A Bajnóczy Pince egy biodinamikus és organikus szemléletű, a badacsonyi és a szekszárdi borvidéken termelő borászat, amely kis mennyiségben, a természetességre törekedve készíti magas minőségű borait. A pince eredeti gyökerei egészen a 20-as évekre nyúlnak vissza, míg a ma működő pincészet két olyan borász együttműködéséből született, akik hisznek a szőlő és a bor természetességében, spirituális, mindent átható erejében, az életre gyakorolt pozitív hatásában. A borászat ennek szellemében, elsősorban Olaszrizling, Rizlingszilváni, Kékfrankos és Cabernet Franc szőlőfajtákból termel borokat.
Hittel, természettel, szeretettel
A Bajnóczy Pince egy biodinamikus és organikus szemléletű, a badacsonyi és a szekszárdi borvidéken termelő borászat, amely kis mennyiségben, a természetességre törekedve készíti magas minőségű borait. A pince eredeti gyökerei egészen a 20-as évekre nyúlnak vissza, míg a ma működő pincészet két olyan borász együttműködéséből született, akik hisznek a szőlő és a bor természetességében, spirituális, mindent átható erejében, az életre gyakorolt pozitív hatásában. A borászat ennek szellemében, elsősorban Olaszrizling, Rizlingszilváni, Kékfrankos és Cabernet Franc szőlőfajtákból termel borokat.
Biodinamikus gazdálkodás
Hiszünk benne, hogy minden élő szervezet összefonódik, ezért a biodinamikus gazdálkodásmód kompromisszummentes, lelkes követői vagyunk. A szőlő művelésénél figyelembe vesszük a természeti-kozmikus ritmusokat, az égitestek, különösképpen a Hold állását, emellett legjobb ültetvényeinkben kizárólag szerves preparátumokat használunk, kis mennyiségben.
A szerves-kozmikus alapokra helyezett gazdálkodásmódunkban ugyanakkor korántsem szorul háttérbe az erős szakmai-elméleti háttér, amelyet egyetemi szőlész-borász végzettségünk biztosít.
Természetesség minden téren
“A szőlő a világ legtökéletesebb növénye” – tartják mifelénk. Hát akkor ne is akarjunk beleszólni természetes fejlődésébe! Nálunk a szőlőt és az abból készülő bort a legtermészetesebb módon igyekszünk termelni, hogy abban ne mesterséges ízanyagok, illatok és színek, hanem a gyümölcs és a termőhely egyedi karaktere kerüljön előtérbe.
Ültetvényeinkben természetes segítők a különféle rovarok, madarak, de borászatunknál gyakori vendég a macska és kutya, valamint alkalmanként a vadon élő állatok is látogatást tesznek. A környezettudatos gondolkodás szellemében igyekszünk mindent helyi termelőktől beszerezni, hogy mindennapi tevékenységünkkel minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk magunk után. Első a természet.
Család és tradíció
Pincészetünket Tünde dédapja, Bajnóczy István alapította 1928-ban. Azóta is ez a terület adja legjobb olaszrizling-termőhelyünket és képezi pincészetünk központját. Fontos értékként tekintünk a badacsonyi borvidék szőlőművelési hagyományaira, valamint a családi tradíciókra. Szőlőművelő gyökerekkel rendelkező családunk tagjai igyekeznek mindenben segíteni minket, így a palackokba kerülő bor egy igazi “nagycsaládos gyermek”, amelyben megannyi segítő kéz munkájának eredménye mutatkozik meg. Végső soron ettől lesz egyedi minden általunk készített bor és megismételhetetlen minden egyes évjárat.