Csípős, ami hasznos!

Most már tényleg itt a tavasz, kibújtak az első friss hajtások és virágba borultak a magnóliák. Friss, böjti szelek fújnak hírül hozva a Húsvét, közelgő ünnepét. A hajnalok még pont olyan csípősek, mint azok az „első” ehető zöld-ségek, amikkel a tél hosszú vitaminszegény táplálkozása után, a szervezetünk megerősítését támogathatjuk. Érdemes közel hajolni a földön kibújó kis levélkékhez, beleszagolni és belekóstolni megannyi friss hajtásukba. Hagyjuk érvényesülni gyógyító, vértisztító erejük! Fogyasszuk őket korlátlanul, figyeljék meg, amiből sokat találnak, azzal jó dolguk lesz!

 

Az egész-ségünk őrzői, az ízükben kissé csípős zöld-ségek: a csalán friss hajtásai, a medvehagyma csodás levelei, s kivételnek a hónapos retek roppanós pirossága – aminek zöld levele friss salátának való. A piros retekről jól mondja a népi hagyomány, hogy fogyasztása reggel vétek, nappal étek, este pedig orvosság. Ha betartjuk ezt az egyszerű szabályt, nem okoz hascsikarást vagy felfúvódást sem!

 

 

A csalánról kevesen tudják, hogy frissen szüretelve, a zsenge hajtások egyáltalán nem szúrósak és a szár és levél egyaránt kellemes étek. Vértisztító hatása nem csak teaként leforrázva és áztatva, rendszeresen fogyasztva hat, hanem nyersen, aprítva a tyúkhúr és a retek, no meg a medvehagyma leveleivel együtt is kiadós saláta alap. Ha valaki főzeléknek, főzve és habarva kedveli, a spenót élményét idézheti. Ha már erősebb a csalán, a zsenge csúcsokat tépjük, gyűjtsük csokorba, amit megmosva és lecsepegtetve fokhagymás alapon párolva és habarva készíthetünk el könnyedén. 

 

A medvehagyma roppanós szára a friss fokhagymát idézi nem csak csípősségével. Enyhe édessége pedig kifejezetten üdítő a friss fogyasztáskor. Friss kenyér mellé olajban (oliva- vagy hidegen sajtolt napraforgó) sóval aprítsuk a megmosott és lecsepegtetett leveleket, amit üvegben, hűtőbe téve kellemes kenyérkenceként fogyaszthatunk még napokig. Ha télire tennénk el, ahhoz tilos sót tenni, mert megerjeszti hosszútávon. Tegyük géppel aprított masszáját olaj alá, zárt üvegbe, hűvösre. Csodás fűszeres vaj, peszto vagy levesalap készíthető belőle. Avokádóval, aprított dióval és egy csepp őrölt borssal lehet megbolondítani. 

 

 
És a desszertekről se feledkezzünk meg, ezek már nem lesznek csípősek, csak illatosak. A természet a harmadik fogásról is gondoskodik bőven…Színben fokozhatjuk az élményt, a fehér és a lila ibolya ehető virágával is – pont úgy, mint az ehető százszorszép virágával. Utóbbiak a csokoládés és vaníliás édességek kedvelt ehető-tavaszi díszei is, illatukkal pedig bódítóan csábítóak. Engedjük el magunkat és élvezzük a madarak énekét. Hallják már???

Praktikus tanácsok
1., Vértisztító saláta: tiszta, lehetőleg saját kertből vagy vegyszermentes környezetből gyűjtsünk friss csalán, medvehagyma, tyúkhúr és pitypang leveleket, ha van medvehagyma az is jó. Könnyedén aprítsuk és egy fél bio citrom levével és egy kanál nemes olajjal (avokádó/sárgabarack/szezám vagy olivaolajjal) vonjuk be és frissen fogyasszuk. Citrom helyett az almaecet is kiváló karcsúsító.

 

 
2., Vértisztító pástétom: hónapos retek-levelét, medvehagymát és dióbelet kevés sóval összeaprítva és avokádóval a vegánoknak, bio vajjal a tejtermék szerelmeseinek, keverjük krémesre. Csipet bors igazán pikánssá teszi, hűtőben pár napig színes és friss marad. Piros retekkel vacsorához kiváló.

Linka