Védd a környezeted, hogy élhess benne!

 

Június 5. a nemzetközi környezetvédelmi világnap!

 

 

1972. június 5-én kezdődött Stockholmban az ENSZ első környezetvédelmi világkonferenciája, „Ember és bioszféra” címmel. A világszervezet közgyűlése a konferencia javaslatára, a téma rendkívülisége miatt már abban az évben nemzetközi környezetvédelmi világnappá nyilvánította a június 5-t.

 

A Környezetvédelmi világnap alkalmából idén a műanyag használata a fő téma. A WWF Magyarország is csatlakozik a kezdeményezéshez, azaz a műanyagok használatának mérséklésére szólít fel mindenkit. Az EU májusi tervezete óta a tíz legelterjedtebb egyszer használatos műanyag termékre, és egyes halászeszközökre összpontosított, ugyanis ezek együttesen felelősek Európában a tengeri hulladék 70%-ért.

 

 Az EU-javaslat a gyártók nagyobb felelősségére is felhívja a figyelmet, és sok esetben az ő kezükbe helyezné a hulladékkezelés, de még a figyelemfelhívó kampányok szervezésének kérdését is. Ez a lépés komoly mérföldkő lehetne, s talán az eredmények is gyorsabban jönnének.

 

 

A WWF a javaslat erősítését és további kiegészítését szorgalmazza, s egy sajátos keretrendszert is el tudna képzelni, amely a műanyag eszközök használatának probléma körét is globális szinten kezelné. Az európai uniós javaslat mentén az egyes országok nemzeti szabályozása is reflektorfénybe kerül. Hiszen a megfelelő hatás eléréséhez nem elég a központi keretszabályozás, azt a tagállamok jogrendjébe is be kell ültetni. Néhány ország már elindult ezen az úton, és komolyabb intézkedéseket vezetett be a műanyaghasználat csökkentésére: például az egyszer használatos műanyag zacskó betiltása (Franciaország, Olaszország és Kenya is vállalta). Sőt, jelenleg ez utóbbi ország rendelkezik a legszigorúbb jogszabállyal: még börtönbüntetéssel is sújthatja a szabályszegőket.

 

Mit tehetsz, hogy kevesebb műanyagot használj? Vásárolj vászontáskába, használj papír tányért és poharat, ha piknikezel, üvegbe tedd a napi folyadék adagodat – csakhogy a leggyakoribb eseteket említsük. A környezetvédelem mindannyiunk egyre égetőbb ügye. Kezd el, hogy példa légy!

 

Oh nézd a furcsa ferde fát,
Mint hajlik a patakon át,
Oh lehet-e, hogy ne szeresd,
Hogy benne társad ne keresd?
Már ága között az arany napot
Nem tartja, madara elhallgatott,
Virága nincs már, sem gyümölcse,
Ő mégis áll, az alkony bölcse,
Mint a tünődő, ki ily estelen
A végtelen titkába elmerűl
És testtel is szelíden arra dűl,
Amerre lelke vonja testtelen…

(Tóth Árpád: A fa)

 

 

Szabó Ágnes