Menni vagy nem menni?

Az örök kérdés következik: Menni vagy nem menni, azaz télből a nyárba, vagy télből a még “télebbe”?

6 évnyi tevékenykedésem alatt azt figyeltem meg, hogy az ősz vége, a tél eleje felé közeledve – ahogy a hőmérséklet csökken és egyre melegebben öltözködve merjük csak elhagyni az otthon melegét- az emberek 2 részre szakadna. miközben az a gondolat kezdi el környékezni őket, hogy “valahova el kellene menni a télen” (Vagy akár most rögtön).

Lehet, hogy Ön is kedves olvasóm megélte már ezt a dilemmát, hogy noha legszívesebben ki sem mozdulna olyan kényelmetlen a kinti időjárás, közben azon gondolkodott, hogy vajon hova menjünk a családdal/párunkkal a hideg napokon kikapcsolódni.

menni-vagy-nem-menni-1

Miért mondtam, hogy az utazók 2 részre szakadnak?

Mert az említett időszakban a tábor egyik fele azt nézi az interneten, hogy a világ melyik részén tudna télen lebarnulni, de legalábbis érezhető módon leégni a napon rövid ujjú pólóban, a másik fele viszont azt vizslatja, hogy hol tudna beledőlni a frissen esett fél méteres hóba. Hát igen. A dilemma.

Főleg, hogy manapság azért nem teljesen egyértelmű, hogy délebbre meleg van, az európai hegyekben meg hideg és hó, hiába decemberről vagy januárról beszélünk.

Minden esetre, ha megvan az alapelképzelés, hogy milyen élményeket szeretnénk gyűjteni -én ugyanis mindig ezt a kérdést teszem föl annak az utazónak, aki tanácsért fordul hozzám az úti cél meghatározásában – hogy milyen élményeket szeretne szerezni?

Aktívan vagy passzívan szeretné tölteni a pihenő idejét? Milyen programokat részesít előnyben? Kedveli a városi sétát, szeret az épületekben gyönyörködni, vagy inkább a természetet fedezné fel? Kalandozna a helyi gasztronómia ízvilágában elmerülve, vagy inkább maradna a hotel biztonságot nyújtó, konzervatív ételkínálatánál. Ne adj Isten, semmit nem szeretne megtervezni, csak menni a világba. Szóval bőven van tisztázandó kérdés, ha garantáltan testhez álló élményeket szeretnénk gyűjteni.

Amiben most szeretnék segíteni, az az, hogy adok pár tippet, ötletet mindkét tábornak.

Hová érdemes kimozdulni, ha szeretnénk magunkat elküldeni melegebb éghajlatra vagy, ha épp be akarunk havazódni teljesen.

Kezdjük a melegebbre vágyókkal:

Ha nem akarunk túl messzire merészkedni otthonról, hanem Európa környékén (2-5 órás repülő út) szeretnénk kikapcsolódni télen, akkor érdemes szemügyre venni Eilatot (Izrael), mely a Vörös- tenger partjánál fekszik, Ammant Jordániában, Marrakesht Marokkóban, illetve Páfoszt Cipruson. Ezekre az úti célokra sokszor ráadásul 7-15.000Ft között lehet kapni a téli időszakban retúr repülő jegyet. Igen. Ennyiért, nem írtam el. Mutatom a teljesség igénye nélkül:

menni-vagy-nem-menni-2
menni-vagy-nem-menni-3

Ráadásul ezeken a helyeken a szállást is elég jó ár-érték arányban lehet elérni:

Tényleg a teljesség igénye nélkül adtam csak pár példát, hogy lehessen látni, mennyiből ki lehet hozni 2 embernek egy hetes télből a nyárba nyaralást.

Na de mi van, ha valaki messzebbre kalandozna?

Ez esetben érdemes a következő úti célokat megnézni:

Kuba, Mexikó, Zöld – Foki Szigetek, Thaiföld, Vietnam, Seychelles – szigetek, Maldív – szigetek stb.

Ezek egy kicsivel összetettebb kérdések, hiszen tapasztalatom azt mutatja, hogy ezen esetekben a repülőjegy ára nagyon nagyot nyom a döntések meghozatalánál. Nyilván sok mindentől függ, de hogy példát adjak ezekre is, fejenként 120.000 és 250.000 Ft között valamennyi felsorolt helyre el lehet jutni repülővel 10-15 óra alatt. A szállások pedig általában a repjegy töredékéért foglalhatóak, ha ügyesen keres az ember.

Remélem ennyi elégséges egyelőre egy kis gondolatébresztőnek.

A konkrét érdeklődést, illetve kérdéseket személyesen szívesen megválaszolom.

Nézzük akkor a hideg és hó pártiakat, nekik hol érdemes keresgélni:

 A helyek, amiket említeni fogok, mind autóval, vonattal, busszal pár órán belül egyszerűen megközelíthetőek. Első mellékeltem Európa hótérképe 2019 januárjában. A sárgával kerekezett rész az Osztrák, illetve Francia Alpok, a zöld keret a Lengyel, illetve a Szlovák Tátrát jelöli, a piros vonal pedig a mai Ukrajna, illetve a Románia terültén lévő Kárpátokat jelöli.

Az említett, autóval 4-9 órára lévő úti célokon jól látható, hogy átlagosan több mint 15-20 cm-es hótakaró borítja ebben az időszakban, de valójában ez azt jelenti, hogy egyes esetekben akár 60-90 cm-es fehér köntös sem ritka. Az utazóim zöme, ezeket a területeket látogatva számolt be a legtöbb pozitív élményről, mind útminőség, mind szállás, vagy akár síelési lehetőség tekintetében is. Ezen belül már nem merek tanácsot adni látatlanba, mert ahány ember annyi igény. Ami biztos, hogy mi a családdal például a Tátrát és a Kárpátokat részesítjük előnyben, ha biztosan hógolyózni szeretnénk, illetve, ha összekötnénk egy kis rokonlátogatással is a pihenést.

Ha árak szempontjából kellene, hogy sorba tegyem a helyszíneket, akkor legkedvezőbb az ukrán rész, ezt követi az erdélyi Kárpátok, a Tátra, az Alpok francia majd osztrák oldala. Ezt arra az esetre írtam, ha valaki erre a részére lett volna kíváncsi.

Remélem, hogy meg tudtam kicsit mozgatni a fantáziát és tudtam adni 1-2 tippet nézőpontot, amit tud majd használni a kedves Olvasóm. Ha igen akkor is, és ha nem, akkor is nagyon szívesen veszem a visszajelzéseket, utóbbi esetben igyekszem a következő cikkemet úgy felépíteni, hogy az még több hasznos dolgot tartalmazzon.

Addig is szép napokat és kellemes utazásokat kívánok!

Varga László
utazzmindig@gmail.com
+36 30 635 9953