Az Akhal Teke története

 

Az Akhal Teke ló fajta története nagyon messze nyúlik vissza: 2-3000 évet kell visszamennünk a történelemben. A nagy ókori kultúrák, és a végtelen sztyeppe határára, ahol a selyemút elágazik a kor nagy birodalmai felé.

 

A földrajzi tér meghatározása fontos. A Kaszpi-tenger, az Aral-tó, a Tien-san és a Pamír határolják. Amit közrefognak, azt nevezhetjük Közép-Ázsiának. Talán még fontosabb merre van kijárata. Keletre egy szűk átjárón, a Tarim medencén keresztül, a Kínai Birodalom felé. Észak-nyugatra, a Kaszpit megkerülve, a Volgán-Donon át, Európa irányába. Dél felé a mindenkori Perzsián át, Kis-Ázsiába – Arábia, India felé.
Az ókorban létrejött központok közötti kereskedelmi kapcsolat ezen a területen zajlott, egészen addig, míg a hajózás elkezdte éreztetni a hatását.

 

 

A perzsa miniatúrák a XV. sz. táján készültek. A képeken a lovak típusa, főképpen pedig színe mutatja, hogy a fajta elterjedése túlment, a szűken vett türkmén területeken. 

 

 

Az Akhal Teke fajta jellemzői, külleme alapján.

  • Könnyű testű, nyúlánk, sportos megjelenésű ló. 
  • Szín: jellemzőek a fajtára a különböző fakó színárnyalatok, és a különleges fémes csillogás.
  • Finom és emellett nagyon szilárd felépítésű, ellenálló szervezetű ló.
  • Alkati tulajdonságai: hosszú dőlt lapocka, általában igen jól izomzatú far, száraz, erős lábak, hosszú hát.

 

Adottságok

A fajta származási helyéből fakadóan is igen jó állóképességgel rendelkezik. A sivatagi körülmények, azt eredményezték, hogy igen kevés élelem és víz mellett is nagyon gyors és kitartó marad. 
Hosszú távok megtételére alkalmas, akár igen szélsőséges körülmények közt is…
Annak idején rendszeresen sor került a sivatagban, nagyon hosszú távok megtételére. Később ezek népies törzsi versenyek formájában öröklődtek tovább. A versenyen Akhal Teke lovak vettek részt, állítólag más ló, erre a teljesítményre nem képes

Hogy miért ilyen szívós és ellenálló a fajta?

A folyamatos harckészültség idején olyan lóra volt szükség, melyre bármikor felugranak. A lehető legnagyobb teljesítményt nyújtja, akár étlen szomjan napokon keresztül. Ennek megfelelően válogatták, és tenyésztették az Akhalokat.

 

 

Linka