Sápadt vagy? Sokat köhögsz? Elfáradsz minden mozdulatban? Ó igen, ez már a tél vége! Vitaminra táraink kiürültek. Minden rendben van, mert jön a tavasz, s vele Nemes Gábor ÖKO kertjéből a csupa finomság, aminek zöldség a neve!

 

Itt a március, egyre enyhébb az idő, és szervezetünk a friss tavaszi zöldségeket kívánja. Vágyunk azok energiájára, ízeire, színeire.

 

Mik közül választhatunk?

Mi nők elsőre a salátát fogjuk, mert alacsony az energiatartalma, s remek telítettségérzetet kelt, így a tavaszi fogyókúrát remekül szolgálja. A Nemes ÖKO-láda tartalmából nem hiányozhat biztosan. Mellesleg a saláta bétakarotint, C- és B-vitamint is tartalmaz. 

 

A zöld tavaszi zöldségek közül a spenót-sóska páros az egyik legtöbb ásványi anyagot tartalmazó növény. Míg az előbbi sejtmegújító hatású a magas magnézium tartalma miatt, és segíti a vérképzést is, addig az utóbbi savanykás ízét az oxálsavnak köszönheti, s hashajtó hatása is van. Magas C-vitamintartalma miatt a skorbut megelőzésére és gyógyítására is alkalmasnak tartják a szakértők.

 

 
A borsó közkedveltségét erősen emeli, hogy rendszeres fogyasztásával méregteleníthetünk, zsírt égethetünk, és nem utolsó sorban az édességigényünket is nagymértékben kielégíti. Sokoldalú felhasználhatósága miatt is közkedvelt: nyersen, levesként, főzeléknek és párolva is remek!

 

Piros retkek roppanósan és pikáns ízvilággal dobják fel a tavaszi salátánkat. Segíti az emésztést, vízhajtó- és energiatartalma alacsony, így a zsírégetést nagyban befolyásolja C-vitamin tartalmával.

 


 
Hatóanyagai közül az A-vitamin a legfontosabb, de találunk benne B1, B2 és C-vitamint is illóolajokkal, flavonoidokkal, antioxidánsokkal. Fiatalít és segíti az emésztést. Melyik növényünk ez? Igen, a sárgarépa!

A spárga pedig még nem igazán ismert és kedvelt a nagyközönség előtt, pedig nagyon sokat tud ez a különös zöldség. Gazdag fehérjeforrás, alacsony kalóriatartalom, rengeteg rost, vitaminok, gyors elkészítés és nagyon finom íz. Ugye, hogy ki kell próbálni?!

Nem hagyható ki a felsorolásból az újhagyma sem, mely rozskenyérrel laktató és nagyon finom. Emésztést segítő, érelmeszesedés kialakulását gátló növény, mely ízét és hatását legjobban nyersen adja ki!

 

Egészségünkre!

 

Nemes Gábor
biogazda
+36/70-701-7447
nemesokogazdasag.hu