Tippek és tanácsok a tökéletes textil szájmaszkhoz

Sajnos nehéz időkön megy keresztül világunk, így fontosnak tartjuk, hogy szóljunk hozzátok mi is! A vírus egyetlen gyógymódja az emberi önzetlenség és a fegyelmezettség.
A vírus terjedése miatt megnőtt a textil felhasználásának mennyisége is, hiszen sokak textil maszkok készítésére csoportosították át gyártási kapacitásaikat. Ez a döntés hatalmas gondokat okozhat mint etikusság, mint pedig egészségügyi szempontból. A textil szájmaszkok készítésének alapvető szabályaira szeretnénk felhívni a figyelmeteket, hiszen a textilipar 3 fő szempontja az etikus gyártás és az egészség megtartása, ezek mellet pedig nem elhanyagolandó szempont a környezet védelme sem.

vigyazz-rakkelto-anyagok1

A Ruhaipari vegyszerek: a sok festéknek bőrünk látja kárát

A textil maszkok alapanyagairól sajnos nem szólalt meg eddig senki sem, viszont mi fontosnak tartjuk, hogy a témában felszólaljunk a közegészség fenntartása érdekében!
Az önzetlen segítség fontos, sőt az önkéntes szájmaszk varrás is. Viszont mivel ezeket a szájmaszkokat annak érdekében készítik, hogy az egészséget valamilyen formában védjék, ezért elengedhetetlen, hogy a maszkok olyan alapanyagokból készüljenek, melyek egészségre nem károsak, tehát laboratóriumi körülmények között tesztelt alapanyagokat használjunk fel a maszkok készítésére ,  melyek rendelkeznek Öko-tex 100 standart  tanúsítvánnyal.

Ez nagyon fontos, hiszen mások egészségét kockáztatjátok azzal, ha olyan maszkokat készítenek,  melyek nem alkalmasak bőrrel való érintkezésre és komoly jogi következményekkel is járhat, hiszen a közegészség veszélyeztetésének gyanúja merül fel, ezért mikor szájmaszkot kezdtek el varrni mások részére, mindenképp kérjétek ki szakember véleményét az anyag kiválasztásához . Szerezzünk be – akár támogató segítségével – olyan   alapanyagokat, melyek az egészségre nem ártalmasak, hogy mások egészségét ne kockáztassuk országszerte.

Ajánlatos a pamut anyagot választani alapanyagként, viszont pamut anyagból is megkülönböztetünk úgynevezett dekor anyagokat és bőrrel való érintkezésre szánt Öko textil anyagokat, melyek textil szájmaszkok készítésére vagy ruhanemű elkészítésére is alkalmasak.
Cikkünkben kifejtjük a kettő közti különbségeket és az emberre káros hatásait a dekor anyagoknak.

A dekor textil anyagok rákkeltőek lehetnek!

A dekorációs textilek dekorációs célokra jöttek létre. Készíthetünk belőlük terítőket, hímezhetünk rájuk és a lakás díszítő elemeivé válhatnak. Ezek az anyagok viszont olyan festék anyagokkal vannak színezve, melyek nagyon komoly egészségügyi károsodást okozhatnak. Ezekben az anyagokban megjelenhetnek a ruhagyártásban  a távol keleten is felhasznált festékanyagok,  melyek DNS károsítóak, többek között az allergén formaldehid, a rákkeltő bróm, króm és klórvegyületek, nehézfémek, kőolaj származékok, rákkeltő oldószerek. Mindez azért lehetséges, mert az Európai vagy Amerikai szabályok nem vonatkoznak a Kínai, Bangladesi, Thaiföldi, Pakisztáni, Indiai vagy Törökországi gyárakra, így arrafelé előfordul, hogy az adott folyó, melybe tisztítatlanul engedik a szennyező kemikáliákat, egyik nap sárga, másik nap kék, az épp beleöntött szennyvíz miatt .

Egy jó alternatíva : biopamut és biogyapjú

Öko-Tex Standard 100 címkét mindig figyeljük, ha bőrünkkel érintkező terméket vásárolunk, mely garantálja, hogy az adott ruhanemű vagy akár szájmaszk,  mentes a veszélyes vegyi anyagoktól, pH-semleges,  és még színtartó is, vagy a Naturtextil IVN jelzést, mely azt jelöli, hogy a ruha szigorúan természetes szálakból készült, ártalmas anyagoktól mentesen. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor már azzal előbbre jutottunk, ha hazai gyártóktól vásárolunk, hiszen itthon sokkal szigorúbb szabályok érvényesek, mint Keleten.

vigyazz-rakkelto-anyagok2

Fontos,hogy ebben a kritikus helyzetben figyeljünk oda egymás egészségére, és az előírásokat betartva próbáljunk segíteni másokon. Fontos, hogy a jogszabályokat akkor is betartsuk, amikor önkéntes módon készülnek a szájtakaró maszkok.

A cikket a Fenntartható Felvidékért civil mozgalom alapító tagja, Pék Pál írta!

Viola Melinda
Violinda
+421917108825
info@violinda.sk
www.violinda.hu
www.violinda.sk