a mélyen ható lazítás jógája

Yoga jelentése: egységes, harmónia

Nidra jelenése: alvás (szanszkrit eredetű)

A Yoga Nidra félig meditáció és félig alvás Egy különösen jóleső állapot az ébrenlét és az alvás között. Egy meditáció fekve. Lehunyt szemmel csináljuk a gumiszőnyegen vagy az ágyban elalvás előtt. Betegség esetén kifejezetten gyógyító hatású. Elég egy ilyen videót az interneten megnézni és a főbb részeit már a gyakorlatba átültethetjük.

Az ismert kellemes érzést, amit az igazi elalvás előtt érzünk, jellemző a Yoga Nidrára. Ezzel a jógával elérjük a test és a szellem megnyugvását és azok teljes ellazulását. Valójában a gyakorlatnál nem kellene elaludnunk, de ez sok esetben mégis megesik. A Yoga Nidra ismerete nagyon fontos a stressz levezetésében és az esténként elalvási nehézségeknél is. Tudjuk, hogy sok betegség előidézője az alváshiány. A jóga technika a tantra tradícióból való és ismeretével a tudatosság érhető el. A teljes lazítással és a mély tudatossággal tudunk egy úgynevezett pszichikai alvást elérni. A mély lazítás sokkal több, mint egy hétköznapi lazítás. Ebben a pszichikai alvásban a test-lélek-szellem nyugalomba kerül. A három alkotó elválaszthatatlan egymástól. Minden betegség kialakulásában szerepet játszik a három alkotó rész diszharmóniája. A Yoga Nidra nem tartalmaz semmiféle gyakorlatot. A testet frissíti és az agyat egy teljes tudatos nyugalomba viszi, vagyis az agy aktivitását a „nyugalomban” élesíti.

 

 

Ebben az állapotban nemcsak a stressz fog leépülni, hanem a tudatalattiban lévő erők felemelődnek a tudatosságba! A meditációban megjavul a légzés és az ízületek funkciója, a gerincoszlop panaszai csökkennek, az izom tónus jobb lesz. A gyakorlatban (Asanas) megnyugszik a szellem és a légzés. Ezáltal minden belső szervünk. A jóga tehát egy szellemi aktivitás. A jóga filozófiája szerint, tudatosan, szeretetteljes kapcsolatban kell lennünk saját magunkkal, másokkal és a világgal, ahol mi élünk. A gyakorlatot végző ember testi- és szellemi egészséget kap és ismét harmóniába lesz saját magával. A jógában a test-lélek-szellem együtt működik, ebben az együttműködésben tud az ember meggyógyulni! Ez a legfontosabb.

Mély és teljes lazulás jön létre ebben az Alfa állapotban. Itt az éberlét és az alvás közötti rövid átmeneti állapotban vagyunk. Erre épül a Yoga Nidra. Sokkal jobb és hatásosabb, mint a normális alvás. Gyógyítja és regenerálja a testet. Az ember, aki ezt a Yoga Nidrát gyakorolja, azt egy magasabb tudatossághoz vezeti el. Egy jobb önismeretre tanít és az inspirációt felerősíti bennünk. A gyakorlatok egy része a testre való figyelés. Ez alatt fog a test és a szellem egy egységbe lépni. A gyakorlat maximum fél órás és az ellazulás, illetve a regeneráció mellett még friss energiát ad, mintha 2 órát aludtunk volna.

 

A Yoga Nidra

 • oldja a stresszt
 • regenerálja a testet-szellemet-lelket
 • a kreativitást felerősíti
 • az immunrendszert felerősíti
 • a félelmeket leépíti
 • az önismeretet erősíti
 • az emlékezetet tornáztatja
 • a koncentrációt javítja
 • a tanulást pozitívan elősegít

 

 

A YOGA NIDRA lepésekben

OM-OM-OM-OM

 1. (Shavasana) halál póznak is nevezik (a háton fekve csináljuk)
 2. (Sankalpa) az igazság beszéde, egy megadott irányba való terelése a gondolatainknak. Egy egyszerű instrukció saját magunktól, vagy a gyakorlatot vezetőtől. A cél elérése érdekében háromszor ismételjük, a tudatalattiba való beépülés miatt. Pozitív irányt ad, az akaraterőt és a szellemet erősíti.
 3. Figyelem irányítása az egyes testrészekre, így azok ellazulnak és új energiával fognak feltöltődni. (Pranis energia)
 4. Ellentét, mint pl. jobb-bal, hideg-meleg stb. szavak cserélésével és elképzelésével, az agy két féltekéjében gyors, harmonikus kapcsolatot hozunk létre.
 5. Elképzelés, ez az utolsó harmada a Yoga Nidrának. Ilyenkor különböző képeket felidézünk a lelki szemeink előtt. Pl. egyiptomi piramis, végtelen sivatag, naplemente, a nevető Buddha, teli hold, tenger stb.
 6. Ismételjük a második pontban leírtakat.
 7. Visszatérés a „külső” világba, a testet tudatosan érezni, a szemeket kinyitni…

 

Mindenkinek ajánlom, hogy az interneten egy Yoga Nidra gyakorlatot nézzen végig. Mivel ez a jóga fekve történik, ezért hasznos a gyengélkedőknek is. Mély alvást biztosít, a regeneráció, gyógyulás épp ebben a mély alvásban fog megtörténni. Az életerő (Qi) növekszik, a tudatalatti erők segítenek a test-lélek-szellem harmóniájának visszaállításában.

OM – OM – OM – OM

Sok sikert kívánok!

 

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
eva.turcsanyi.busch@gmail.com
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest