A tök, a bab, a borsó, a kelkáposzta, a lencse és a burgonya stb. más módon elkészítve mindig egy új ízt varázsol a tányérra. Ha gyümölcsökkel és friss fűszerekkel készítjük, akkor még jobban kibontakoznak az ízek változatossága.
Tök-alma egytálétel:
Hozzávalók a tésztához:
- 150 gr Teff liszt (cirókliszt) vagy csicseriborsó liszt, de lehet fele-fele arányban
- 100 gr Ghee
- 2 db tojás
- 3 evőkanál sima víz
- ½ kávéskanál parajdi só
Hozzávalók a masszához:
- 350 gr tök
- 2 db alma
- 1 db lilahagyma
- 250 gr tejföl
- 3-4 db friss koriander és petrezselyem
- csipetnyi parajdi só
- csipetnyi kubeben bors
- csipetnyi tonkabab por vagy tulzi (indiai bazsalikom) por
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit kézzel jól dolgozzuk össze és letakarva tegyük a hűtőbe rövid ideig. A sütőt melegítsük elő 180 Celsius fokra. A tököt és az almát hámozzuk meg, majd kis darabokra vágjuk fel. A hagymát is hámozzuk meg és vágjuk fel karikára. Egy formát vajazzunk ki és béleljük ki a tésztával. A tejfölt keverjük össze az apróra vágott friss levelekkel és fűszerekkel, sózzuk, borsozzuk és kenjük a tésztára. A tetejére jön az alma, a tök és a hagyma karika. Süssük 35 percig.
Burgonyasaláta, feta sajttal, zöldbabbal és reszelt almával:
Hozzávalók:
- 600 gr burgonya
- 500 ml zöldségleves (szűrt)
- 200 gr zöldbab
- 2 db paradicsom
- 1 db reszelt alma
- 1 db póréhagyma
- 1 db lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál kókuszzsír/olaj
- 3 evőkanál alma ecet
- 2 evőkanál lenmagolaj
- csipetnyi kókuszvirág cukor
- csipetnyi parajdi só és kubeben bors
- 1 csokor rukkola
- 100 gr feta sajt (juh)
Elkészítés:
A burgonyákat hámozzuk meg és vágjuk fel karikára. A zöldséglevesbe tegyük a felkarikázott burgonyát és főzzük 15 percig. A burgonyát a zöldséglevesnek el kell lepnie. Ha megfőtt, akkor szűrjük le. A zöldbabot mossuk meg és a végét vágjuk le, majd szeleteljük fel. Az előbbi zöldséglevesbe a burgonyával tovább főzzük még 15 percig.A hagymát és a póréhagymát hámozzuk meg és vágjuk fel apróra, majd dinszteljük meg őket a kókuszzsírban/olajban.
Készítsünk saláta öntetet az ecetből, lenmag olajból, kókuszvirág cukorból. Ízesítsük sóval és a borssal és 1.5 dl zöldségleves lével keverjük össze. A megfőtt burgonyát és a babot tegyük egy nagy tálba és öntsük rá a saláta levet. A fokhagymanyomó segítségével a fokhagymát nyomjuk össze és adjuk a salátához. Az reszelt almát is adjuk hozzá. A rukkolát apróra vágjuk és szórjuk meg vele a salátát. A tetejére tegyünk feta sajt darabokat.
Kelkáposztás tészta, burgonyával és vegyes bogyókkal:
Hozzávalók:
- 150 gr burgonya
- 5-7 kelkáposzta levél
- 1 evőkanál vegyes bogyó (piros és kék bogyó), amit előzőleg felolvasztottunk
- 2 gerezd fokhagyma
- 35 ml olívaolaj
- 200 gr főzni való tészta
- 50 gr Ghee
- 50 gr parmezánsajt
- csipetnyi kubeben bors , parajdi só és muskát dió
Elkészítés:
A burgonyát hámozzuk meg és vágjuk fel vékonyra, majd sós vízbe főzzük puhára. Félidőben adjuk hozzá a kisebb darabokra vágott kelkáposzta leveleket és főzzük puhára. Az olívaolajat forrósítsuk fel, adjuk hozzá a szétnyomott fokhagymát és dinszteljük meg. A leszűrt burgonyát és kelkáposztát adjuk a fokhagymás olajhoz. 5 percig keverjük folyamatosan. Az előbbi sós vízben megfőzzük a tésztát.
Csepegtessük le és a burgonya-kelkáposzta keverékhez adjuk. Fűszerezzük. Óvatosan forgassuk bele a szoba hőmérsékletű bogyókat. A tetejét szórjuk meg parmezánsajttal.
Lencseleves, körtével:
Hozzávalók:
- 150 gr piros lencse
- 1 körte
- 1 db lilahagyma
- 3 kávéskanál curry
- 1 kávéskanál csicseriborsó liszt
- 2 evőkanál kókuszzsír/olaj
- 4 cm gyömbér
- 250 ml zöldségleves (szűrt)
- csipetnyi pirospaprika
- csipetnyi kubeben bors
- csipetnyi parajdi só
- csipetnyi csili,
- csipetnyi tulzi( indiai bazsalikom)
- csipetnyi tonkabab por
- 150 ml kókusz ital
Elkészítés:
A hagymát hámozzuk meg és vágjuk karikára. A felkarikázott hagymát a liszt és 1 kávékanál curry keverékkel szórjuk meg és pirítsuk meg forró olajban. Ha megpirult a hagyma vegyük ki az olajból. Ugyanebben az olajba dinszteljük meg az apróra vágott körtét és gyömbért. 2 kávékanál curry-t adjunk hozzá és öntsük fel a zöldségleves lével, valamint a kókusz itallal. Adjuk hozzá a piros lencsét is főzzük 15 percig. Fűszerezzük.
Tálaláskor a tetejére tegyük a sült hagyma karikákát. Pirítóst is adhatunk hozzá.
Jó étvágyat!
Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
eva.turcs[email protected]
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest