2009-ben tanultam a Mantrán, ott mélyültem el abban a tudásban, ami elkíséri talán az életem minden szakaszát. Ami meghatározza létem, az a Kínai Medicina összes aspektusa és ezt Dr. Földes Lacinak köszönhetem.

A kínai Medicina Kb.4000 éves hagyományra tekint vissza, ami egyidős az Ayurvédával. A taoizmusból jött létre. A kínai medicina szerint, a tao valamilyen határ a megnyilvánult és meg nem nyilvánult dolgok között, innen jönnek elő az új és ide jönnek el a régi dolgok. Ami, a taon átjön a megnyilvánulatba, az két pólusúvá válik, ez a kettős teremtés elve.

A két pólusú teremtés hozta létre a legelső analógiás gondolkodást, ahol két analógiás lánc van, a yin és a jang.

A yin és a jang az egész világ magyarázata, tartalma, mert, ami megjelenik a világban az vagy az egyikbe vagy a másikba sorolható.

Jang

 • Ha eddig nem mozgott, akkor mozogni kezd.
 • Ha mozgott, akkor a mozgása gyorsul vagy megváltoztatja az irányát.
 • Méretében nőhet, szétterjedhet.
 • Ha növekszik és terjed, akkor változik, nem csak méretében, hanem minőségében, akár személyiségében.
 • Már nem az aki, tehát saját jelleget ölt.

Yin

 • Ha mozgott, akkor leáll.
 • Amig a mozgása változatos volt, itt most egyirányú lesz.
 • Yin hatásra a dolgok összébb mennek, egyesülnek, kisebbé válnak, ahogy közelítenek egymáshoz.
 • A részek egyre inkább igyekeznek egyformává válni.

A yin és jang hatás folyamatosan ér mindent. Az emberek mikor megszületnek yin hatásban vannak, hisz a babák még elég egyformák. De párhuzamosan a jang hatás is befolyásol, hisz változunk és van saját jellegzetességünk, amiről felismerhetővé válunk. Majd ahogy haladunk a világban, egyre jobban hasonlítunk egymásra, egyre inkább yinek leszünk.

Yin-Jang

yin-yang-1

Egy kör, amit a világ szimbolizál, vagy a világ, amit a kőr szimbolizál. Fekete és fehér. Igen és nem. Ahogy az egyik megszületik és kezd megerősödni, úgy a másik az ellentétet hozza létre.

Ég és föld, tűz és víz, fent és lent és ez igy van, mert egyik nem lehet a másik nélkül.

Ebből a kettős keletkezési elvből jött létre az ötös keletkezési elv, öt analógiás láncból álló gondolkodás, öt különböző jelenséggel írja le a világ látható és láthatatlan mindenségét.

Az öt elem:

 • fa – kezdés
 • tűz – folyamatosság
 • Föld – stabilitás
 • fém – keretek
 • víz – vég

Az öt elemhez szokták társítani a különböző szervek működését, a különböző információs rendszert, ami a világot folyamatosan újra rendezi.

Ehhez még a létrejött 6 qi energo-információs halmaz, ami pontosan tudja, hogy mit kell csinálnia. Az a qi amit a fa hoz létre, a Kínaiak szélnek nevezik. A tűz kettőt is csinál, a meleg qi-t és a forróság qi-t. A föld a nedvesség qi-t, a fém a szárazság qi-t, a víz a hideg qi-t.

A qi-nek több megnyilvánulási formája, aspektusa, energia rendszere van.

6 qi központi gondolat, 6 qi életkor, 6 qi szituációk, élethelyzetek szerint, 6 qi karakter jellemzők szerint.

6 qi, szervek szerint, 6 qi betegség tünetei szerint, betegség okozó tényező szerint, 6 qi szerinti diagnosztika

Most márciust írunk, tavasz van, vagyis a Fa ideje.

Fa adja azt az erőt, azt az energiát, amivel minden dolog elkezdődik, a kezdéshez szükséges energiát.

Szél qi: újszülött kor az újszülöttekben a szél qi dominál. Egy csomó szél qi tulajdonságuk lesz, de sokat hoznak a hidegből, nagyon inaktívak, a szél jang jellegzetességük erősödik. Pubertás korig tart a szél qi élet helyzet

Teljesen mindegy milyen dominanciájú, de gyerekekkel foglalkozik.

Valaki, amikor megszületett, és olyan karaktert kapott, amit a szél qi dominál, akkor a szél qi dominanciájú felnőtt gyerekes lesz, lehet a kinézete is gyerekes.

 • vékonyszálú szőke haj
 • általában kék szem
 • vékony, puha bőrű
 • a szél qi kék színe megjelenik rajta, vénák meglátszanak,
 • vékonyabb a hangja

A szél egy irányból fúj, egy irányba nő, hosszában, hosszú vékony Kezei és lábai nagyobbak, mint azt ahogy testmérete alapján várnánk. Úgy beszél mint egy gyerek: selypit, affektál, nyávog, hisztizik mindenbe belefog, de semmit nem csinál végig, nincs kitartása. Mozgása is ilyen, gyors rendezetlen kiszámíthatatlan. Agresszió a szél qi hez tartozik. A szél qi olyan tényező, ami hangot ad, zajos. Mindent hangosan csinál, nagyon hangosan beszél. Nem kedveli a társaságot, de inkább a társaság nem kedveli, túlságosan öntörvényű, naiv, zajongó.

Azért van pozitív tulajdonsága is: gondolatai nagyon eredetiek, (de semmit nem csinál meg, mert nincs benne kitartás). Öltözködését tekintve egyéniség, az eredetiség megjelenik benne, pontosan ellenkezőleg öltözködik, mint az átlag, különleges, általában színes. Színei: világos kék, zöld.

Yin szél qi szerve a máj:

 • szabályoz, ő maga nem csinálja a folyamatot, azt valaki más csinálja, ő csak belepöccent egy kicsit amitől más irányú lesz
 • mindent szabályoz, de kiemelt a gyomor bélrendszer, és az érzelmi működés szabályozása.
 • minden olyan működést, ami bennünk ciklusos, azt a szél qi vagyis a máj hozza létre, a ciklus hozza létre: légzés, menstruáció, szívverés, alvás ébrenlét

TEHÁT: a máj minden dolgot szabályoz és ciklusossá tesz.

 • máj hozza létre, uralja harántcsíkolt izmok működését, a máj fő emóciója az agresszió, amihez izmok kellenek.
 • körmök, ami szintén az agresszió képlete, körmök a máj külső megnyilvánulása, amiből meg lehet állapítani a máj állapotát. A bőrön lévő festékfoltok, a szem és a látás.

Jang szél qi az epehólyag

A jang szervek közül ő a különleges, mert nem érintkezik sem táplálékkal, sem salakanyaggal.

Ő az egyetlen jang szerv, aminek van érzelmi működése.

Betegség tünetek a szél qi.

Mindennek a kezdete, ezért a betegségnek is a kezdete. Az embernek nincsen semmi tünete, csak azt érzi, hogy valami nincs rendben. A tünetek mindig mozognak, vándorolnak hol itt, hol ott jelennek meg a testben. Gyorsan megjelennek és gyorsan eltűnnek, nem tartós vándorló ízületi panaszok. A tünetek hangot adnak, minden olyan betegségnek, melyeknek a tünetei zaj, szél tünet pl. fülzúgás.

szél-máj- izom-izomrángások (egészen a kicsitől az epilepsziás rohamokig)

A szél bemegy bárhová, pl. vérbe. Ami a víz benne van és kilép az érből, ödémát okoz, ami felfelé megy, ezért csak az arc ödémás.

Minden, amin átmegy megmozgat. Átmegy a bőrön, kialakul a libabőr, verejtékezés, hűvös borzongással jár, apró cseppes gyorsan felszáradó.

Ha keresztülmegy a hajas fejbőrön, akkor létrehozhat foltos hajhullást. Ha keresztül megy a bőrön, megmozgatja azokat a szarulemezeket, amik nincsenek jól odatapadva, kialakul a korpásodás.

Ha nagyon nagy mennyiségű, akkor a vért nem csak úgy mozgatja meg, hogy a víz kilép hanem a vér egészét mozgatja, és mivel jang, felfelé mozgatja, a fejben feszítés érzés jelenik meg, kivörösödik a fej, ha még nagyobb a szél,és belülről kifelé lép a fejben a vér, szélütést okoz, agyvérzést.

A máj érzékszerve a szem, szikralátás, látófelszín ugrálása kancsalságot okoz. Gyakran okoz szédülést, a hidegből jön létre a szél. Viszketést is létre hoz.

Ha többet szeretnél megtudni saját karakteredről, akár belső egyensúlytalanságodról, akkor bátran hívj, írj, kérj időpontot.

Kovácsné Mayer Judit
+36-30 / 982-2232
[email protected]