A konyhai tevékenységek egyik legfontosabb eleme.

Vágódeszka tisztántartása napi feladat a folyamatos ételkészítési teendőink során.
Fa vágódeszka minden konyhában fellelhető, naponta dolgozunk vele, tisztántartása fontos. 
A fából készült vágódeszka hálás eszköz. Kötelező rajta éles késsel dolgozni, mert amúgy a munka csak nyűg. A fa vágóeszka használat közben a kés élét nem veszi ki, a vágandó anyag pedig nem csúszkál rajta. 
Kellemesen érdes, mégis sima a fa felülete.
A tisztántartás rendezőelve az, hogy használatakor előtte milyen anyagot vágtunk rajta.

 

 

Ha zöldséget, gyümölcsöt vágtunk, aprítottunk akkor egyszerű a dolgunk. Meleg csapvíz alatt dörzskefével leöblítve legközelebb is használatra kész.
Ha hagymát vagy más aromás anyagot aprítottunk rajta, akkor egyszerű fogással távolíthatjuk el a nemkívánatos szagot. A munka végeztével egy félbevágott citromot többször sóágyba mártunk és a sódarabos citrommal átdörzsöljük a vágódeszka munkafelületét, majd meleg vízzel lemossuk.
Ha húst vagy húsféleséget vágtunk, aprítottunk rajta, akkor körültekintőbben kel eljárni.
Ilyenkor a vágódeszka érdes felülete nem a javunkat szolgálja. A benne ragadt hús fehérje lebontása hamar lezajlik konyhahőmérsékleten, hiába öblítjük el a deszkát. 
Kétfázisú megoldással előbb forró víz alatt igen éles (kenyérvágó) késsel erőteljesen simítsuk le a kés élével a felázó felületet. Amikor érezzük, hogy a kés éle keresztben már nehezen szalad, akkor dörzskefével, mosószerrel mossunk el a deszkát.

 

Aki nagyobb higiéniára törekszik, annak időnként fertőtlenítővel higított forróvízben kell átmosni a felületet, majd utána a vegyianyagot is bő forróvízzel kell eltávolítani.

 

Van, aki nagyon vékony vágódeszkát használ, vékony deszka mosogatás után a száradással könnyen deformálódhat. Ilyenkor egy konyharuhával letakarva súlyos könyveket (lexikonokat egymásra) rátéve kell megszárítani, és ha elég súly volt rajta megfelelő ideig, ezzel visszanyeri korábbi alakját.

 

Jótanács: sárgarépát, petrezselymet aprítva a fa könnyen elszíneződhet, maradandóan csúnya lesz. Tegyünk egy papírtörölközőt a fafelületre és rajta vágjunk, aprítsunk. 
Nem engedi át a fára a zöldségek festőanyagát, a vágódeszkát legközelebb is öröm lesz kézbe venni.

 

Sándor Gy. Zsolt
+36 30 270 5986
[email protected]