A tök, a bab, a borsó, a kelkáposzta, a lencse és a burgonya stb. más módon elkészítve mindig egy új ízt varázsol a tányérra. Ha gyümölcsökkel és friss fűszerekkel készítjük, akkor még jobban kibontakoznak az ízek változatossága.

Tök-alma egytálétel:

zoldsegek-maskepp-1

Hozzávalók a tésztához:

    • 150 gr Teff liszt (cirókliszt) vagy csicseriborsó liszt, de lehet fele-fele arányban
    • 100 gr Ghee
    • 2 db tojás
    • 3 evőkanál sima víz
    • ½ kávéskanál parajdi só

Hozzávalók a masszához:

    • 350 gr tök
    • 2 db alma
    • 1 db lilahagyma
    • 250 gr tejföl
    • 3-4 db friss koriander és petrezselyem
    • csipetnyi parajdi só
    • csipetnyi kubeben bors
    • csipetnyi tonkabab por vagy tulzi (indiai bazsalikom) por

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit kézzel jól dolgozzuk össze és letakarva tegyük a hűtőbe rövid ideig. A sütőt melegítsük elő 180 Celsius fokra. A tököt és az almát hámozzuk meg, majd kis darabokra vágjuk fel. A hagymát is hámozzuk meg és vágjuk fel karikára. Egy formát vajazzunk ki és béleljük ki a tésztával. A tejfölt keverjük össze az apróra vágott friss levelekkel és fűszerekkel, sózzuk, borsozzuk és kenjük a tésztára. A tetejére jön az alma, a tök és a hagyma karika. Süssük 35 percig.

Burgonyasaláta, feta sajttal, zöldbabbal és reszelt almával:

zoldsegek-maskepp-2

Hozzávalók:

    • 600 gr burgonya
    • 500 ml zöldségleves (szűrt)
    • 200 gr zöldbab
    • 2 db paradicsom
    • 1 db reszelt alma
    • 1 db póréhagyma
    • 1 db lilahagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 4 evőkanál kókuszzsír/olaj
    • 3 evőkanál alma ecet
    • 2 evőkanál lenmagolaj
    • csipetnyi kókuszvirág cukor
    • csipetnyi parajdi só és kubeben bors
    • 1 csokor rukkola
    • 100 gr feta sajt (juh)

Elkészítés:

A burgonyákat hámozzuk meg és vágjuk fel karikára. A zöldséglevesbe tegyük a felkarikázott burgonyát és főzzük 15 percig. A burgonyát a zöldséglevesnek el kell lepnie. Ha megfőtt, akkor szűrjük le. A zöldbabot mossuk meg és a végét vágjuk le, majd szeleteljük fel. Az előbbi zöldséglevesbe a burgonyával tovább főzzük még 15 percig.A hagymát és a póréhagymát hámozzuk meg és vágjuk fel apróra, majd dinszteljük meg őket a kókuszzsírban/olajban.

Készítsünk saláta öntetet az ecetből, lenmag olajból, kókuszvirág cukorból. Ízesítsük sóval és a borssal és 1.5 dl zöldségleves lével keverjük össze. A megfőtt burgonyát és a babot tegyük egy nagy tálba és öntsük rá a saláta levet. A fokhagymanyomó segítségével a fokhagymát nyomjuk össze és adjuk a salátához. Az reszelt almát is adjuk hozzá. A rukkolát apróra vágjuk és szórjuk meg vele a salátát. A tetejére tegyünk feta sajt darabokat.

Kelkáposztás tészta, burgonyával és vegyes bogyókkal:

zoldsegek-maskepp-3

Hozzávalók:

    • 150 gr burgonya
    • 5-7 kelkáposzta levél
    • 1 evőkanál vegyes bogyó (piros és kék bogyó), amit előzőleg felolvasztottunk
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 35 ml olívaolaj
    • 200 gr főzni való tészta
    • 50 gr Ghee
    • 50 gr parmezánsajt
    • csipetnyi kubeben bors , parajdi só és muskát dió

Elkészítés:

A burgonyát hámozzuk meg és vágjuk fel vékonyra, majd sós vízbe főzzük puhára. Félidőben adjuk hozzá a kisebb darabokra vágott kelkáposzta leveleket és főzzük puhára. Az olívaolajat forrósítsuk fel, adjuk hozzá a szétnyomott fokhagymát és dinszteljük meg. A leszűrt burgonyát és kelkáposztát adjuk a fokhagymás olajhoz. 5 percig keverjük folyamatosan. Az előbbi sós vízben megfőzzük a tésztát.

Csepegtessük le és a burgonya-kelkáposzta keverékhez adjuk. Fűszerezzük. Óvatosan forgassuk bele a szoba hőmérsékletű bogyókat. A tetejét szórjuk meg parmezánsajttal.

Lencseleves, körtével:

zoldsegek-maskepp-4

Hozzávalók:

    • 150 gr piros lencse
    • 1 körte
    • 1 db lilahagyma
    • 3 kávéskanál curry
    • 1 kávéskanál csicseriborsó liszt
    • 2 evőkanál kókuszzsír/olaj
    • 4 cm gyömbér
    • 250 ml zöldségleves (szűrt)
    • csipetnyi pirospaprika
    • csipetnyi kubeben bors
    • csipetnyi parajdi só
    • csipetnyi csili,
    • csipetnyi tulzi( indiai bazsalikom)
    • csipetnyi tonkabab por
    • 150 ml kókusz ital

Elkészítés:

A hagymát hámozzuk meg és vágjuk karikára. A felkarikázott hagymát a liszt és 1 kávékanál curry keverékkel szórjuk meg és pirítsuk meg forró olajban. Ha megpirult a hagyma vegyük ki az olajból. Ugyanebben az olajba dinszteljük meg az apróra vágott körtét és gyömbért. 2 kávékanál curry-t adjunk hozzá és öntsük fel a zöldségleves lével, valamint a kókusz itallal. Adjuk hozzá a piros lencsét is főzzük 15 percig. Fűszerezzük.

Tálaláskor a tetejére tegyük a sült hagyma karikákát. Pirítóst is adhatunk hozzá.

Jó étvágyat!

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
eva.turcsanyi.busch@gmail.com
eva-turcsanyi-busch.wixsite.com/budapest