Egy kis úszógumi itt, egy kis fóka zsír ott…Alig három hónap múlva már beköszönt a várva-várt forró nyár. A napsütés mindenkit a strandra hív. Ugye nem szeretnéd, hogy a makacs úszógumik beárnyékolják a jó kedvedet és takargasd magad a strandon?!

Ne aggódj, nem szaladtál még ki az időből. Segítünk, hogy bomba formába kerülj a strand szezonra. De ehhez azonban nem elég csak a hasizom gyakorlatokat megcsinálnod. Ez mind akkor fog működni, ha helyesen végzed és megfelelően étkezel mellette.

Kezdjük az alapoknál!

Felülés

A felülés az egyik alap hasizom gyakorlat. Fontos, hogy szabályosan végezd! Feküdj hanyatt, húzd fel a térdeidet, a sarkaid legyenek a talajon. Próbálj meg felülni úgy, hogy nem lendületből teszed és a nyakadat sem erőlteted, valamint a sarkaid is a földön maradnak. Ismételd meg 15-ször, majd tarts 30 másodperces pihenőt és ismételd meg három körben.

 


 
Hasprés

Feküdj hanyatt, a térdeidet húzd fel, a sarkaid legyenek a talajon, a kezeidet pedig tedd tarkóra. Emeld fel a mellkasod 45 fokban. Fontos, hogy ne a fejed emelkedjen, mikor csinálod a hasprést, mert akkor nem lesz hatásos. Végezd el 15-ször, majd tarts 30 másodperces pihenőt és ismételd három körben.

 


 
Lebegő felülés

Ülj le a földre. Emeld fel a talajról a lábaidat és a törzsed. Ne támaszd ki magad a kezeddel. Ha sikerült felvenni a helyes pózt, akkor tartsd meg 30 másodpercig. Ismételd meg háromszor. Ne aggódj, ha nem megy. Mindennap közelebb kerülsz majd ahhoz, hogy sikerüljön, csak ne add fel!

 


 
Ferdehasizom-gyakorlat

Ne hanyagold el a ferdehasizmodat se! Az alapállás ugyanaz, mint a többinél. Vagyis hanyatt fekszel a padlón, térdeidet felemeled, a sarkaid a talajon vannak, a kezeidet pedig a tarkódra helyezted. Amikor a hasprést csinálod, a jobb könyököddel ellentétes irányba fordulsz és megpróbálod a könyököddel érinteni a bal térded. De figyelj, hogy helyesen végezd a gyakorlatot! Ne a könyököd, hanem a törzsed felső része közelítsen a térdedhez és a hasizmod dolgozzon. Ugyanezt végezd el a másik irányba is. Ismételd meg 15-ször, majd tarts 30 másodperces pihenőt. Végezd el 3 körben.

 


 
Plank, statikus has gyakorlat

A plank nem csak a hasizomra gyakorol jó hatást, hanem a csípőre, a farizmokra és a gerincfeszítőizmokra is remek hatást fejt ki. Támaszkodj meg az alkarodon. A könyököd a válladdal legyen egy vonalban. A lábaid legyenek egy pici terpeszen és a lábujjaid érintsék a talajt, törzsed pedig legyen egyenes. A végrehajtása során húzd be és feszítsd meg a hasad, keményen tartsd meg a feneked. Próbáld meg tartani legalább 1 percig, majd engedd le és pihenj 30 másodpercig. Ismételd meg 3 körben.

 


 

Ne aggódj, ha kezdetekkor még nehézkesek a hasizomgyakorlatok elvégzése. Idővel erősödni fogsz és jobban fog menni és az ismétlés számokat is emelheted, illetve végezheted több körben is, kevesebb pihenő idővel. Ha már nagyon jól megy, akkor nehezítheted a gyakorlatokat lábsúllyal is. Kiegészítheted még az edzést futással, biciklizéssel, így még hatásosabb lesz az eredmény. Ne add fel! Sikerülni fog! De ne feledd… az egészséges ékezésre is figyelni kell, hogy az eredmény ne maradjon el!

 

Nyári Szimonetta