Bulgur sósan és édesen Gellérthegyi Györgyi tűzhelyéről!

 

 

 

a. Paradicsomos bulgur, avagy „török rizs”

 

 

Hozzávalók:

 

  • lecsós alap (1 db vöröshagyma, 1 db paprika, 1 db paradicsom, só)
  • 30 dkg bulgur
  • 10 dkg padlizsán
  • 10 dkg cukkini
  • petrezselyem
  • 0.5 l paradicsomlé
  • fűszerek (só, bors, oregánó, édesítő)

 

 

Elkészítés:

 

  1. Lecsós alapot főzünk hagyományos módon (megpirított felkockázott hagymán feldarabolt paprika és paradicsom összefőzése)
  2. A lecsós alaphoz keverjük a feldarabolt padlizsánt és cukkinit, majd vágott petrezselyemmel megszórjuk, mikor a zöldségek megpuhultak, akkor felöntjük a paradicsomlével.
  3. A bulgurt is hozzáadjuk, fűszerezzük: só, bors, oregánó (óvatosan, mert erős ízű-illatú), kevés cukor (vagy tetszőleges édesítő, hogy a paradicsomlé savanyúságát tompítsa).
  4. Az összekeverés után kb. 10 percig főzzük még, majd fedő alatt állni hagyjuk, hogy összeérjen.

 

 

Néhány gondolat a bulgurról:

Nem ragad vagy tapad össze úgy, mint a rizs. Gazdag rostokban és vitaminokban, főleg B vitaminban és vasban. Alacsonyabb a glikémiás indexe, ezért diétázóknak is ajánlott. A kész bulgur nagyon kiadós: több mint háromszorosára is megdagadhat. Semleges ízű, ezért kedvünk szerint fűszerezhetjük sós ételekhez, vagy desszertekhez is.

 

 

 

b. Kókuszos kuszkusz gyümölcsös öntettel

 

 

 

Hozzávalók:

 

  • 2 dl kuszkusz
  • 4.5 dl kókusztej
  • tetszőleges édesítőszer
  • fahéj
  • kókuszreszelék

 

 

Öntethez:

 

  • céklalé (Dr. Steinberger)
  • tetszőleges piros gyümölcsök (gránátalma, eper, málna)
  • eper- vagy málnalekvár
  • vanília pudingpor

 

 

 

Elkészítés:

 

  1. Kétszer annyi kókusztejet kezdünk főzni, mint a kuszkusz mennyisége, édesítjük, és fahéjjal, kókuszreszelékkel és vanília pudingporral ízesítjük.
  2. A forrásban lévő lébe öntjük a kimért kuszkuszt, majd finoman megkeverjük és lezárjuk, 10 percet pihentetjük. Utána villával átkeverjük, hogy pergős maradjon (kanállal összeragadhat).
  3. A gyümölcsöntethez a céklalét tetszőleges piros gyümölcsökkel (gránátalma, eper, málna) összefőzzük, kicsi lekvárral (eper vagy málna) megbolondíthatjuk.
  4. Egy púpozott evőkanál vanília pudingport kevés vízzel csomómentesre keverünk, és a forrásban lévő szószt ezzel besűrítjük.

 

 

 

Néhány gondolat a kuszkuszról:

 

A kuszkusz sok tápanyagot és vitamint tartalmaz (magnézium, kalcium, szelén, foszfor, folsav), amire a szervezetnek szüksége van. Búzaalapú étel, s nagy előnye, hogy nagyon sokféleképpen felhasználható, s jól illeszkedik más nemzetek ízeihez is.