Vissza a természethez!”- Rousseau híres mondása

Manapság nemcsak a nők, hanem – mint saját szememmel is láttam –  a férfiak is vesznek hajfestéket maguknak.

Ugyanakkor sok férfi hajat vágni, daueroltatni és festetni, nem a férfi, hanem a női fodrászatba jár. Alig lehet hallani olyan embert, aki meg van elégedve a saját természet adta hajszínével. A sok töredezett haj és a beteg fejbőr arra kényszeríti a vásárló közösséget, hogy alternatívákat keressen. Ezek a növényi eredetű hajfestékek.

Már az őskorban is az emberi hiúság megoldásokat keresett arra, hogy „szebbé tegye magát.” Így már a fáraók idején Egyiptomban, de Indiában, az aztékoknál és Kínában is írásos nyomok maradtak fent a hajfestésről.

Hallotta már a Kedves Olvasó, hogy a rendszeres hajfestés roncsolja a hajat? Mellette fejbőrön ekcémát okoz, ami a hajgyökereknél élő atkának egy oázist jelent. Ezzel nyitott kaput talál a mindennemű koros baktérium, ami a fejbőrön élősködik. Aztán a bőr megpróbál regenerálódni, de jön 3-4 hét múlva a következő festés és kezdődik, az egész előröl. A szakemberek többsége ezért ajánlja a növényű eredetű hajfestékek használatát. Ezek természetes színezőanyaga, mint egy védőfilm  borítja be a hajszálakat. Mellettük a bennük lévő növényi olajok, a növényi protein és az ayurvedikus hatóanyagok  ápolják a hajat.

uj-hajszinezok-1

A szintetikus, kémiai hajfestékek agresszív úton kiveszik a haj állományból a bennük lévő természetes pigmenteket és kémiai anyagokkal töltik fel. Ezért lesz a haj törékeny és matt. A filmképző szilikonok próbálják ezt eltüntetni, de használatával a haj még szárazabb lesz. Ezert van az, hogy szép fehér haj csak a festetlen hajból lesz, a sokat festett haj, sárgásan fog megőszülni. Növényi hajfestéket használni nem nehéz. Először a hajat egy semleges samponnal mossuk meg. Aztán a színező növényi port meleg vízzel simára keverjük, még melegen felkenjük a hajtövekre. Egy zuhanyzó sapkát vegyünk fel, tekerjük be törölközővel és hagyjuk hatni a festéket. A hatás ideje 15 perc és 2 óra között van. Aztán langyos vízzel lemossuk. Kész!

Az azonos készítményeket egy érdekesebb szín elérés érdekében keverhetjük. A szürke haj a festés után természetesen világosabb, mint a még nem elszürkült hajrész. Itt a szürke hajrésznél még egyszer felkenjük a növényi hajszínezőt, vagy a következő festésnél csak ezeken a helyeken festünk újra. A fejbőr védelme érdekében a hajtőre vékonyan zsíros krémet kenjünk, használjunk  könnyű műanyag kesztyűt, ez a megvásárolt hajfestékhez jár. Tegyünk a vállunkra egy régi törölközőt. Ha a festék a bőrre folyt, azt olajjal vagy citromlével eltávolítjuk. Ha a fürdőkádban a festék  lecsöpög és foltot hagy, azt sütőporral vagy szódabikarbónával tisztítjuk. Hogy ez az új természetes szín a hajunkon tartós legyen, azért 2-3 napig a festés után sampont, öblítőt és más kész styling termékeket ne használjunk vagy a festés után azonnal egy természetes fixerrel kezeljük a hajat. Ez bezárja a haj struktúráját, a haj pikkelyeit. Hasonlóan hat a hajolaj, amit hetente kétszer használjunk. A hajmosásra speciális, a növényi festékekre kikísérletezett sampont és öblítőt, vagy saját kezűleg készített szappanos vizet (egy korábbi cikkben leírtam) használjunk.

uj-hajszinezok-2

Sötét haj esetén a szín fényét növelhetjük, ha a színező port kávéval vagy fekete teával keverjük ki.  Szőke haj érdekében kamillateát, vörös szín esetében vörösbort is használhatunk. A növényi hajszínezők mindent tudnak, kivéve szőkíteni és több tónussal világosítani. Ez sikeresen csak kémiai úton megy. De tud a természetes hajszínnek egy érdekes árnyalatot adni, a szürke hajat befedni és csillogást adni a hajnak.

Aki nem akarja saját kezűleg a port összekeveri, az kész, már összekevert hajfestéket is tud venni. A kémiai hajszínezők szintetikus hajpigmenttel dolgoznak. Ezek, mint látjuk, allergiát válthatnak ki és rákképző nitrosamint képeznek. A natúr növényi hajfestékek natúr növényi pigmenteket tartalmaznak. A legismertebb ezek közül a henna. A leveleit megszárítják és megőrlik. A zöld por szép vörös hajszínt ad.

uj-hajszinezok-3

A dióhéj, indigó, kávé, cékla, kamilla, köles és rebarbaragyökér is felhasználásra kerül más szín elérése esetén.

Aki eddig kémiai hajfestéket használt, annak legalább 12 hajmosásig várnia kell, mielőtt átáll a növényi hajfestésre, mert nem kapja meg a kívánt hajszínt. Tanácsolják még az átállás kezdetén, hogy 2-3 alkalommal csak a haj gyökereinél fessünk. Aztán lehet az egész hajkoronát az új növényi festékkel beszínezni. Minden mosásnál a növényi pigmentek lépésről-lépésre lassan a haj hosszú részébe is átvándorolnak. Végül ne feledjük, hogy a szintetikus kémiai hajfesték egy lassan de biztosan ható immunrendszert gyengítő anyag.

Megjött a kedvük egy egészségesebb új dologra? Akkor keressék ki a megfelelő növényi hajfestéket.

Sok sikert!

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
[email protected]
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest