az egészség konyhájából

 

 

Akiknek fontos, hogy a decemberi ünnepnapok alatt se terheljék a szervezetüket nehéz ételekkel, azoknak néhány recept ötlettel segítek, amely felkerülhet a karácsonyi, újévi asztalra. Olyan könnyű ételek, amelyek a tradicionális konyhát kedvelők számára is ínycsiklandó lehet, tehát a megszokott ünnepi menü kiegészítésére is gondolhatnak a háziasszonyok. Sőt, a karácsonyi és szilveszteri időszak között, a szervezet kímélésére is alkalmasak. 

 

 

 

 

A recepteket természetesen nem csak a decemberi időszakra ajánlom jó szívvel. Az év bármely szakában érdemes úgy táplálkozni, hogy a testünk szükségleteire is odafigyelünk. A könnyen emészthető, a gyomrot nem terhelő étkezési szokások bevezetése a napi életritmusba ugyan is, sok-sok energiához juttatja az embert. Nem csupán azáltal jótékony, hogy a szervezet terhelését csökkentjük. A megfelelő tápanyagok bevitele által nő a vitalitás és a lelki energia szint is megnövekszik.

 

 

 

 

Az alábbi ételek elkészítése nem nehéz, ezáltal kezdő konyhatündérek is bátran belevághatnak az elkészítésébe. A főzéshez kedvet érző férfiak is bemutathatják tehetségüket, ha ezekkel az ételekkel kápráztatják el baráti társaságukat, avagy lepik meg kedvesüket.

 

 

 

 

Quinoa-Citrom korongok salátával

 

Hozzávalók a korongokhoz:

  • 10 dkg  Quinoa mag
  • 1/2 kávéskanálnyi Himalája só
  • 1 kávéskanálnyi szárított Rozmaring
  • 10 dkg Fetasajt
  • 1 tojás
  • 1 citrom héja
  • 5 dkg zabpehely
  • 2 evőkanálnyi kókuszolaj  

 

 

 

 

A Quinoa magot megmossuk és 1,5 dl vízben, egy csipetnyi sóval felfőzzük. 15 percig lassú lángon hagyjuk megpuhulni. A felesleges vizet leöntjük róla és hagyjuk kihűlni. A Fetasajtot szétnyomkodjuk egy villával és a tojással, meg a zabpehellyel a fött Quinoahoz adjuk. 15 percig pihentetjük. A citromot forró vízzel lemossuk és a héjat lereszeljük, A reszelt citromhéjat a rozmaringgal és a sóval összekeverve, a Quinoahoz adjuk. Egy edényben a kókuszolajat felhevítjük. A Quinoa masszabol kb. 3cm vastagságú korongokat formálunk és közepes tűznél mindkét oldalát 5-5 percig arany barnára sütjük.

 

 

 

 

A salátához a hagyományos öntetet adjuk:  

  • 3 evőkanál lenmagolaj
  • 1 evőkanál gyümölcsecet
  • 1 evőkanál juharszirup 
  • 1/2 pohár sima víz
  • 1 csipet Himalája só

Az összetevőket elegyítve  a salátára öntjük és többször  átforgatjuk,  hogy a saláta minden része találkozzon az öntettel. Állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. Tálalás előtt, csipetnyi Chili porral megszórjuk a tetejét.

 

 

 

 

 

Az étel elkészítési ideje: 40 perc

 

Laktató és könnyen emészthető, tápláló ebéd, vagy vacsora, így ha este esszük, akkor sem fogunk éjszaka az ágyban forgolódni, nem fogunk bűntudattal gondolni a másnapi plusz kilókra.

 

A receptben feltűntetett mennyiség 4 személyre elegendő. 1 adagban rejlő kalória: 460 kcal, így bátran fogyaszthatjuk.

 

 

 

 

Tűzijáték torta

 

Hozzávalók:

  • 15 dkg vaj
  • 11 dkg porcukor vagy Stevia
  • 1 tasak vaníliás cukor 
  • 6 tojás
  • 15 dkg főzőcsokoládé
  • 15 dkg mandula vagy hajdina liszt
  • 20 dkg sárgabarack lekvár      

A bevonathoz:

  • 1 dl víz
  • 15 dkg főzőcsokoládé

 

 

A vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a 6 tojás sárgáját és a megolvasztott, de már kihűlt csokoládét. A 6 tojás fehérjéből kemény habot verünk és óvatosan beleforgatjuk a masszába, majd a lisztet is hozzákeverjük. Érdemes a lisztet több részletben, szitán áthintve belekeverni a tojáshabos masszába, hogy könnyű maradjon a tészta. A tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük és beleöntjük a tésztát, tetejét elsimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lángon készre sütjük. A sütés első 10 percében kicsi rést hagyunk a sütő ajtaján, hogy a gőz elillanjon, aztán becsukjuk a sütő ajtaját és a tésztát kb. 60 percig sütjük. Ha kész és kihűlt, kettévágjuk, megkenjük sárgabarack lekvárral, a tetejét pedig bevonjuk az olvasztott csokival. Végül a tetejébe beállítunk egy vagy több tűzijáték gyertyát és meggyújtjuk.

 

 

 

 

 

Az ünnepek alatt se felejtsünk el nagyokat sétálni. Lehetőleg olyan helyre menjünk ki, ahol friss és tiszta a levegő. Érdemes légző gyakorlatokat is végezni séta közben. Mélyeket lelegezni 5-25-ször a Dr.Shioja féle  technikával. Ezt először otthon ülve próbáljuk ki nyitott ablaknál. A két tenyeret lágyan a hasunkra helyezzük , hogy annak mozgását követni tudjuk. Mélyen belélegzünk az orrunkon keresztül,
közben a kezünkkel érezzük, ahogy a has előre domborodik. 
Aztán még több levegőt próbálunk meg beszívni. Ilyenkor a rekeszizom lesüllyed és a tüdő két lebenyét is lesüllyedésre készteti. Így az ott pangó régi levegő is kicserélődik. Mikor már majd "szétszakad" a has a sok beszívott friss levegőtől, akkor az Anust /körkörös izomzat / gyorsan összeszorítjuk. Dr. Shioja szerint és az ajurveda szerint is, ez megakadályozza, hogy a belégzéskor felgyülemlő sok "jó" energia   kiszaladhasson azon keresztül. Ezt az összegyűjtött "jó" energiát felhasználhatjuk vizuálisan, egy épp nem optimálisan működő testi-lelki és szellemi dolog gyógyítására. Egyszerűen szeretettel " oda irányítjuk, oda küldjük!"

 

Aztán a szájon keresztül lassan kilélegzünk és minden ami "negatív", azt ekkor szimbolikusan elküldjük tőlünk. A tüdő alsó lebenyeiben pangó "régi" levegő az oka sok esetben a mindennemű légúti megbetegedéseknek.

 

 

Busch-Turcsányi Éva

a természettudományok docense

[email protected]

eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest