott köröm. A műköröm viselése szép, de az alatta lévő saját köröm ellenálló képességét csökkenti. Alatta a köröm elgombásodhat és aztán nehéz gyógyítani. Ha valaki műkörmöket használt és aztán visszatér a saját körmeihez, bizony hosszú hónapokon át sok kellemetlenséggel néz szembe, míg a saját körmei megerősödnek. A kémiai dolgok használata is tönkreteszi a köröm állagát, éppúgy, mint a körömlakk és a lakkoldó.

A köröm erősítésre a legegyszerűbb házi szer az olíva- és a teafaolaj.

Köröm erősítő

torekeny-korom

Hozzávalók

1 kávéskanál olívaolaj

1-2 csepp teafaolaj

Elkészítés:

A két olajat összekeverjük. Kiürült, tiszta körömlakkos üvegbe (amiben kis ecset van) töltjük. A körmökre felvisszük. 30 percig hagyjuk hatni. Aztán a felesleget vízzel lemossuk.

Mint látjuk, az élet minden területen fontos az egészséges étkezés, a megfelelő víz és tápanyag bevitele, valamint  a stressz levezetése. Ne feledjük, hogy:

MINDEN ÖSSZEFÜGG MINDENNEL!

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
[email protected]
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest