Hozzávalók az alap tésztához

  • 20 dkg őrölt mandula
  • 20 dkg hajdinacsíra liszt
  • 1 csipetnyi Himalája só
  • 20 dkg alma, meghámozva, kockára vágva
  • ízlés szerint méz
  • tisztított víz, szükség szerint

Hozzávalók a kókuszos linzer sütihez

  • az alaptésztához adjunk 2-3 evőkanál kókuszreszeléket

 

Alaptészta elkészítése
Az alaptészta száraz hozzávalóit keverjük össze. Az almát pürésítsük, és adjuk hozzá a magokhoz. Gyúrjuk alaposan össze, hogy jól formázható masszát kapjunk. Ha az alma nem nedvesített eléggé, akkor pótoljuk a tisztított vízzel. Ha pedig túl „folyékony”, akkor adjunk hozzá még őrölt mandulát.

Kókuszos tészta elkészítése
A kókuszreszeléket az elején adjuk hozzá a száraz összetevőkhöz. Ha száraz a tészta, adjunk hozzá még almapürét.

 

A masszát egyenletesen kenjük szét egy tepsin vagy az aszalógép tapadásmentes tálcáján. Ha a kókuszos variációt választottuk, akkor szórjuk meg kókuszreszelékkel a tetejét. A sütőt állítsuk 60 fokra és tegyük be a masszát, de a sütő ajtaját hagyjuk nyitva résnyire, hogy a pára távozni tudjon. Az aszalógép esetén is 60 fok a „sütési” hőmérséklet. 30-40 perc múlva már formázható a tészta. Szaggassuk ki a formákat, és egy rácson tegyük vissza a sütőbe vagy az aszalógépbe, 45 fokra. 2-3 óra alatt „megsütjük” a tésztát.

 

Ha van szív alakú muffin formánk, akkor abba nyomkodjuk bele a tésztát és aszaljuk 2-3 órát, 50 fokon, utána vegyük ki a formából a linzert és aszaljuk tovább 45 fokon, 2-3 óráig. 

 

Lénárt Gitta
www.lenartgitta.hu