Hozzávalók

  • 250 ml tej
  • 14 g friss élesztő
  • 451 g erős fehér liszt
  • 30 g cukor
  • 225 g vaj
  • 1 evőkanál köménymag
  • 12 db kockacukor
  • 1 db tojás
  • 1 teáskanál tengeri só

 

Cukor máz hozzávalók

  • 1 evőkanál tej
  • 2 evőkanál cukor

 

 

Elkészítés
 

A tejet melegítsük meg és futtassuk fel az élesztőt. A lisztet, a cukrot és a sót keverjük össze. Adjuk hozzá a vajat és morzsoljuk el a liszttel. A felfutatott élesztőhöz adjuk hozzá a köménymagot és alaposan keverjük össze, majd öntsük a lisztes keverékhez és gyúrjuk össze. A tésztát 10 percig pihentessük. Egy maroknyi tésztát nyújtsunk ki, majd csapjuk vissza a tál falához, ezt 5 percig ismételjük. A tésztát lisztes nyújtó deszkára borítsuk ki és lisztes kezekkel gyúrjuk még 6-8 percig, amíg sima és rugalmas lesz. A tésztát egy tiszta tálba rakjuk és egy nedves konyharuhával, meleg helyen pihentessük addig, míg a kétszeresére nő. A sütőt melegítsük elő 190 fokra, és a tepsit béleljük ki sütőpapírral. A tésztát osszuk el 12 egyenlő darabra. A közepére nyomjuk bele a kockacukrot és formázzunk golyókat. Helyezzük a sütőpapíros tepsire és hagyjuk 30 percig pihenni. 30 perc pihentetés után kenjük le a zsemléket tojással és 15-20 perc alatt süssük készre. Mielőtt kivennénk a sütőből, melegítsük fel a cukor mázhoz szükséges tejet, amíg a cukor felnem oldódik. A meleg zsemlét kenjük le a cukormázzal és szórjuk meg durva szemű cukorral és köménymaggal