A környezettudatos életmód elsőre könnyen tűnhet a gazdagok hobbijának vagy úri huncutságnak, hiszen a biotermékek mind drágábbak, mint a többi, illetve egy passzívház felépítése vagy napkollektorok felszerelése, egy elektromos autó megvásárlása, mind vastagabb pénztárcát igényel.

A zöld életmód azonban nem csak a környezetbarát beruházásokból vagy bizonyos termékek vásárlásából áll. Zöldnek lenni életforma és gondolkodásmód is.

Vékonyabb pénztárcával valóban nem lehet egy csapásra „bezöldülni”, de szép lassan át lehet állni a környezettudatos életmódra.

Ha nincs pénzünk elektromos autóra, járjunk biciklivel vagy tömegközlekedéssel oda, ahová csak lehet! Ezzel máris csökkentettük a károsanyag-kibocsátás ránk eső részét.

A biopiacok és csomagolásmentes boltok termékei valóban gyakran drágák, de hagyományos boltok, élelmiszerláncok is tartanak biotermékeket.

zold-elet

Ökológiai szempontból nem mindegy az élelmiszerek előállításának környezetre gyakorolt hatása sem. Például a húsok, főleg a marhahús és a sajtok ökológiai lábnyoma nagyon magas, ahogyan az importált „superfoodok”-é is. Nem kell vegánnak lenni, mert sokat számít az is, ha fogyasztásunkban csökkentjük a hús- és tejtermékeket, magunk készítünk otthon magtejet, megkeressük az import zöldségek és gyümölcsök szezonális, hazai alternatíváit. (Majdnem mindegyiknek van. Pl.: gojibogyó – csipkebogyó, pritamin paprika – savanyú káposzta.)

Használjunk kulacsot! Még az olcsóbb, műanyag kulacs is jobb választás, mint a palackos italok, hiszen nem dobjuk el. Hordjunk magunkkal bevásárláshoz textilzsákokat, szatyrot!

zold-elet1

Használjunk mosható termékeket! Valóban nagyobb összeg 20 darab textilzsebkendő vagy egy ciklusra elegendő mosható intimbetét, de meg lehet vásárolni akár darabonként is. Minden egyes darabbal csökken az általunk termelt szemét mennyisége.

Étkezéskor többször együnk kis adagokat, így jóval kevesebb maradék keletkezik!

Tusfürdő helyett használjuk szappant! Flakon híján jóval kevesebb hulladék keletkezik és olcsóbb is. Ugyanígy a természetes szerekkel történő takarítás (szódabikarbóna, citromsav, ecet) nemcsak kíméletesebb a környezetünkre, a csomagolása kevesebb szemetet termel és még olcsóbb is, mint a hagyományos kémiai tisztítószerek.

Ha megfigyeljük, ezek a dolgok nagyon hasonlítanak a XX. század első felében születettek (tehát nagyszüleink) életmódjára. Nekik nem is volt más választásuk. Ha vissza tudunk nyúlni ezekhez a gyökerekhez, könnyebb elképzelni, hogyan lehetne másképp csinálni, mint ahogy most csináljuk. Akár kis lépésekben is.

Farkas Bernadett