Az adventi várakozás időszaka, segít újra megtalálnunk az igazi értékeket magunkban és másokban. Különleges idő ez a néhány hét, amikor még azok is bensőségesebb hangulatba kerülhetnek, akik egyébként nem szentelnek különösebb figyelmet a tradícióknak. A karácsony talán egy kicsit más, mint a többi ünnep. Az adventi hetek miatt hosszabb a felkészülés. Több figyelem kerül az előkészületekre. Nem tűnik túlzásnak, ha az év legjelentősebb ünnepének tekintjük. Nem csak azért, mert a sötét téli estében, csillogóan ragyognak a karácsonyi égők. Szikrázóan, mint a csillagok a hideg téli égbolton. Hanem azért is, mert a hetekig tartó előkészületek során, a lélek is jobban belehelyezkedik az ünnepi forgatag közepette, az örömteli készülődésbe. A tradíció, a hagyományok, az évszázadok során kialakult szokások  bölcsességét érdemes átgondolnunk, 1-1 tanácsát megfogadnunk.

 

 

 

 

A várakozás öröme

 

Az advent szó eljövetelt, várakozást jelent. Tudnunk kell, hogy a felnőttkor egyik legalapvetőbb ismertetőjegye, hogy az ember képes késleltetni vágyai és szükségletei beteljesülését. Képes várni, nemet mondani akkor, amikor úgy érzi, még nem jött el az idő. Egyes nézetek szerint az tekinthető felnőttnek, aki képes megfontolt (felnőtt) döntést hozni. Olyan döntést is, amelyben ő maga nincs az első helyen. Amelyben ő maga akár rövid távon, akár hosszú távon háttérbe szorul, várakozni kénytelen, vagy akár le is kell mondjon a saját előnyeiről, egy fontos ügy érdekében. Ezt néha áldozathozatali képességnek is mondják, azonban koránt sem áldozati szerep felvállalásáról van szó. Mindössze arról, hogy felelősségteljes hozzáállással, az emberek kellő fontossági sorrendet hoznak létre. Az érdekek megfelelő egyensúlyát képesek megteremteni az élet egyes területein. A bölcs belátás képességével ugyan is, pontosan meg tudják ítélni, mi a valóban fontos életformáló tényező, a feladatok sorában.

 

 

 

 

Az illanó örömök világát cseréld le

 

Már megtettem mindent, amit megtehettem és most várjak? Mennyire nehéz ez a mai általános felfogásban, ami koránt sem a türelemről szól. Sokkal inkább a „mindent, gyorsan, nekem” szemléletet tükrözi.

 

A „Vedd és vidd azonnal, tedd magadévá rögtön” életérzés világában élünk. Az „élelmesek” világában, ahol a szlogen: „Ne tervezz, ne kérdezz, csak cselekedj gyorsan, élvezd, elégülj ki” – sugallják a reklámok, a cégek termékdömpingje, az óriásplakátok. Akkor vagy menő, ha mindened megvan, és gyorsan tudod a legújabbra cserélni a pillanatnyi trendeket követve.

 

Így az öröm is gyorsan elillanó lesz, és nem marad utána semmi más, csak a kiégett elégedetlenség érzése, a csalódott üresség magányába rejtve el.

 

 

 

 

A várakozás nem tétlenség!

 

Fejlesszük ki a várakozás képességét. A várakozásban ott rejlik a türelem öröme. Az ajándékkeresésben, az önfeledt készülődésben, az édes kis meglepetések titkaiban, amikor a szívünk megtelik szeretettel és már a szenteste előtti hetekben is elmosolyodunk, amikor elképzeljük a számunkra oly fontos személy arcát, amikor kibontja a neki szánt ajándékot. A jól kiválasztott meglepetés, az öröm különleges szintjét hozza létre. Olyan örömfaktort nyit meg, ami túlmutat az ajándékozás tényén. Az odafigyelés, a lélek találkozása, az örömszerzés ünnepi pillanatai, az adás és elfogadás teljessége kap éltető energiát.  

 

 

 

 

Időterv a kulcs

 

A napok sebesen repülnek az advent során. Gyorsabbnak érezzük az idő múlását, kevesebbnek a szükséges erőforrásokat, megsokasodottnak a feladatokat. Így is van, hiszen a karácsonyi nagytakarítás, az ünnepi családi találkozók megszervezése, a több napos ünnep mindennapi menüjének a megtervezése, a bevásárlás, az ajándékötletek kigondolása és tényleges beszerzése, valóban számos plusz feladatot jelent. Minderre pedig plusz időkeretet is kell biztosítani. A jó tervezés, az időterv készítés hatalmas segítség abban, hogy ne ússzunk el az időben. Olyanoknak is érdemes ebben az időszakban határidőnaplót használni, akik egyébként sosem írják be a napi feladataikat idő naplóba. Azonban ha előre betervezzük a feladatokat a heti rendbe, akkor is koordináltabb, strukturáltabb lesz az időkontingensünk, ha egy-egy feladatot módosítani kell, vagy elcsúszik a megvalósítás. Amennyiben nem határidőnaplóval szeretnénk tervezni, legalább egy feladatlistát érdemes összeírni dátum megjelöléssel. Ahogy az elvégzett, megvalósított dolgokat szép sorban ki lehet pipálni, egyre kevesebb súly nehezedik majd ránk.

 

 

 

 

Karácsonykor a lélek…

 

Az adventi időszak lelki elmélyülésre is késztet. A hagyományos adventi koszorún három lila és egy rózsaszín gyertya található, amely a hitet, a reményt, a szeretetet és az örömöt jelképezik. A négy vasárnap mindegyike fontos üzenetet hordoz. Az első kulcsfontosságú, hiszen ekkor veszi kezdetét a felkészülési időszak. Éppen ezért ez a nap arra ösztönöz, hogy megnyílj és ne csak önmagad, hanem mások felé is. Van, akinek az elmélyülés, befelé fordulás és ezzel egyidejűleg a nyitottság, a másikra való odafigyelés, szinkronban történő megvalósulása, egyáltalán nem könnyű. 

 

 

 

 

A karácsonyi lélek – készülés módszertana

 

Nem kell semmilyen különleges módszerre gondolni. Mindez tökéletesen megvalósulhat az adventi készülődés során. A tér megtisztítása, a rendrakás a lakásban, a szándékot, a figyelem fókuszát hozza létre. A tervezgetés, az ajándékok kitalálása közben, az illető iránti szeretetet éli át az ember. A menü megtervezése a gondoskodó én megnyilvánulása. Az ünnepi várakozás, a ritkán látott családtagok, barátok felé fordulás, magában hordozza a másik felé történő lélek megnyílást. Mindez egyben olyan folyamat, ami egyesíti a türelmet edző én-tréninget, az örömfakasztó belső forrásokat, a tervezni tudó strukturált géniuszt és a szerettei felé is figyelemmel forduló, gondoskodó családtagot. Amikor pedig szenteste mindannyian asztalhoz ülünk és a finom vacsorát követően, együtt élvezzük, a telitalálatként csodát adó ajándékok keltette boldogságot, akkor értelmet nyer mindaz a munka, amit az adventi hetek során, olyan gondos késztetéssel fektettünk bele a készülődésbe.

 

 

 

 

Advent 1 hete

 

Kezd el a lakást fokozatosan rendbe tenni, hatásos nem egyetlen napra időzíteni a takarítást, mert az könnyen a kedvünket szegi a készülődés további idejére. Az első héten a megajándékozók névsorát állítsuk össze. Érdemes költségtervet is készíteni, hogy a karácsonyi költségvetésből ne fussunk ki. A családi tradicionális ételek mellett be lehet illeszteni egy-egy új receptet is. Kellemes lélek-hangoló körbenézni az interneten, karácsonyi recepteket keresgélni.

 

 

 

 

Advent 2. hete

 

A hagyomány szerint advent második vasárnapján mindig összejön az egész család. Sokan nem tartják sem a népi hagyományokat, sem a hit szokásait, azonban az ünnep előtti családi találkozónak mind a lelki hangolódás, mind a praktikum szempontjából van értelme. Összehangolhatjuk a családi elvárásokat és azokat a feladatokat, amik a család többi tagját is érintik. A családi együttlét hangulata pedig könnyen rákészít mindenkit az örömteli együttlét zsongására.

 

 

 

 

A második vasárnapon gondold végig, hogy mi az, amit másokért tehetsz. Ne azt nézd, hogy mit kaphatnál vissza, hanem pusztán a segítő szándék vezéreljen. Ezen a napon érdemes átgondolni azt is, hogy jut-e jótékony célra is egy kevés pénzügyi forrás. Nagyon sok civil szervezet nyújt karácsonyi adományt, nehéz helyzetben lévő gyerekek, családok számára. Ezen a héten rájuk gondolva is vehetünk a bevásárlásnál számukra tartós élelmiszert, vagy a „kinőtt”, de még hibátlan játékok adományként való felhasználásával tehetjük széppé mások karácsonyát.

 

 

 

 

Örömben a lélek…

 

Vegyél képeslapot! Ma már egyre kevesebben írnak képeslapot szeretteiknek, ismerőseiknek. A többség elintézi egy e-maillal a karácsonyi jókívánságot. Esetleg a közösségi oldalakon feltett képpel köszönti ismerősit. Pedig a karácsonyi képeslapnak különleges ereje van. Az idősebb családtagok öröme határtalan, amikor a postaládában karácsonyi lapot találnak. Nekik többnyire a csekken kívül, nem sok mindent hoz a postás, ezért a képeslap valódi unikum a számukra.  A képeslapküldés is örömforrás. Nem csak annak, aki kapja. A kézzel írt képeslap ma már ritka, mint a fehér holló. Annak is örömforrás, aki gondot fordít a kiválasztására, a kedves sorok megírására. Kellemes izgalom mindenkinek különböző tartalmú karácsonyi üdvözletet kitalálni. A képeslapírás mellett, érdemes az adventi időben felhívni a családtagjainkat, barátainkat, ismerőseinket. Persze a telefonhívást egész évre ajánljuk. De egy jóízű beszélgetés mindenkit felfrissít az előkészületek okozta fáradtság közepette.

 

 

 

 

 

Advent 3. hete

 

A harmadik az egyetlen gyertya az adventi koszorún, amely nem lila. Meggyújtásakor, a harmadik vasárnapon gondold át, hogy melyek azok a dolgok, amelyek a legfontosabbak számodra az életben. Mi tesz igazán boldoggá? Az anyagi javakon túl, milyen fontos célokat szeretnél megvalósítani? Az év vége kicsit a számadás ideje is. Az idei célok felmérése és a jövőtervezés időszaka is egyben.

 

A rózsaszínű gyertya a reményt szimbolizálja. Bizakodást, hogy jól fog alakulni az élet. A változások eredményeket hoznak.

 

 

 

 

 

Advent 4. hete

 

A karácsonyi készülődés utolsó napjainak kapkodása közepette szakíts időt a lelkedre is! Fontos, hogy a legnagyobb sürgés-forgásban se veszítsd el az örömteli várakozás bensőséges érzését. Egy pillanatra merülj el a gyertyák lángjának varázslatos fényében. Ha a 3. héten nem küldted el a képeslapokat, a 4. hét első napján tedd meg! A kézbesítés átfutási idejét figyelembe véve, az utolsó pillanat a képeslap időben történő célba éréséhez. Ez a hét a lakás díszítése, az ajándékok csomagolása. A karácsonyi ünnepnapok menüihez a bevásárlást, az alapanyagok beszerzését is érdemes több részletben megvalósítani. Vannak ételek, sütemények, amiket nem egyetlen nap alatt készítünk el. Érdemes ezen a héten már előre gondolkodni a konyhai teendőkről is.

 

 

 

 

Nagy segítség, amikor egy-egy feladattal zsúfolt nap után bezuhanunk a fotelbe, ha átgondoljuk, mennyi mindent sikerült már elintézni. A feladatlistára összeírt, már elvégzett teendők kipipálásakor érzett megkönnyebbülés, segít átvészelni ezt az időszakot. Az öröm pedig, amit újra és újra felidézünk a készülődés feszült pillanataiban, átsegít bennünket a fáradtság ólmos pillanatain. A fizikai fáradtságot messze űzi a vitaminokban gazdag energiaforrás. Ebben az időszakban érdemes a fizikai erőnlétet is támogatni. Esténként pedig kifejezettem jót tesz egy kis lélekemelő, gondsimító relaxációs zene, hogy reggelre ismét erőnk teljében vágjunk a feladatoknak.

 

 

 

 

Karácsony hetében a programok utolsó egyeztetését se feledjük, hogy legyen idő minden előkészületet megtenni. Különösen, ha hosszabb utazást igényel egy-egy családtag meglátogatása.

A jól végzett munka öröme felülír minden nehézséget. Az örömtől csillogó szemek, a karácsonyi ételért bezsebelt dicséret és a néhány napos ünnep lélekemelő csillogása, kárpótol bennünket az advent fáradalmaiért.

 

 

 

 

A nyugodt ünnep, igazi ajándék mindannyiunk számára. Ez a sokak által kívánt, boldog karácsony záloga.

 

Áldott, békés készületet és boldog ünnepet kívánok minden kedves olvasómnak! Találkozzunk jövő évben is.

 

 

Szórádi Rózsa

életminőség szakértő

+36 30 341 8660
[email protected]
Skype: rozsa.szoradi
www.flavonmax.com/szoradirozsa